Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 2°C Még több cikk.

Az autók fele ˝megbukott˝

Jellemző problémák: világításhibák, jelentős fékerőeltérések, nagy kormányholtjáték.

A közlekedési hatóság győri vizsgabázisán szombaton tartott, ingyenes téli átvizsgáláson megjelent autók fele elbukott volna az éles műszakin.

A megyei közlekedési baleset-megelőzési bizottság és a Nemzeti Közlekedési Hatóság Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságának szakemberei ingyenes gépjármű műszaki ellenőrzést tartottak szombaton. Az átvizsgálásra már kora reggel 48 autó és tulajdonosa várakozott a győri, Tatai úti vizsgabázison.

– A Kisalföldben megjelent felhívás eredményeként nagyobb az érdeklődés az akció iránt, mint korábban. Az autók ugyanazon a zárt láncú átvizsgáláson mennek keresztül, mint a műszaki vizsgán. A különbség annyi, hogy nem kell fizetni érte, s nagyon kirívó esetet leszámítva nem jár következménnyel, ha a vizsga nem sikerül. Minden autós kézhez kap egy állapotfelmérő lapot, amelyen az esetleges hibákat jegyzik fel a közlekedési hatóság szakemberei – mondta el portálunknak Földi István alezredes, a baleset-megelőzési bizottság titkára.

Az autókat vizsgaszigorral ellenőrizték a közlekedési hatóság szakemberei.
Az autókat vizsgaszigorral ellenőrizték a közlekedési hatóság szakemberei.

Olyanok is elvitték az akcióra autóikat, akiknek rövidesen műszaki vizsgán kell megjelenniük. Így aztán csak azokat a hibákat kell a szerelővel elvégeztetni, ami az állapotfelmérő lapon szerepel. Az alkalmat Szilágyi Sándor is kihasználta.

Szilágyi Sándor a héten műszaki vizsgára viszi autóját. Fotó: Tóth Gyula
Szilágyi Sándor a héten műszaki vizsgára viszi autóját. Fotó: Tóth Gyula

– Célszerűnek tartom az ilyen akciókat, hiszen bátrabban indulhatok neki a télnek, közlekedésbiztonsági szempontból megnyugtató, hogy tudom, milyen állapotban van az autóm. Ugyanakkor pár nap múlva lesz a műszaki vizsga, s szerettem volna tudni, hogy milyen javításokat kell elvégeztetnem. A fékek rendben voltak, a lengéscsillapítók is, a világítással és a kormányholtjátékkal van gond – válaszolta Szilágyi Sándor.

A nap végén készített összesítés nem igazán mutat jó képet. Földi István elmondta: az átvizsgáláson megjelent autók fele megbukott volna a vizsgán. Ezek a hibák egy esettől eltekintve – az a jármű csak autómentő hátán ˝vehet részt˝ a forgalomban – nem súlyosak, életveszélyesek.

– Főként a világításokkal voltak gondok, sok autónak nem világított egy-egy fényszórója vagy helyzetjelzője, illetve féklámpája. Néhány esetben a fékerőknél voltak tűrésen kívüli eltérések, ami a nedves, csúszós úton balesetveszélyes lehet. Másoknál a kézifék nem fogott megfelelően. Sokan meglepődtek, amikor megtudták, hogy gond van az autójukkal.

Ezért is érdemes részt venni egy átvizsgáláson – mondta végül Földi István.

Olvasóink írták

 • 4. MacGyver 2009. november 11. 10:19
  „Szia Zitus!

  Más furcsaság is akad.. Előre lefixált időre a felügyelet által vizsgára berendelt autó vezetője simán szobrozik több órát is, mire méltóztatnak fogadni az állomáson. Beléptünk az EU-ba pár éve, de van ahol ez nem hozott gördülékeny fejlődést..”
 • 3. Róka 2009. november 10. 08:25
  „A sok hitelből vett autó fenttartására már nem futotta a tulajnak. Ez Győr....”
 • 2. Zitus63 2009. november 09. 18:20
  „Én is szerettem volna megnézetni az autómat, ahogy az előző években is. Sajnos 10.50-kor már csukott kapu fogadott, további kocsikat nem engedtek a telep területére. Vajon miért is, ha 12-ig hirdették az átvizsgálást?”
 • 1. igazmondó 2009. november 09. 14:47
  „Az enyémmel nem volt gond bi-bííí. De voltak ott olyan szakadékok, hogy ihajj. ezerötös lada, meg 100 éves wartburg a 70+ éves kalapos sofőrjével együtt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Célirányos véradás

Olvasónk kereste meg portálunkat, bízva a segítőkész emberek önzetlen támogatásában. Unokatestvére… Tovább olvasom