Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Az árvíz levonult, a gondok maradtak

A májusi árvízkor 120 bőnyi ház rongálódott meg, ebből 27-nek nem volt biztosítása. A helyi hivatal számlájára érkezett hatmilliós felajánlásból ötvenezres gyorssegély jutott mindenkinek.

Az önkormányzatnak több mint húszmilliós kárt kell ˝lenyelnie˝.

˝Bőnyben közel százhúsz ház rongálódott meg az árvíz miatt, ebből 27-nek nem volt biztosítása. Úgy döntöttünk, nem teszünk különbséget: mindenki 50 ezer forintos gyorssegélyben részesült. Ezt a közel hatmillió forintot különböző szervezetek, önkormányzatok, magánszemélyek küldték az e célra nyitott számlaszámunkra. Gyakorlatilag így nem is maradt pénz a számlán, bár a csornai önkormányzattól és a képviselőktől több mint egymillió érkezik még, s a mosonmagyaróvári hivatal is felajánlotta a tűzijátékra félretett összeget˝ – kezdte Muraközi László bőnyi polgármester az árvíz levonulta után történtek értékelését.

Gazdára várva: Sok szétázott bőnyi házban csak hetek, hónapok múlva lesz szükség ezekre a berendezésekre. ˝Addig a kultúrházban tároljuk a felajánlott bútorokat˝ – mutatja Muraközi László polgármester
Gazdára várva: Sok szétázott bőnyi házban csak hetek, hónapok múlva lesz szükség ezekre a berendezésekre. ˝Addig a kultúrházban tároljuk a felajánlott bútorokat˝ – mutatja Muraközi László polgármester.

A településre eljuttatott ruhákat, bútorokat, műszaki cikkeket a művelődési házban tárolják, s a Vöröskereszt munkatársai osztják szét azokat. A helyi nyugdíjasklub tagjai a tartós élelmiszert és a fertőtlenítőszereket adják a rászorultaknak. ˝Ez sajnos nem ment simán: a vádaskodások, reklamálások mellett volt, amikor a felcímkézett bútorról letépték leendő tulajdonosa nevét. Ruhákra már nincs szükségünk: bútorokkal is megtelt a kultúrház, de később, amikor újra parketta vagy járólap kerül az elázott házakba, ezekre nagy szükség lehet. Aki még bútort szeretne felajánlani, attól azt kérjük: tárolja a kiselejtezett darabokat, s egy-két hónap múlva juttassa el hozzánk.˝

A szakemberek először 101 millió forintra becsülték fel az önkormányzati károkat és a védekezés költségeit, az ár visszavonulta után a három helyről kirendelt szakértők ezt 56 millióra szűkítették. „Ebből előlegként 15,5 milliót kaptunk, s várhatóan összesen 33,6 millió érkezik. Egyelőre úgy néz ki, a több mint húszmilliós különbözetet – ami éves költségvetésünk 10 százaléka – az önkormányzatnak kell lenyelnie.

Elsősorban az utakban esett kár. Az árvízvédekezés költségeiről kapott számláink teljes összegének 40 százalékát tudjuk most kifizetni a vállalkozásoknak. Nyáron indult volna a községháza felújítása, az iskola épületének energetikai fejlesztése, óvodafelújítás, játszótérépítés. Az önrészt azonban ebben a helyzetben nem tudjuk vállalni, hisz az ˝öngyilkosság˝ lenne: egyedül az iskolafejlesztés valósulhat meg – mondta.

˝Az Országos Katasztrófavédelmi Központban azt mondták: azok a magántulajdonosok számíthatnak állami támogatásra, akiknek májusban vagy júniusban megsemmisült az ingatlanuk vagy helyreállíthatatlan károk keletkeztek abban. Bőny keretösszege 20 millió forint: két helyi esetet jelentettünk le. Az egyiknél a ház fala is kidőlt, csak a helyiek segítsége mentette meg az épületet. A másiknál az a gond, hogy az életveszélyessé vált házban nem mindig lakott benn a tulajdonosa. Az önkormányzat támogatja mindkét család kérelmét, reméljük, így is megfelelnek az állam által szabott feltételrendszernek.˝

Olvasóink írták

  • 1. igazmondó 2010. július 08. 15:09
    „Én egy egész szekrénysort, egy külön ruhásszekrényt, dohányzóasztalt és karosszékeket ajánlottam fel hetekkel ezelőtt a máltainál is és a vöröskeresztnél is. Azt mondták, hogy tároljam, majd szólnak. Nem szóltak, nem tárolom tovább. A hétvégéig várok aztán összeaprítom és megy majd a tűzre.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győrben pénteken egyeztetnek a Nemzeti Együttműködés nyilatkozatáról

Az óriási port felverő Nemzeti Együttműködésről szóló dokumentum kifüggesztésének… Tovább olvasom