Kisalföld logö

2018. 10. 23. kedd - Gyöngyi 7°C | 13°C Még több cikk.

Az atlaszból minden megtanulható

Győr - tre keltek a térképek, legalábbis a Cartographiai Tankönyvkiadó digitális, interaktív atlaszában. Történelem szakos tanárok ismerkedtek vele a győri Hild építőipari szakközépiskolában tartott bemutatón.

A győri Hild-szakközépiskolának tavaly óta van az oktatást könnyítő, a tanórát a diákok számára is érdekesebbé tevő digitális táblája. Józsa Tamás igazgató igyekszik a modern technika adta lehetőséget a legjobban kihasználni, interaktív programokhoz hozzájutni. A HunDidac (Magyar Taneszközgyártók, Forgalmazók és Felhasználók Szövetsége) kiállításán találkozott a Cartographiai Tankönyvkiadó különleges történelmi atlaszával, így sikerült a győri bemutatót megszervezni.
A program egyik szerzője, Hidas Gábor érdekes előadással bizonyította: ha a diák használni tudja a földrajzi vagy történelmi atlaszt, abból tulajdonképpen mindent megtanulhat az adott tantárgyból. Nálunk egyelőre elég szerencsétlen módon az általános iskolás diákok csak 40 százaléka használ az otthoni felkészülés során atlaszt, a középiskolásoknál pedig még rosszabb a helyzet. A most bemutatott interaktív történelmi atlasz (pontosabban egész csomag, az ókortól napjainkig) számos olyan tulajdonsággal bír, amely nemcsak modernizálja az oktatást, hanem a diákok számára is vonzóbbá teszi a tanulást. Példaként itt van mondjuk a XVI. század. A hagyományos atlaszokban egyetlen térképen összezsúfolódik több évtized történelme.


Az interaktív történelmi atlaszt az egyik szerző, Hidas Gábor mutatta be.

Ugyanez az interaktív atlaszban részeire „boncolható": az országhatár változásai, a települések jogállás szerint, a végvárvonalak és azok mozgása a török elleni harcok során... Közben feladatok is adhatók a diákoknak: igazodjanak el vaktérképen, ismerjék fel a kivetített rajzokból a várakat... Ezen az atlaszon úgymond minden mozog, ez adja az igazi használhatóság élményét.

Az atlasz nemcsak digitális táblával használható (bár kétségkívül úgy a leglátványosabb), hanem számítógépen, egérvezérléssel is. Akár otthon is, de ahhoz azért túl drága (negyedmillió forint körül van a programcsomag), s nem is arra készült, hanem oktatási intézményeknek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győr és Sopron a régiók élén

Győr és Sopron a nyugat- és a közép-dunántúli régió két legjobb helyzetben lévő megyei jogú városa.… Tovább olvasom