Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Az Audi fejlesztése veszélyezteti a homoki nőszirmot. És ez fordítva is igaz.

Az Audi-gyár bővítésére kiszemelt győri telek természetvédelmi terület, ahol a dolgok jelen állása szerint nemhogy autógyárat, de még egy házat sem lehet építeni.

Az Audi győri telephelyét a cég magyarországi működése során egyszer már bővítették. Akkor a bővítéssel érintett terület csupán "védelemre tervezett" státuszú volt. Az Audi végigjárta a törvényes utat, az állam végül elállt a védetté nyilvánítástól, cserébe az Audi kifizette az építkezés miatt veszélybe kerülő növények áttelepítésének költségét.

A napilap ismereti, hogy a magyar államigazgatás eddig meglehetősen furcsán intézte az újabb bővítés engedélyezési ügyeit. A folyamat során a projektet gyakorlatilag államtitokként kezelték, az Audi nevét nem is említették. A szóban forgó terület, vagyis a győri Audi gyár melletti volt győrszentiváni lőtér jelenleg kiemelt jelentőségű természetmegőrzési területnek számít, része a Natura 2000 hálózatnak, az Országos Területrendezési Terv alapján pedig az országos ökológiai hálózat magterülete, vagyis nem beépíthető. Ahhoz, hogy itt gyárat lehessen építeni, először meg kell változtatni a hatályos rendezési tervet: szükség van a belterületbe vonásra, illetve a besorolás megváltoztatására.

A héten már az LMP szóba hozta a tervezett fejlesztés környezeti hatásainak kivizsgálását. A Népszabadság már konkrét probélmákat is megemlít.
A héten már az LMP szóba hozta a tervezett fejlesztés környezeti hatásainak kivizsgálását. A Népszabadság már konkrét probélmákat is megemlít. Háttérben a homoki nőszirom. Háttérben a homoki nőszirom?


Az ügyben a jelenlegi kabinet is az előző kormány gyakorlatát követi, azaz titokban, kerülőutakon bonyolítja az engedélyezési folyamatot. A Népszabadság információi szerint a terület átminősítésével kapcsolatos dokumentációt egy hete küldték ki Brüsszelbe: a papírokat a Soproni Egyetem készítette, és a Fertő-Hanság Nemzeti Park véleményezte, ám például a civil szervezetek vagy a helyi lakosság képviselői nem tekinthettek bele. Így annak vizsgálatát sem sürgette senki, hogy például megvalósulhat-e a beruházás a védett természeti értékek sérelme nélkül, illetve hogy milyen garanciákat tud nyújtani a beruházó annak érdekében, hogy a védett növények és növénytársulások károsodása a lehető legkisebb legyen.

A területen három veszélyeztetett faj - homoki nőszirom, homoki futrinka, magyar futrinka - és maga a sztyeppei tölgyes és homoki gyep mint élőhely és társulás képviseli a védett értékeket - olvasható a Népszabadságban.

Az ember az első

Borkai Zsolt győri polgármester megkeresésünkre általánosságban (a hírbe hozott beruházástól függetlenül) kívánta elmondani:
˝Városvezetőként nekem elsősorban az a célom és kötelességem, hogy az emberek mindennapjain tudjak segíteni; olyanokén például, akik a gazdasági válság következtében elveszítették az állásukat. Ha a tíz százalék körüli munkanélküliségen enyhíteni lehet, ha egy cég olyan beruházással keres meg egy önkormányzatot, amely munkahelyeket teremt, akkor az érintett emberek érdeke kell legyen az első.˝

Olvasóink írták

190 hozzászólás
 • 190. antilibsi 2010. szeptember 11. 12:06
  „Kár a gőzért csuszli! Nem a természet védelméről van itt szó, hanem arról, hogy egyesek ebben az országban magasról lesz.arják a munkavállalók és az ország érdekeit! Persze ha van mellékes, akkor mehet a beruházás! Érdemes lenne feszegetni egy kicsit a hazaárulás fogalmát! Véleményem szerint, aki önös anyagi érdekei miatt, gátlástalanul megfúr valamit, ami több ezer embernek adna munkát, az egy közönséges, mocskos hazaáruló! Nemde?”
 • 189. csuszli 2010. szeptember 07. 17:47
  „tisztelt lmp -natura 2000 a homoki nőszirom tásaságában a helyszinen körül nézünk és kébzeljék több olyan katonai bunkert ill vasbeton darabokat tláltunk db/400-500kg ami nem környezetvédelmi területre való,és az evvel járó szemét kupacok.Emlitésre való még a fellelhető kerozin tartájok egy némely darabját a repesz darabok kiséRetében .URAIM KIADHATTA KI ERRE A TERMÉSZET VÉDELMI IGAZOLÁST ,,????????”
 • 188. csuszli 2010. augusztus 30. 19:30
  „Úraim,szlovákia dny-i részén POZSONY környékén ennek a beruházásnak amit az audi szeretne GYŐR-ben, tárt karokkal várnák a szlovákok.A szocialisták birják elviselni a vereséget,necseszegessék az amugy is rosszhelyzetben lévő iparunkat és huzzanak el mongoliába.”
 • 187. lajos_lajos 2010. augusztus 30. 17:53
  „A megyében majd minden határban vannak ilyen gazok.
  Mi a bánatnak kell ebből ekkora bonyodalmat okozni.
  A néhány ezer munkahely nagyon sok családnak a megélhetést a jobb jövőt jelentené.
  Vagy majd a környezetvédők eltartják őket!!!!!!!!??????????”
 • 186. Gyurmax 2010. augusztus 30. 11:44
  „......lufi pukk, kampányfogás, valaki havariát akart, tessék megvan. Kinek van igaza és mi a megoldás és erről kinek és hogyan kell értesülnie? Na ezek a jó kérdések. Szerintem tisztességes kompromisszum kell és én talán nem is akaraok tudni minden részletet, elég ha a végén azt olvasom, hogy az "ökotudatos" beruházás megvalósult és mindenki elégedett:-)”
 • 185. kataszive 2010. augusztus 29. 21:59
  „Sajnos a pénz mozgatja az országot. Vagy te a két szép szemedért kapsz mindent a boltban? Sőt mert te vagy te a gázért, villanyért, vízért ....stb.stb sem kell fizetned? De jó neked. Ezek szerint te nem fizetésből élsz? Lehet, hogy kenőpénzekből, az tényleg jobban hoz a konyhára, mint "valami kis pénz a borítékban".”
 • 184. gyori_polgar 2010. augusztus 28. 17:00
  „Hát nem tudom szomorú ezt a topikot olvasni. Őszintén szólva fogalmam sincs a homoki nősziromról meg társairól, veszélyeztettek vagy sem, igaza van a zöldeknek vagy sem.
  De az szomorú, hogy a többség azonnal egy olyan multi pártjára áll egy ilyen kérdésben, aki a gyár építésénél azt hangsúlyozta, hogy azért jó ebben a régióban gondolkodni, mert itt ötször kevesebbet kell fizetni a munkásoknak, mint Ingolstadban (a Revitán a bemondó hölgy ezt még büszkén hangsúlyozta is). Szerintem az Audi nem a Mikulás, aki ajándékot hoz a dolgos magyar embereknek. És rosszul teszik azok akik ilyen cégekre építenék a Győr és a régió jövőjét.
  Még egyszer hangsúlyozom, fogalmam sincs, hogy igaza van-e a zöldeknek vagy sincs. De akár igazuk is lehetne, a hozzászólók nagytöbbségét ez láthatóan nem érdekli. "Legyen valami kis pénz a borítékomban aztán tőlem akár szét is szedhetik az országot. Kit érdekel." Ez a hozzá állás a legnagyobb baj, nem a "homoki nőszirom".”
 • 183. Hedon 2010. augusztus 28. 10:54
  „#180

  A gond csak az hogy Te pedig egy olyan cikkre hivatkozol
  -eredetben népszabadság - ami hemzseg a csúsztatásoktól
  és rosszindulatú spekulatív feltételezésektől.
  pl :
  1.) "államtitokként kezelték" => a pályázati kiírás ma is megtalálható itt:
  http://www.mnvzrt.hu/palyazatok/ingatlan/_/ertekesites_ingatlan/palyazatok/gyor_ingatlan-egyuttes_20100511.html

  2.) "az Audi nevét nem említették", => Közlemény szerződéskötésről - Győri ingatlan együttes
  Ebből egy sort idéznék: "az Audi Hungária Motor Kft-vel - 2010. június 28-án sor került az adásvételi szerződés megkötésére."
  Telje s hirdetmény itt:
  http://www.mnvzrt.hu/palyazatok/ingatlan/_/ertekesites_ingatlan/eredmenyek/gyor.html

  Tehát a vélemény nyilvánítás szabad ahogy utána nézni valaminek sem tiltott.”
 • 182. robzonba 2010. augusztus 28. 09:07
  „kedves zöldek!
  A munkahelyek, és a dolgozók által befizetett adóból éltek, és bohóckodtok, nem szégyenlitek olykor a pofátokat hogy ilyenek vagytok?megvonnák tőletek minden támogatást, boldoguljatok ahogy tudtok!talán kevesebbet kevernétek!inkább keressétek meg az összes bogarat, meg gazt és vigyétek haza!”
 • 181. gig 2010. augusztus 27. 22:53
  „A Soproni Egyetem az melyik? Ilyen egyetemről nem tud a felvi.hu, csak olyanról, aminek Sopronban van a központja. Vagy olyan régen készült a tanulmány?”
 • 180. borsodi14 2010. augusztus 27. 22:29
  „Szerintem a hozzászólók nagy része nem olvasta el a cikket.
  Néhány szösszenet: "államtitokként kezelték", "az Audi nevét nem említették", "kerülő utakon bonyolítja".....stb.
  Bújtatás az egész és azt kell látnom sajnos, hogy a Zöldeket akarják lehúzni.
  Az én javaslatom a kommunikáció, a kompromisszum és mindenek felett a TÖRVÉNYESSÉG!”
 • 179. okostojas007 2010. augusztus 27. 20:33
  „sok van mi csodálatos - de a zöldeknél nincs csodálatosabb.........”
 • 178. soci70 2010. augusztus 27. 18:36
  „Sziasztok!

  Nem olvastam végig a hozászolásokat lehet,hogy már kitértek rá , Én nem hiszek ezeknek a környezetvédőknek az ilyen beruházásoknál minden esetben kell környezetvédelmi hatástanulmány ami akár 10 miilios nagyságrendű lehet.
  Mihelyt megkapják az ellen lábasok (környezetvédők) a felkérést egy ilyen hatástanulmány elkészitésére és meg van a lóvé....akkor szépen csendben diszkréten félre állnak.
  E nem fikció........:)

  üdv”
 • 177. kocsabi730411 2010. augusztus 27. 18:20
  „Sajnos ezek miatt már nagyon sok leendő munkahely hiusult meg. Azért tartunk itt ahol vagyunk mert vannak ilyen f......szok.”
 • 176. kroly25 2010. augusztus 27. 18:08
  „moderálva”
 • 175. Hedon 2010. augusztus 27. 18:07
  „Egy kis szösszenet a kisalföld on-line soproni oldaláról, ahol
  az LMP (lehet mocskosabb a politika) soproni szervezetének
  egyik alakja tegnap nyilatkozza:
  "Az LMP szívesen támogatna egy olyan polgármestert, aki a termelő ágazatokban tudna nagy külföldi cégek soproni letelepedéséről beszámolni."

  Mondják ezt miközben az AUDI fejlesztését gőzerővel támadják
  a mögöttük álló izraelita média segítségével.
  Úgy tűnik a pofátlanságnak és a hazudozásnak nincs határa.
  Aljas egy disznók az biztos!”
 • 174. giotto73 2010. augusztus 27. 17:03
  „Meg az LMP több 10.000. magyar munkahelyét!!!!!!!!!!!”
 • 173. Jandex 2010. augusztus 27. 16:10
  „A zőőődek a hüvelygombát is védett növénynek hiszik! :)))”
 • 172. csompi1 2010. augusztus 27. 15:54
  „Ja, és a mai papíralapú Kisalföldben Alexay Zoltán - akit végtelenül tisztelek, és elismerek -megírja az igazságot a védett növényekről. Külön figyelmébe ajánlom "háté" nevű kommentelőnek, hogy ilyen egy IGAZI, elkötelezett, hozzáértő, természetvédő!!!”
 • 171. csompi1 2010. augusztus 27. 15:46
  „zeta62 2010.08.27. 15:13
  Há errű´ beszélek tezsvír:-)”
190 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pro Urbe a lakhatásról, a városi közlekedésről

A lakhatással és a városi közlekedéssel kapcsolatos véleményét osztotta meg Bárány István, a Pro Urbe Győr Lokálpatrióta Egyesület önkormányzati képviselőjelöltje. Tovább olvasom