Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Az Audi dönt logisztikai parkjának helyszínéről, nem a kormány

A nemzeti fejlesztési miniszter hangsúlyozza, hogy a kabinet Győr és Gönyű közül egyik települést sem preferálja a másikkal szemben.

A kormány igyekszik elkerülni, hogy Magyarországnak vissza kelljen fizetnie a gönyűi kikötő fejlesztésére elnyert EU-támogatást, ezért ajánlották a területet az Audi külső logisztikai parkjának lehetséges helyszínéül - derül ki Németh Lászlóné csütörtökön közzétett írásbeli válaszából, amelyet egy országgyűlési képviselőnek adott.

A nemzeti fejlesztési miniszter hangsúlyozza, hogy a kabinet Győr és Gönyű közül egyik települést sem preferálja a másikkal szemben.

Nemény András szocialista képviselő azt kérdezte a minisztertől, hogy miért nem támogatott, vagy miért akadályozott meg a kormány az utóbbi időben több győri fejlesztést. A képviselő szerint Győrnek stratégiailag szüksége van a logisztikai parkra.

Válaszában a nemzeti fejlesztési miniszter közölte: a választás nem a magyar kormányé, hanem az Audié, amely piaci cégként a számára legkedvezőbb konstrukciót választja, döntését pedig a kormány nem befolyásolhatja. Győr ugyanúgy szerepel a lehetséges alternatívák között az Audi terveiben, mint Gönyű, hiszen megfelel a pályázat feltételeinek.

A miniszter emlékeztet: a gönyűi kikötő fejlesztését még 2005-ben pályázta meg az akkori szocialista kormányzat felkérésére az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. A fejlesztés európai uniós támogatása 6 milliárd forint, a magyar önrész csaknem 2 milliárd forint volt.

A kikötőben műszakilag megvalósult logisztikai projekt működtetése és hosszú távú fenntartása nem biztosított, a kikötő kihasználtsága messze elmarad a pályázatban vállaltaktól. Ennek oka egyrészről a rossz pályázati konstrukció, másrészt pedig az, hogy a pályázati anyagban irreális feltételeket határoztak meg "erős politikai nyomásra" - olvasható a válaszban.

Az Európai Bizottság tavaly novemberben jelezte: ha a módosított ütemterv nem teljesül 2012. szeptember 30-ig, és nem indul meg a terület gazdasági hasznosítása, a támogatás nagy részét visszafizettetik Magyarországgal.

Ebben a helyzetben merült fel az Audi fokozott érdeklődése a kikötő területe iránt. A német nagyvállalat a győri gyára közelében kívánja megvalósítani külső logisztikai parkját. A pályázaton bárki részt vehet, aki az Audi által támasztott feltételeknek megfelel, és aki a legversenyképesebb ajánlatot tudja biztosítani - áll a válaszban.

Az Audi Hungaria Motor Kft. korábbi tájékoztatása szerint tavasszal születhet döntés az új logisztikai park építési és üzemeltetési tenderére meghívott társaságok pályázatairól. Borkai Zsolt győri polgármester (Fidesz-KDNP) márciusban többször érvelt amellett, hogy a megyeszékhelyen legyen a logisztikai park.

Olvasóink írták

 • 9. apokalipszis 2012. április 13. 18:23
  „1.dacista

  Egyszer már akartak belőlünk ipari országot csinálni....az eredmény??
  Infrastruktúra? 3-4 szeres pénzből autópálya plusz alagút a síkságra?

  A debreceni és fradi stadionnal nem értek egyet,oldja meg az önkormányzat vagy a tulaj ,mint Győben!
  De ne ,hogy má a nemzeti stadiont is Orbán kultuszként állítsuk be!Ekkora holdudvara még neki sincs.
  Magyar fociszerető emberek fognak szurkolni ott a nemzeti csapatért.Ebben mi a rossz? Tudom adják a szegényeknek!Azért ez nem teljesen így van,valaminek épülni is kell az EU szabvány börtönökön,tyúkketreceken kívül.”
 • 8. mitzekatze 2012. április 13. 11:30
  „Mint tudjuk, Mindigmásahibás Törpebohóc ebbe is bele akart pofázni. Innen is remélt egy kis csusszanót???”
 • 7. Rinpócse 2012. április 13. 11:22
  „A 2000 lakosú Felcsúton épül már a 3500-as focistadion .”
 • 6. molten13 2012. április 13. 09:04
  „Lesz még Gönyű Felcsút elővárosa.”
 • 5. zsukov 2012. április 13. 08:01
  „Legalább annyi haszna lenne;hogy a Szlovákok adnak vizet ....”
 • 4. oPTiKa 2012. április 13. 07:46
  „Dacista, ez csak akkor lenne igaz, ha Gönyüt Felcsútnak hívnák...”
 • 3. zoltania2 2012. április 13. 07:06
  „Gönyü????????? És itt nincs diktatúra ???????”
 • 2. zsukov 2012. április 13. 03:00
  „Mindeki tudja Gőnyü a befutó azért vette meg a kissebség a földekeket évekkel ez előttt ...”
 • 1. dacista 2012. április 12. 19:44
  „Esetleg elmondhatta volna a Miniszter Asszony, hogy két év alatt nem voltak képesek a MÁV-ot rávenni az iparvágány üzembehelyezésére, átvételére. Üzemelő vasúti csatlakozás nélkül pedig egy kikötő halott kikötő!
  Bezzeg ha focistadion lenne, akkor lenne rá pénz! Azokra van szüksége az országnak, nem iparra, korszerű infrastruktúrára! Van terület még bőven, építsenek néhány tízmilliárdért egy stadiont is a kikötő mellé, rögtön kap utasítást a vasút üzemeltetésére a MÁV!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összefogtak a dunántúli cigányok: 58 milliós támogatás

A hátrányos helyzetű roma csoportok integrációját és érdekérvényesítését segíti egy most lezárult… Tovább olvasom