Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Az Audit is elérte a válság

Győr-Moson-Sopron - A megyei munkaügyi központnak nincs „válságterve", mert a mutatók ezt egyelőre nem indokolják. Jelenleg 3200 bejelentett üres álláshelyre keresnek embereket a megyében, ezzel együtt az is tény, hogy a bérelt munkaerőt a nagy cégek sorra mondják vissza.

A Graboplast után újabb két nagy cég jelentette be, hogy kölcsönzött munkaerőt kisebb számban kíván alkalmazni. A győri Rába Járműipari Holdingnál bevett gyakorlat, hogy bérelt munkaerőt is alkalmaznak akkor, ha több a megrendelés, s csökkentik a számot, ha kevesebb. Vagyis a mostani csökkentés nincs közvetlen összefüggésben a pénzügyi válsággal.

– Azt tudtuk előre, hogy az igen erős első félév nem tartható tovább, ezért döntöttünk úgy, hogy kisebb létszámú bérelt munkaerőt veszünk igénybe – fogalmazott megkeresésünkre Pintér István elnök-vezérigazgató, aki elmondta azt is, mindhárom üzletágnál voltak és vannak ilyen munkatársak, számuk most a futóműnél százzal kevesebb. 
Hasonlóan döntött a győri Audi Hungaria Motor Kft. is, ahol negyvennel csökkent a bérelt munkaerő létszáma, így is maradt azonban további 160 dolgozó, aki nem az Audival áll jogviszonyban, bár ott dolgozik. Lőre Péter kommunikációs vezető három hete arról nyilatkozott a Kisalföldnek, hogy vizsgálják a műszakok átszervezésének lehetőségét. Úgy tűnik, ennek most jött el az ideje. Kérdésünkre, hogy ez pontosan mit jelent, a kommunikációs vezető nem részletezte, a Kisalföld azonban úgy tudja, a járműszereldében eggyel csökkentik a műszakok számát. Ez alapvetően nem a pénzügyi válsággal, hanem a Győrött készülő nyitott sportkocsi, az Audi A3 Cabriolet téli keresletcsökkenésével magyarázható. 

A nagyvállalatok lépése ellenére, illetve hogy két kisebb cég már korábban jelezte csoportos elbocsátási szándékát a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központnál; a recesszió munkaerő-piaci hatása egyelőre nem érzékelhető Győr-Moson-Sopron megyében – válaszolta a Kisalföldnek Rimányiné Somogyi Szilvia szolgáltatási főigazgató-helyettes. Ez az arány ugyanis megfelel a korábbi évek átlagának; a központnak éppen ezért nincs is külön válságkezelő terve.

Így tervezték: A Rábánál eleve tudták, hogy az igen erős első félév nem tartható, ezért kisebb létszámú bérelt munkaerővel dolgoznak. Fotó: H. Baranyai Edina
Így tervezték: A Rábánál eleve tudták, hogy az igen erős első félév nem tartható, ezért kisebb létszámú bérelt munkaerővel dolgoznak. Fotó: H. Baranyai Edina

A munkát az jelenti számára, hogy mintegy 3200 meghirdetett helyre munkaerőt találjon. A legnagyobb arányban a nem anyagi szolgáltatásokhoz (tanácsadás, közvetítés) keresnek dolgozókat: a 3200 hely 37 százalékát ez teszi ki. Van kereslet az iparban is (27 százalék) és a vendéglátás-kereskedelemben: 16 százalék. Az üres álláshelyek további 10–10 százaléka az építőiparban és a mezőgazdaságban található.

Arról, hogy szerintük a későbbiekben mi várható (a pénzügyminiszter szerint biztosan emelkedik a munkanélküliség), s erre hogyan készülnek; illetve hogy a válság a pályakezdőket miként érintheti, egyelőre nem kívántak nyilatkozni a központnál, mondván, ők egy adott helyzetre reagálhatnak, amit egyelőre csak jósolnak, s nem következett be. Tény: a munkaügyi statisztika augusztusról szeptemberre még kedvezően alakult, városokra lebontva ez azt jelenti, hogy Győrben 4,4 százalékról 4,3 százalékra mérséklődött a munkanélküliség, Kapuváron 4,3-ről 4,1-re, Mosonmagyaróváron 3,8-ről 3,7-re, Csornán 2,8-ről 2,4-re, a legkedvezőbb helyzet pedig Sopronban van, ahol 2,5 százalékról 2,3-re csökkent a munkanélküliség. A megyei átlag szeptemberben 3,7 százalék volt (augusztusban 3,8 százalék), a foglalkoztatási ráta pedig 63,9 százalék, ami az országos átlagnál 6,7 százalékkal jobb.

Mit tehet az adós, ha még el is bocsátják?

Mit tehet az ember, ha elveszíti az állását, de a hitele(i) megmarad(nak), s a kiadásai sem csökkennek? A banki tanácsadók azt mondják, újabb hitelfelvételbe beugrani tilos, a meglévő módosítására – a határidő kitolására – azonban már most is lehetőséget adnak a bankok. Ezért az ügyfélnek néhány tízezer forintos szerződésmódosítási díjat kell fizetnie, vagy adott esetben újabb közjegyzői okiratot csináltatnia. Általában azoknak, akik legalább 1 éve törlesztik már a jelenlegi lakáshitelüket, érdemes inkább arra ajánlatot kérniük, hogy – két legyet ütve egy csapásra – egy másik banknál kiváltják a hitelüket, s ezzel egy időben elintézik a futamidő-hosszabbítást is. Ennek előnye, hogy az áttérési költségek magából a hitelből is finanszírozhatók és az ügyfél akár 1 éves akcióskamat-lehetőséghez jut a törlesztés során.

Itt érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy a devizapiaci válság ellenére a hazai bankok között öldöklő a küzdelem a meglévő lakáshitel kiváltására lehetőséget kereső ügyfelekért, így van olyan bank is, amely hitelkiváltás esetén nem kér folyósítási jutalékot – kifizeti az értékbecslőt, a tulajdoni lapokat és a közjegyzőt is.

A szakemberek között egyöntetű a vélemény, hogy az adósok – ha szükséges – jobban járnak, ha saját maguk intézik a devizahitelük módosítását, s nem várnak a politikai ígéretek beváltására. Arra, hogy igazuk van, Simor Andrásnak, a Magyar Nemzeti Bank elnökének tegnapi közleménye is ráerősít. Simor ugyanis nem érzi úgy, hogy a devizahiteleseket meg kellene menteni, mondván, volt már ennél nagyobb forintárfolyam-kilengés is, akkor sem nőtt meg jelentősen a törlesztőrészlet. „Másrészt tudomásul kell venni, hogy nincs ingyenebéd" – fogalmazott az MNB elnöke. 

Olvasóink írták

52 hozzászólás
 • 52. Zaza 2008. október 31. 06:19
  „Egy valamit ne feledjünk : 1990-ben erre szavaztunk.
  A kapitalizmusra. Amiben vannak - néha - válságok is.
  Jönnek még majd szebb idők is.
  Aztán válságok is. Mi ebben az, ami nem érthető ?”
 • 51. andy 2008. október 23. 18:28
  „"Imádni való" e téma :((
  Én mégis azt tapasztalom,hogy nem az alulfizetett emberek esnek pánikba...,hanem sokkal inkább a megtakarítással rendelkező tulajdonosok,cégvezetők,stb... S nem a kilátástalanság miatt teszik ezt,hanem féltik a megtakarításaikat,valamint mindenáron ragaszkodnak a megszokott bevételükhöz... Inkább megválnak dolgozóik egy részétől,de többnyire ugyanazt a munka mennyiséget így kevesebb dolgozóval fogják elvégeztetni...”
 • 50. hm......... 2008. október 23. 14:16
  „péálya?? mi az?? hm...”
 • 49. Őszintebence 2008. október 23. 13:59
  „Mi a péálya 48.?
  Savanyú a szőlő?”
 • 48. ljhjklh 2008. október 23. 04:57
  „Ennyi ostoba hazug barmot!”
 • 47. abdul 2008. október 22. 22:48
  „Remélem én nem lettem fogyasztói proletár.”
 • 46. Bencés 2008. október 22. 22:40
  „Nagy az Isten állatkertje mondá.... végsősoron a "finánzoligarciának" az ilyen konzumidiótákra van szüksége, nemde?”
 • 45. Rába 2008. október 22. 22:26
  „Majd elfelejtettem, ezen réteg a modern "fogyasztói proletariátus".”
 • 44. Rába 2008. október 22. 22:24
  „Kedves Hitelmentes!
  Szerencsére magam is az Ön táborához tartozom, ne vegye magára azt a sok ostobaságot, amit itt néhányan összehordanak. Egyszerűen arról van szó, hogy az emberi irigységnél és butaságnál csak az univerzum nagyobb, ill. az ilyen fórumokon (köszönhetően az olyan műszaki vívmányoknak, mint az intenet) olyan társadalmi rétegek is lehetőséget kapnak a megnyilvánulásra, akik nem tudják, hogy melyik polcon van a helyük.
  Higgye el, hogy ezen emberkék gondolkodásmódja erősen át fog formálódni az elkövetkezendőkben és sokkal szerényebbek lesznek!”
 • 43. hitelmentes2 2008. október 22. 21:06
  „jkhjk, ez nem faszság, ahogy te nevezed,ez is egy élet.
  Csak lesajnálni tudlak.
  Szeretnél úgy élni , ahogy én.Hidd el.
  Ezzel befejeztem,a témát lezártnak tekintem.
  Nem vitatkozom intelligencia-mentes hiteltelen alakkal.”
 • 42. jkhjk 2008. október 22. 16:23
  „hitelmentes2 , ennyi faszságot összehordani! Te akkor egy boldog csődtömeg vagy!”
 • 41. hitelmentes2 2008. október 22. 16:15
  „jhgjg-nek
  Nem tudod hogyan élek.... így ne is ítélj.Nem remete vagyok.Hidd el így a 43.évemben a vállalkozásomnak köszönhetően,a munkámmal kapcsolatban sok helyen jártam és járok.Az életről meg van fogalmam,így arról se kell prédikálni nekem.Kijutott mindenből,betegségből (rákból) , de azt is leküzdöttem.Mégis szerencsésnek és boldognak érzem magam a hitelmentes életemben.”
 • 40. jhgjg 2008. október 22. 16:02
  „hitelmentes2 , Mire vagy büszke? Arra,hogy kuporgatsz és nem jársz sehová? Akkor melyikünknek a jobb? Nekem,akinek bizony súlyos hitele volt,de már éli az életét, vagy neked aki 22 évesn "megteremtett" magának hitel nélkül mindent,de fogalma sincs mi az ÉLET!”
 • 39. hitelmentes 2008. október 22. 15:57
  „abdul üdv!
  Sajnos a szülőknél.
  Ahogy anno is éltek a szüleink,nagyszüleink.
  Nagycsaládban,türelmesen szeretetben,összefogásban.Mást nem tudok.
  Mint az előzőekben is írtam,nem egy olyan kor adatott sokunknak meg.Kénytelenek leszünk elfogadni...”
 • 38. hitelmentes2 2008. október 22. 15:52
  „Soha nem kaptam a szüleimtől semmit.Magam küzdöttem fel magam arra a szintre,ahol vagyok.Erre meg én vagyok büszke!”
 • 37. hjfjh 2008. október 22. 15:32
  „Milyen megoldást választottam volna anno22 évesen? Laktam volna a szülőkkel, hogy örökké kiszolgáltatott legyek? Benyalok annak aki 22 évesen hitel nélkül lakáshoz jut! Sőt, annak is lassan( ha így haladunk)aki hitellel képes lesz lakáshoz jutni. Úgy van ahogy mondod! Nincs MÁR hitelem, Wellnesselek, és nyaralni járok.De volt 20 éven keresztül.Én meg erre vagyok büszke,hogy nem az ölembe pottyant.”
 • 36. hitelmentes2 2008. október 22. 15:22
  „sziasztok!
  hjfjh-nak:bármennyire is hihetetlen Neked,de vannak még hozzánk hasonlóak,akik nem vettek fel hitelt SOHA...ostobázni meg csak magadat kellene,mert ahelyett,hogy más megoldást kerestél volna magadnak,a kölcsönt választottad!-ami szerencsédre lejárt.
  Mi,akik nem vállaltuk be asok évig tartó kuporgatást,izgalmat emiatt,igaz,nem is verjük a nyálunkat,mint te,aki gondolom feszítettél a lízinges autódban,és évente nyaralni jársz,meg a havi wellnesst sem hagynád ki semmiért se.mielőtt engem is anyáznál,leírom,hogy több,mint 25 éve a magam ura vagyok,magamat,és másokat is eltartok,s ha éppen nem akadt olyan munkahely,ami megfelelt volna,akkor vállalkozásba kezdtem!!Nyaralni sajnos ritkán jutok el,nem iszom,és főleg nem dohányzok.S ha tetszik-ha nem,ezúttal megalakítom a fórum HITELMENTESEK klubját. :-)”
 • 35. hjfjh 2008. október 22. 14:44
  „hitelmentes azért hitelmentes, mert ostoba kisgyerek aki még a szüleinél lakik. Én is hitelmentes vagyok,mert hál´istennek lefogyott.
  Szerencsém van. Ha ez az ostoba hitelmentes is így írta volna, még hinnék is neki.”
 • 34. abdul 2008. október 22. 12:23
  „A kérdésre nem kaptam választ. Üdv.”
 • 33. hitelmentes 2008. október 22. 12:09
  „abdul!
  Nem hiszem,hogy mindenki iszik és dohányzik,de nagyon sokan vannak.Lehet félreértettél,nem párhuzamot akartam vonni.
  Üdv.

  Kármentő!
  Remélem vagyunk páran tényleg!Köszönöm!és Üdv.”
52 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aranyláz Győrben

Győr - Pénzügyi válságok idején a tünetek közül az utolsó stáció, amikor az emberek a… Tovább olvasom