Kisalföld logö

2017. 06. 22. csütörtök - Paulina 19°C | 32°C Még több cikk.

Az Auchan Győrbe tart: elkezdődtek a megaberuházás előkészületei

Az Auchan beruházás helyszínén, a Széles-dűlőn jelenleg régészeti feltárás zajlik. Az egyik győri önkormányzati képviselő szerint több előzetes hatástanulmány is elkészült. Videóval.

Április elején számolt be portálunk arról a Győr-Ménfőcsanakon rendezett lakossági fórumról, ahol is több civilszervezet emelte fel a hangját a "piros madaras áruházlánc" győri leszállása ellen.

Nos, az akkori főszereplők többsége csütörtökön a tervezett beruházás szomszédságában fekvő Achilles-parkban tartott nyilvános beszámolót az utóbbi három hónapban történtekről.

Összehozta őket a piros madár. Fotó: Cseh Róbert.
Összehozta őket a piros madár. Fotó: Cseh Róbert.


Videó: Cseh Róbert.


Bárány István: "nehéz lesz kimagyarázni, miszerint mindez nem az Auchan érdekében történt volna"


Elsőként Bárány István (Pro Urbe) győri önkormányzati képviselő szólalt fel.

"Ha én egy telken több lakásos házat szeretnék felépíteni, akkor a rendezési terv megmondja, hogy a törvényes keretek között van-e erre lehetőségem.

Így mutat a megaberuházás a tervek szerint.
Így mutat a megaberuházás a tervek szerint.


Az Auchan győri beruházásával kapcsolatban a legnagyobb probléma pont az, hogy a jelenleg hatályos rendezési terv szerint az ide álmodott beruházásnak nincs jogosultsága.

Ha azonban az önkormányzat megváltoztatja a rendezési tervet, s nem lesz törvényes akadálya a francia multi betelepülésének, akkor nagyon nehéz lesz kimagyarázni, miszerint mindez nem az Auchan érdekében történt volna" – közölte Bárány István.

"Remélem, Győrben is elmondhatjuk, hogy a legnagyobb üzletláncokra is vonatkozik a törvények szava"

A győri önkormányzat képviselő hozzátette: "meggyőződésem, hogyha egy multi üzletet akar nyitni Franciaországban vagy akárcsak Pozsonyban, akkor tiszteletben kell tartania mind a törvényeket, mind a helyi rendeleteket.

Remélem, Győrben is elmondhatjuk, hogy a legnagyobb üzletláncokra is vonatkozik a törvények szava.

Igaz, azt mindenképp elgondolkodtatónak tartom, hogy Auchan úgy kezdte el különböző hatástanulmányok beszerzését és a kötelező régészeti feltárását, hogy – ismétlem – a jelenleg hatályos rendezési terv szerint nem épülhet ide ilyen nagy bevásárlóközpont és logisztikai központ".

Régészeti munkálatok a Széles-dűlőn

Az Auchan beruházás tervezett helyszínén valóban zajlanak régészeti munkálatok – erről bárki meggyőződhet a saját szemével, ha kilátogat a Széles-dűlőre.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) Nyugat-dunántúli Iroda pár hete elhunyt vezetője Figler András április közepén úgy nyilatkozott, hogy tudomása szerint nem a sokat emlegetett Auchan régészeti munkálatai kezdődtek meg, hanem a további feltárás miatt a 2004-es ásatás földdepóit hordják el a területről.


Az Auchan Győrbe jönne: megy a munka a Széles-dűlőn. Fotók: Cseh Róbert.


Koncepció a múltból: "a 83-as út mellé épült bevásárlóközpontokat egy szabadidő park ellensúlyozhatná" 

Egry Ildikó régész szerint "28 hektárra kötöttek feltárási szerződést a Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálattal Győr-Ménfőcsanak határában".

(A három éve életre hívott Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálatot július 14-én szüntette meg a Nemzeti Erőforrás Minisztérium.)

"Nagyon sajnálom, hogy hiába terül el itt Közép-Kelet Európa legnagyobb egykori kelta települése 300 sírral, úgy tűnik, nincs sok esély a leletek bemutatására.

Pedig egy 1994-es győri koncepció még úgy szólt, hogy a 83-as út mellé épült bevásárlóközpontokat egy szabadidő park ellensúlyozhatná. A természeti értékek bemutatása mellett kiválóan illeszkedne ebbe az elképzelésbe egy régészeti park is" – mondta Egry Ildikó.


Az eredeti koncepció szabadidő központról szólt.
Az eredeti koncepció szabadidő központról szólt.

"Ki kell végre jelenti, hogy többet nem bír a település és a 83-as út sem"

"Ménfőcsanakon rengeteg családnak az az érdeke, hogy a település egykori természeti értékei, a jó levegő megmaradhasson. Ki kell végre jelenti, hogy többet nem bír a település és a 83-as út sem – elege van a zsúfoltságból, közlekedési dugókból a csanakiaknak.

Ráadásul azzal senki sem foglalkozik, hogy nincs egy igazi közösségi terünk: a Bezerédj kastélyban körülbelül 100-150 ember tud összejönni egy 10 ezres településen.

Éppen ezért sokkal inkább volna szükség egy szabadidő parkra az Auchan helyett" – tudtuk meg Körmendyné Lakatos Máriától, a Hegyalja Idősek Köre képviselőjétől.

A több tonnás gépek körülbelül 25-30 méterre fognak elhaladni a strandtól 

Dimitriu Ádám, a beruházással szomszédos Achilles-park tulajdonosa szerint "az a legnagyobb baj az Auchan győri letelepedésével, hogy mások érdekeit nem veszi figyelembe".

"A mi problémánk elsősorban az, hogy napi több száz kamion érkezhet a tervezett bevásárlóközpontba és a logisztikai központba. Ezek a több tonnás gépek körülbelül 25-30 méterre fognak elhaladni a hozzánk érkező, pihenni vágyó vendégektől.

A másik gond, hogy a tervek szerint a megabevásárlóközpont olyan helyen építenék fel, ahol egy út nyomvonala fekszik" – közölte Dimitriu Ádám.

A megabevásárlóközpont és az út nyomvonala.
A megabevásárlóközpont és az említett út nyomvonala.

Lajtmann Csaba, a környezetvédő Reflex képviseltében arról szólt többek közt, hogy "az egyik legtöbbet hangoztatott érv az Auchan győri érkezése mellett, hogy a környék úthálózatát rendbe tenné a multi.

Azonban azt sokan elfelejtik, ha az eredetileg tervezett, jóval kisebb területű bevásárlóközpontot húznák fel, akkor is lehetne kötelezni az Auchan a közlekedési problémák megoldására".

Meglepődnénk, ha döntés születne Auchan-ügyben az októberi önkormányzati választások előtt

A csütörtöki találkozó során többször szóba került a győri önkormányzat szerepe az Auchan beruházás kapcsán, hisz a végső szót ez ügyben a városháza fogja kimondani.

Dimitriu Ádám például korrektnek nevezte eddig az önkormányzat hozzáállását, mivel a városstratégiai bizottság ülésén egymás után kétszer is elbukott a beruházás támogatása tavaly. 

Ezekről a bizottsági ülésekről Gangl András, az érintett Ménfőcsanak önkormányzati képviselője és a városstratégiai bizottság elnöke a Magyar Narancsnak úgy nyilatkozott: "ez is bizonyítja, hogy a város nem egyértelműen akarja a beruházást".

Egy biztos: meglepődnénk, ha döntés születne az októberi önkormányzati választások előtt.


Szavazzon!

Olvasóink írták

103 hozzászólás
 • 103. kisember1 2010. július 23. 14:34
  „http://www.stop.hu/articles/article.php?id=705622

  Szerintem ezt hallottad, fére...”
 • 102. kisember1 2010. július 23. 14:29
  „Kedves Oson!
  Nekem mindegy, de nekik nem. Gondolod visszacsinálják a kedvedért vagy ha megváltozna a véleményem egy csoda folytán, kedvemért?
  Ugyanmár!”
 • 101. oson 2010. július 21. 11:14
  „98.kisember1
  Igazán nem vitatkozni szeretnék veled, de:
  neked miért nem mindegy, hogy Csanak vagy pl. Szentiván, vagy pl. az Ikrényi autopálya-leágazónál lenne az Auchan??? Csanakról mindegyik lhetőség 10 perc.
  Kerékpározni éppen egy ilyen túl forgalmas 83-as mellett??? Kipufogógázos levegőn??? Több száz kamion mellett?? Vicces... hajrá tüdőbaj!! Tényleg megérné!
  Ha tudnád, hogy pl. tegnap este az Acho Tv-ben, Kerényi Imre és Bencsik is éppen az Auchan-ellen agitált. Ha tudnád, hogy az Auchan igazgatója megfontolás tárgyává teszi, hogy kivonulnak-e Mo-ról vagy sem. Tényleg érdemes szétrombolni mindent most azért, mert lehet, hogy fogja magát és elmegy. Visszaállítani már nem lehet semmit....
  Legyen ott, ahol még nincs és mindenki érje be azzal, hogy van Győrben Auchan, de nem Csanakon!Szerintem teljes kompromisszumos megegyezés lehet! Csanakon pedig legyen szabadidőpark és sportolási lehetőség, kulturált vásárváros, I-max mozik. ÉRdekes, de ez ellen nem igazán hangzottak el érvek, kizárólag az Auchan mellett. Megpróbálom megérteni,hogy miért kell Auchan, nem igazáén megy, de ha már kell, legyen ott, ahol jelenleg semmi sincs! Így a város sem károsodna, sőt a fejlődés igazán ez lenne!”
 • 100. baffordi 2010. július 21. 07:47
  „csak a 100. hozzászólás miatt”
 • 99. baffordi 2010. július 21. 07:25
  „Akkor már erőszakoljuk ki azt is, hogy legyen ingyen minden, sőt még az áruház fizessen nekünk. Ez nem jótékonykodási intézet, az Auchan-nek kemény feltételei vannak, amennyiben nem teljesülnek itt, megy máshová. Reméljük.”
 • 98. kisember1 2010. július 20. 17:12
  „Kedves Bogárné!
  Miért pont? Miért pont? Bárhova megy, ezt mindenki megkérdezhetné. Ha nem Csanakra megy, akkor az ott élük hőzöngenének. Ha már nem tehettek ellene, a jó oldalát is meg kellene látni, nem? Közeli munkahelyek, közeli bevásárlás, ami megkönnyít. Sőt fejlődik Csanak, talán nem rosszabb, hanem jobb lesz az út.
  Tudom, hogy nem érdekel Pest, én is elköltöztem, tehát engem sem. Nem kellene mindenen hőzöngeni az életben.
  És ha többen járnának kerékpárral, jobb lenne, kicsit meg kellene piszkálni közösségeteknek, hogy fejlesszék a kerékpárutat, mert egyenlőre nagy a kerülő tőletek.
  Tehát ki kellene erőszakolni az Auchantól pl azt is.”
 • 97. Bognárné 2010. július 20. 16:41
  „Kisember: "Mi PEstről költöztünk ide, több mint két éve, ott nem ennyit kellett araszolgatni, hanem 100szor ennyit, így ez kutyafüle ahhoz képest." -- ENNEK szerinted most örülnünk kéne? Kit érdekel, h milyen Pest? Érdekelje a pestieket. Ez Győr!
  Jó az Auchan (bár sose vásároltam még ott), jöjjön csak, de tényleg, miért pont Csanakra? Én is itt lakom, és valóban nagy a forgalom. Sokan járnak autóval innen dolgozni, de a rengeteg vásárló még rosszabbá teszi a helyzetet. Rengeteg itt a baleset is. Tényleg fokozni kéne?”
 • 96. alkutya111 2010. július 20. 13:51
  „Félrevitték a történetet az itt megszólalók.

  A LÉNYEG A KÖVETKEZŐ:

  A "BORKAI GATE" MEGKEZDTE ILL. FOLYTATJA ÁLDÁSOS TÉNYKEDÉSÉT.
  A JÖVŐ FOG ÍTÉLETET MONDANI ÉS MINŐSÍTI AZ AUCHAN-BERUHÁZÁST.
  GONDOLNI KELL ARRA IS, HOGY A SZÁMONKÉRÉS ŐT IS EL FOGJA ÉRNI. RÖVID AZ ÉLET!

  Azokkal a hozzászólásokkal részben egyet kell értenem, amelyek a franciák győri letelepedését szorgalmazzák. DE !
  A hely az nem jó választás.
  A képviselő úraknak is fel kellene ébredniük!
  Talán már régen meg lehetett volna tervezni egy Győr-Keleti kereskedelmi központot.
  Pl. A Győrszentiváni autópálya lejárójának a környéke vagy a 81-szu. út/autópálya kereszteződés is megfelelő hely lenne erre a célra.”
 • 95. Papó 2010. július 19. 22:00
  „78 "Pancser!"
  Egy szóval sem állítottam,hogy a magyar kereskedők között nincs erkölcstelen ember! Van, sajnos nem is kevés! Lesz is, mert a törvények akkor érnek valamit ha be is tartják, tartatják! Engem nem zavarnak a multik, ha ugyan az vonatkozik rájuk mint a hazaiakra!Figyelembe véve a hazai termelők védelmét! Minden normális ország védi a saját gazdaságát. Nálunk ez nem működik! Azt pedig fenntartom, hogy jelenlegi működésük káros a gazdaságunkra! Kihasználják a dolgozókat. azonnal el fojtanak minden szakszervezeti kezdeményezést,munkásvédelmi szövetséget.”
 • 94. pancser 2010. július 19. 18:46
  „93-hoz! Ha a magyar öntudat a világ tagadása akkor nem akarok magyar lenni. Utálom a gazt, a koszos magyar kisboltokat, a zsíros mengelicát, a töketlen beszédet, hogy a multik kiviszik a hasznot. Titeket visszakéne helyezni a szocializmusba, ahol nem voltak multik. Külföldi áru sem volt csak koszlott magyar. Magyarországnak nem utálnia kellen nyugatot, hanem utánozni. A világ egységesedik, mindenki azt csinál a profittal amit akar. Ha ez a balkáninál is rosszabb szemlélet lenne uralkodó Hazánkban, akkor mi lennénk Európa pusztai rezervátuma. Nem akarok ősi módon élni szeretem a multikat és sokáig fogok élni. Kultúrát, árubőséget és olcsóságot hoztak, megismerhetjük a világ minden éllemiszerét ha akarjuk általuk. Egyáltalán nem vagyok büszke elmaradott magyar multunkra, jelenünkre. Külföld meg a multik nélkül megnézhetnénk magunkat. A bőgatya már régen kiment a divatból, a glicerines magyar bort igyátok csak, mert semmivewl sem különb a magyar élelmiszer a külföldinél, csomagolásban kínálatban, jócskán el vagyunk maradva.”
 • 93. za 2010. július 19. 18:10
  „Kedves Hozzászólók!
  Nagy öröm számomra, hogy itt még magyar öntudattal rendelkező hozzászólásokat olvashatok: hogyan teszi tönkre egészségünket és közös jövőnket az idegen, gyarmatosító gépezet! Magyar gazdaságról lehet-e beszélni, ha az idegen, külföldi cégek forgalma 70 %? Miért nem fizetnek adót a multik? Ha fizetnének, a Magyar Gazdaság köszöni szépen jól lenne!!! Nekem, magyar vállakozónak 100 Ft-ból 16 ft marad meg! OK, de akkor a Multicégeknek és Bankoknak is ugyanennyi maradjon!!! A törvény végre minden gazdasági résztvevőre egyformán vonatkozzon! Így ferr és így lenne erkölcs a gazdaságban, de közöttünk is, hiszen kellene (nagyon) a "felső" példamutatás! A politikai elit kezde saját magán(!) az erkölcsi megújulást és a gazdaságból szürje ki a korrupt elemeket! A köztörvényes bűnözőknek a börtönbe a helyük, titulustól függetlenül! Miért hagyjuk, hogy a törvényeinket, kultúrális örökségünket, egyedülálló természeti kincseninket semmibe vegyék a multi gyarmatosítók???”
 • 92. karihorvath 2010. július 19. 15:43
  „Szerintem jöjjön csak a multi, sok ember kaphatna munkát, jó árakkal, nagy akciókkal, már úgy is benne vagyunk az ide-oda mászkálásban, keressük a jót és olcsót.
  De egyet értek a pihenőpark tulajdonosának felszólalásával is, mert tényleg igaz, hogy kevés a jó pihenőhely Győr és környékén, nem kéne kitenni az agyonhajszolt embereket a nagy zajnak. Idegörlő. Tényleg lehetne más helyen is az építkezés!!!! Pl. Szentiván, ahogy az előttem szólók mondják. A kerékpárutak kiépítése már jó úton halad, és egészséges sportolási lehetőség. Csak az autósok ezt nem mindig veszik figyelembe.”
 • 91. kisember1 2010. július 19. 15:08
  „Oson! Nem tudsz kerékpárral járni dolgozni. Ipari Parkba Marcal kettőről kerékpárral járunk, csak 25 perc.”
 • 90. kisember1 2010. július 19. 15:06
  „Kedves Oson!
  Jelenleg a régészek dolgoznak, nyomukban pedig "alapoznak". Szoktam arra járni, igen, azt hiszem, nem fog hiányozni. Reméljük az araszolgatás útfejlesztéssel jobb lesz nektek is. És simán elkerezhet bárki a környékről az Auchanba.
  Értem, hogy a helyszínnel van a gondotok, de, ha te lennél multi, nem akarnál egy autópályára ráépülni? Okos ötlet, be kell látni. Az pedig, hogy ravaszak, számítóak? Melyik cég nem az? Az már csődbe ment, aki nem az. a Metronak vége lesz szerintem, már így is alig maradt talpon.
  Mi PEstről költöztünk ide, több mint két éve, ott nem ennyit kellett araszolgatni, hanem 100szor ennyit, így ez kutyafüle ahhoz képest.
  Mikor idejöttünk, mit sem tudtunk arról, hogy készül az Auchan. Beszéltük is, hogy nemsokára betelepednek a multik, túl jó hely az M1. Fellendülést hoz Győrnek is, ha lejönnek a népek az autópályáról.

  Mi is nézegettük, hogy a környékre költözzünk, de felmértük, hogy vagy vidék vagy város, a köztes megoldás nem létezik. Hisz a városiasodó vidék város lesz, ez egy 10 év alatt le is zajlik, zajlott. Erre számítani lehetett sőt kellett.

  Ezért mi panelba költöztünk, nem vállaltunk feles terhet (hitelt), megelégedtünk azzal, amire futotta. Különben is a város is függőleges vidék.
  Persze, jobb lenne kertecske, de nem a csanaki rész a kertecskés. Az még tömegvidék. Ha kertes, jó levegő, akkor minimum Nyúl, Écs, Pannonhalma, stb.

  Mondjuk, tegyük fel, ha mi felveszik súlyos devizahitelt egy kertespanelre, közel az auchangazhoz, akkor most lehet én sem lennék olyan nagyon boldog. De az ingatlanárak kicsit talán jobbak lesznek tőle, közel az Auchanhoz, majd így hirdetik.A z utakban reménykedjünk, jobb lesz. Nagyobb lesz a verseny, nem lesz Tescováros végre Győr.

  Szóval részint rossz az ottlakóknak, de összeségében nézve jó Győrnek. Plusz bevétel a városnak, munkahely (mégha tudjuk milyen is), és biztos, hogy többen térnek be Győrbe, ami jó.

  Persze, persze, jó lett volna szabadidőpark is. Az Achilles parknak is jobb lesz, lehet neked nem, mert többen lesznek és így a vízminőség romlik és ti is jöhettek Ikrénybe...

  A látogatottság bizonyítani fogja, hogy életképes a gondolat, még akkor is, ha nem mindenkinek jó. Nincs olyan döntés, aminek mindenki örül.”
 • 89. oson 2010. július 19. 14:49
  „82. kisember
  "Szerinted hol vannak az emberek? Téged nem döbbent le, hogy ennyi gyerek hol van????"
  az emberek sajnos a tv, net előtt ülnek és a klimatizált multikban töltik idejüket, amint ez kiderül néhány hozzászólásból. Majd megunják!
  Nem abban a gazban kirándultam, hanem a környéken. De abból a gazból rengeteg madarat, állatot láttunk szaladni, repülni, gyerekeim nagy örömére. Nem a TV-ből ismerik a nyulat, a szarkát, a harkályt stb. és iszonyatos élmény nekik a szabadban találkozni velük!
  A postával kapcsolatban azt tudom javasolni, hogy a képviselőtöket keressétek meg, hogy intzkedjen posta-ügyben!
  Egyébként szerintem félreérted a dolgot. NEM az a kérdés, hogy egyáltaán Győrbe jöjjön az auchan vagy sem. inkább az, hogy miért ide, miért nem az ipari park, szentiván környékére, ahol semmi sincs.
  ahogy a hozzászólásokat is láthatod, sok vélemény ugyanez. a győrieknek szerintem teljesen mindegy, hogy csanak vagy szentiván, hisz végtére is 10 perc. csanak pedig már így is telítve van!!! ha reggelente te is araszolgatva tennéd meg majd egy óra alatt azt az 5-6 km-t, rájönél, hogy a stresszt így is nehéz elkerülni...
  kicsit érezd át, hogy ha minden zöld területen azért engednénk meg a rombolást, hogy valakinek a posta legyen közolebb, valakinek a hús legyen megfelelőbb, valakinek a vasárnapi program szenvedne hátrányt, akkor a gyerekeid jó levegője, a stresszemntes környezet sérülne, eltűnne. Erre már nyugaton rég rájöttek! Ott ilyen eszeveszett multi-láz nincs, mert nem is engedik meg.
  Fürödni pedig az Achilles-parkba járunk, mert ez van közel. Tiszta, kulturált, barátságos. Kicsik és nagyok egyaránt nagyon élvezik, vannak fák, jó a víz és sok más lehetőség is adott. Ma még csendes, nyugodt. El vagyunk borzadva a látható rombolás láttán... Jártál a környéken egyáltalán mostanában??? Érdemes!!”
 • 88. pancser 2010. július 19. 14:27
  „79-hez! A kőbaltádat nehogy otthon felejtsd, gondolom a neandervölgyi is jól érezte magát, ha máskor nem hát akkor, ha jött a tavasz.”
 • 87. akos6 2010. július 19. 12:28
  „én az auchan hejébe az M1 felhajtójánál építettem volna áruházat a 85-ös főút mellett
  ott hely is van meg semmi természet védelmi terület és nagy forgalom”
 • 86. fióka 2010. július 19. 09:31
  „85. kisember1 2010.07.19. 08:42--->"Na ő csak magyar árut vásárolt meg biot. Most meg itt van a kislánya, akit mégis én nevelhetek fel valószínűleg. Egyébként örömömre. De mire ment a biocuccal, az egészségesnek hitt élelmiszerekkel?" én csak erre reagáltam”
 • 85. kisember1 2010. július 19. 08:42
  „fióka, nem értem a hozzászólásodat. Civil által felvetett kérdést válaszoltam meg. Mi köze ennek a rákhoz meg a vegetáriánussághoz?”
 • 84. fióka 2010. július 19. 08:14
  „83. kisember1 2010.07.19. 07:36-->miért álltalánosítasz aki világ életébe vegetáriánus volt az akkor ,hogy hal meg rákban???”
103 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvégi programajánló

Hétvégére kissé megenyhülhet az idő. Használja ki az alkalmat! Számos érdekes és izgalmas program… Tovább olvasom