Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Az Arrabona Városvédők ezekre a kérdésekre várják Győr válaszát

A győri Arrabona Városvédő Egyesület a következő sok-sok kérdést juttatta el portálunkhoz.


Arrabona Városvédő Egyesület közleménye szerint "ezúton várjuk a győri városháza válaszát azokra a kérdésekre, melyeket nem tudtunk a győri közmeghallgatáson feltenni december 21-én".

(A félreértések elkerülése végett: a következő kérdéseket nem azért nem tehették fel a városvédők, mert nem engedték nekik, hanem mert a közmeghallgatáson minden egyes felszólaló három percben fejtheti ki problémáját, mondhatja el álláspontját - a szerk.) 

Közmeghallgatási kérdéseink:

1./- Frigyláda:
• Miért kellett gödörbe süllyeszteni a Frigyláda szobrot, mi lesz, ha a szobor talapzat körüli a mesterséges vízgyűjtő miatt elkezd szétfagyni az alkotás?
• Miért nem lehetett kivilágítható díszmécses tartókat elhelyezni a szobron?
• A söntéspultszerű betonfal nem szép megoldás miért volt rá szükség ?

2./-Hősi emlékmű a Radó szigeten:
• Meddig kell még várni, hogy az eldugult csatorna leeresztő csövét megjavítsák és végre megfelelő módon lehessen a vizet cserélni a tavaly felújított medencében?

3./- Ásatás:
• Mi történik, ha további bástyarészek jönnek napvilágra a tervezett garázs helyén?

4./- Mélygarázs:
• Ki volt az ötletgazda, hogy pont ide a Duna bástya belsejébe kell tenni egy mélygarázst? Hadd tudja már meg minden győri, ki gyártja a "jobbnál-jobb" ötleteket a háttérben, magyarul a Dunakapu téri "ötlet-gyáros" nevét szeretnénk hallani.
• Mennyivel kerül többe fajlagosan, egy ugyanolyan befogadóképességű mélygarázs, mint egy parkolóház?
• Nem érzik méltatlan megoldásnak egy olajos bűzös garázsból "bemutatni" a jelenleg fellelt bástyaelemeket? Érezzék magukat találva, hiszen a családi képeinket sem az udvari klozetban akasztjuk a falra.
• Hogyan gondolják izolálni a falakat, hogyan tervezik megvédeni a savas gőzöktől, olajtól?
• Ha maradnak a reneszánsz emlékek, hogyan gondolják alulról szigetelni a mélygarázst, elvágják a falakat?
• Önök szerint a Duna bástya egyetlen ágyúlejáróból állt?

5./- Rendezvénytér:
• Visszajöhet valaha a piac megszokott helyére, vagy örökre száműzték?
• A medencére a tér keleti oldalán mi szükség van?
• Miért kell áthelyezni a Pálffy és Schwarzenberg szobrot és a vaskakasos díszkutat?
• Mi szükség van a Dunakapu tér déli házsorának részbeni elbontására és modernkedő átépítésére? Zavar valakit a valódi történelmi hangulat?
• Minek kell a tér keleti sarkára állandó "öltöző" és színpad, mondja meg már valaki, mert a kis színpadhoz, kamara előadásokhoz nagy a tér, nagy műsorhoz pedig kitalálták már a mobil színpadot. Akkor újfent kérdjük minek ezek a művi elemek oda?
• A térszínt és utcaszint tervezett megváltoztatása még nem látszik (a látványterv ápol és eltakar), de zavaros szintviszonyokat teremt. Nem jön végre valaki rá, hogy az eredeti a legjobb megoldás, a visszahelyezett északi (1939-ben elbontott) házsorral, eredeti bástya tetővel? Ez megoldhatná a rendezvénytér és a piactér, sőt piacház problémáját, még a Dunakapu tér 6. számú házat sem kellene elpusztítani hozzá.
• Nem gondolkodtak azon, hogy a "teret" javítani, szintjeit jól rendezni, jó városi és turisztikai funkciókkal kell élni, és ezt az eredeti környezet adhatja csak meg?

6./- Rakpart-sétány
• Miért szükséges lezárni a Móricz Zsigmond rakpartot a Dunakapu tér és az Újkapu utca között? Kinek az ötlete volt, hogy pont ott, és csak egy épület előtt legyen egy sétány? Miért nem az egész partra szól a terv hídtól-hídig szakaszos megvalósítással.
• A parkolólemezes parkolóhely az alsó rakparton mennyi többlet parkolóhelyet teremt? Valójában javarészt a megszüntetett parkolók helyére épül.
• Miért kell megszüntetni a Teleki utca - Móricz Zsigmond rakpart kapcsolatát?

7./- Rakparti út és parkoló:
• Hogyan kívánják pótolni az alsó rakparton megszüntetett 650 db. ingyenes parkolóhelyet? Megszámoltuk, többször is, nem piacnapokon. Nem hiszünk el más darabszámot az eltérő közlemények tévesek!
• Nem érzik, hogy a Petőfi híd alatti parkolóhely pótlás, az valahogy nem ugyanaz, és nem egyenértékű megoldás a régivel?
• A parkolónak a Zechmeister útra való csatlakozása botrányosan rossz
- annak a jelenleg kis parkolóhelynek - és ha bővítik a forgalomnövekmény miatt még balesetveszélyesebb lesz mind eddig volt? • Mi szükség volt a Dunakapu téri alsó rakparti út mellett azt a betonfalat felhúzni, itt is nevezzék meg a felelőst. Nem tűnt fel valakinek, hogy az a fal azonkívül, hogy közpénzbe került egyszerűen elvágja hosszában a rakpartot használhatatlanná téve azt?
• Kinek volt a "zseniális" ötlete, a Duna bástya megóvott pajzsfalának keleti oldalát földdel temetni be kb. 1.00 méter magasan? Így aztán a talajnedvesség majd elvégzi a pusztító munkát, szintén nevet szeretnénk hallani!
• Önök sosem gondolkodtak az alsó rakpart egyszerű eszközökkel történő kiszélesítésén és parti rézsűjének alsó pontjában történő függőlegesítésén?
• A sokat emlegetett "grazi minta" miért nem jutott el az illetékesekig ?
A nevezett megoldással jobb, enyhébb íven csigázhatott volna le az út és talán még a normál busz is elfért volna, nem is beszélve a 650 db megszüntetett parkolóról.

Várjuk szíves válaszaikat.

Tisztelettel: Arrabona Városvédő Egyesület.

Olvasóink írták

40 hozzászólás
12
 • 40. Tabornok 2012. január 05. 10:29
  „Még mindig nem válaszolt a városháza "illetékes elvtársa"?

  http://www.youtube.com/watch?v=HPlrxKsvECs

  NE ADJÁTOK FEL!”
 • 39. Tabornok 2012. január 03. 19:28
  „"34. révfaluiszúnyog 2012.01.03. 12:40 tiltani fogja a velünk szembeni féktelen rasszizmust." Lehet rosszul olvastam, agresszizmust?”
 • 38. susu77 2012. január 03. 16:08
  „31. Tabornok 2012.01.03. 10:48

  > > "6. susu77 2012.01.02. 13:57 csak csökkented az esélyét annak, hogy hallgassanak
  > > rád, miközben magadat is lejáratod? He!? " :-)"
  > Egyetértek veled. Mondanivalód tartalma és befejezésének stílusa, alkalmas saját magad lejáratására.

  Az jó, mert ez szarkazmus akart lenni. Az utolsó mondatot pont abban a stílusban fogalmaztam meg, ahogy a cikkben olvasható kérdéseknél láttam...

  > Úgy gondolom, hogy a városvédők által feltett kérdésekre, alpvető kötelessége a város vezetésének válaszolni!

  Igen, ezzel egyet is értek. Pusztán azt akartam kifejteni, hogy a ,,Nem gondolkodtak azon...", ,,Nem érzik, hogy..." és ,,Kinek volt a "zseniális" ötlete..." jellegű megfogalmazások szimpla beszólások. Rendben értem az okát, de függetlenül attól, hogy egyetértek-e vele, vagy sem, úgy látom, hogy ezek inkább csak rontanak a helyzeten. Semmi másra nem való ez a fajta beszólogatás, mint a hangulat fokozására, pedig a konszenzushoz, együttműködéshez, egymásra hallgatáshoz inkább a hangulati, érzelmi reakciók visszaszorítása kell. Hogy úgy mondjam nem éppen diplomatikus modorban lettek a kérdések megfogalmazva, pedig arra lenne szükség. (Az más kérdés, hogy valószínű akkor sem lenne sokkal nagyobb hatása.) Mindenesetre lehet keménynek mutatkozni, követleni úgy is, hogy az ember diplomatikusan fogalmaz...”
 • 37. titokgyula 2012. január 03. 15:49
  „toto72:
  Szerintem te nagyon el vagy tájolva. Az AVE azért erősködik, mert az emberi kommunikáció eddig nem hozott eredményt. Szerinted jó dolog az erősebbet rugdalni? Nem véletlenül szökött meg a régi elnök.
  Van aki a megélhetését tartja fontosnak, van aki az elveit.”
 • 36. RégiGyőr 2012. január 03. 13:34
  „Egyébként, mit akarnak a Dunakapu téren? Mert azon kívül, h mélygarázs meg rendezvénytér azonkívül nem tudni semmit. Minek ennyi rendezvénytér? A Széchenyi tér is az. Minek ennyi egy kaptafára készült egyszerű puritán placc? A piac is vonzotta az embereket, azt mért kell onnan kitenni? Nem csak rendezvények alkalmával vonzotta az embereket, hanem heti rendszerességgel többször. Ha volt két tér ami külön funkciókat töltött be, mért kell egyformává tenni őket? Ugyan olyan tér lesz mint a Széchenyi, egymás hegyén hátán az egyforma vendéglátóhelyekkel, kávézókkal, ami mind ugyan olyan.. ( Remélem a Matrózt nem tudják kitenni onnan!) Hogy akarják a mélygarázst? Valahol láttam, hogy négy lejárata lesz. 1 a hídnál, kettő a Dunapart fele, egy pedig a Stelcer utca környékén.. Ez is elég borúsan hangzik, a múlt értékeinek megőrzésére nézve!! Mondják el a pontos terveket előre!! Főként arra nézve hogy, hogy fér össze a mélygarázs a feltárt leletekkel. Sehogy sem! Egyáltalán, hogy lehetnek tervek, amik 4 külön mélygarázsról szólnak, úgy, hogy arról semmi információ, hogy mi kerülhet bemutatásra vissza építésre? Egyáltalán a leletek sorsáról ki dönt? Ki mondja ki hogy oda a legmegfelelőbb létesítmény a mélygarázs, régészeti örökségvédelmi és mindenféle szempontból? Mért nem szólalnak meg tényleg a tervek készítői, hova milyen épületekbe mit terveznek..?? Mért kell úgy csinálni az egészet, hogy majd ha kész lesz akkor tetszeni fog. Mért kell elfogadni azt az embereknek, ami majd lesz, mért nem lehet úgy csinálni, hogy előre értesülhessenek, arról, hogy mi fog történni? Persze sok nyilvánvaló dologra tudjuk a választ, hangulatkeltésekre, meg politikai "rúgjunk még egyet a szegény városvezetésen" ilyenekre nem reagálnak. Csak nem ez van a háttérben, hanem a SUNNYOGÁS! És mielőtt politikailag be skatulyáznának, én sem őket sem az előzőeket nem szavaztam meg..”
 • 35. apex 2012. január 03. 12:54
  „Szakmai válaszokat várunk a feltett kérdésekre. Mivel adóinkkal tartjuk el a városvezetést és ezt költik el az építkezésekre is, elvárjuk, hogy az értelmes válaszokat az építészethez és a várostervezéshez értő ember adja meg. Politikai halandzsára nincs szükségünk. Kérdésem a Kisalföd szerkesztőjéhez: mivel a városvezetés nem hajlandó kommunikálni a civil szervezetekkel, lehetséges volna ezt a kérdés-felelet fórumot a napilap által megszervezni?”
 • 34. révfaluiszúnyog 2012. január 03. 12:40
  „33! Tábornok! Ha a győriek ön szerint nem számítanak a város vezetésének, akkor majd nekünk szúnyogoknak se fog számítani egyetlen vip popsi se! Mindet véresre csípjük a nyáron! Már szervezem a gyötrőszúnyog rajokat és el fogjuk lepni a Városház teret és a Batthyány teret! Egyetlen perc nyugtuk nem lesz idén nyáron, gyéríteni pedig nem lehet majd, majd egy európai uniós előrás áprilistól tiltani fogja a velünk szembeni féktelen rasszizmust. zzzzzzzz”
 • 33. Tabornok 2012. január 03. 11:19
  „"18. révfaluiszúnyog 2012.01.02. 18:03 Tessék vállalni azoknak is névvel a tetteiket, akik ezeket a szörnyűségeket végbeviszik! Miféle törvény írja elő, hogy nekik örök inkognitó jár?" Te kis kíváncsi.
  A hatalom arroganciája biztosítja a Győr ellen intézkedő városvezetés védelmét. Nem számítunk nekik annyit, hogy válaszra méltassanak bennünket.
  Hozzászólásoddal egyetértek.”
 • 32. Tabornok 2012. január 03. 11:07
  „"12. Karlos 2012.01.02. 16:23 Tehát mi is zajlik Győrben?" Mi is zajlik a győri városházán?
  Korrupció.
  "13. toto72 2012.01.02. 16:28 Így csak a hangulatkeltést érzem a háttérben!!!" Miért a háttérben? Itt nyilvánosan és a közmeghallgatáson is nyilvánosan mondtuk el, hogy min szeretnénk ha változtatnának. Nincs itt semmiféle háttérben történés. A városvezetés a 2/3-al lesöpri a győriek véleményét, akaratát és a válaszaik zöme, mellébeszélés. Nem arra válaszolnak, amit kérdezünk.
  Letagadja a polgármester, hogy uszodát ígért a marcalvárosi területre. Elég finoman fogalmaztam?”
 • 31. Tabornok 2012. január 03. 10:48
  „"6. susu77 2012.01.02. 13:57 csak csökkented az esélyét annak, hogy hallgassanak rád, miközben magadat is lejáratod? He!? " :-)" Egyetértek veled. Mondanivalód tartalma és befejezésének stílusa, alkalmas saját magad lejáratására.
  Úgy gondolom, hogy a városvédők által feltett kérdésekre, alpvető kötelessége a város vezetésének válaszolni!”
 • 30. kisem 2012. január 03. 08:23
  „ad. #29.)
  Mint tudjuk, a kivétel erősíti a szabályt. Vannak olyan szabályok is, amelyek nem vonatkoznak a gyevi bíróra. Amíg a fejére nem koppintanak.
  Itt még nem tartunk, de haladunk feléje.
  Olyan is előfordult már, hogy az összeférhetetlenséget kizárandó a győrzámolyi "építésügyi hatóság" járt el a város felkérése alapján. Vagy éppen Csornán bírálták el a győri telekalakítás előterjesztését. Amúgy a semmiért.”
 • 29. bálványimádó 2012. január 03. 08:03
  „Úgy tudom, hogy az építési munkákhoz építési engedély kell. Az engedélykérelmet az építési hatóság elbírálja, és a határozatot az érdekelteknek megküldi (kérelmező, szomszédos ingatlanok tulajdonosai ), akiknek joguk van bizonyos határidőn belül fellebbezni. Szerintem inkább fellebbezni kellet volna, mert egy jogerős döntés ellen már nem sok mindent lehet tenni.
  Nem olvasom rendszeresen a Kisalföldet, lehet, hogy volt fellebbezés, de ez a cikkből nem tűnik ki.”
 • 28. kisem 2012. január 02. 23:24
  „ad. #18.)
  Nos, ha a szúnyogra sem figyelnek, mire számíthatnak az alacsonyabb rendűnek tekintettek?

  A kiegészítő kérdések ugyanúgy igénylik a tisztességes választ, mint a cikkben jelzettek. Persze ez nem jelenti azt, hogy meg is fogjuk ismerni a kérdésekre a feleleteket, sokkal inkább valószínű a sunnyogás, meg az itt is olvasható néhány "értelmes" beszólás.
  Most csak két témával foglalkoznék: a Frigyládával és aaz alsó rakparti út melletti betonfallal.
  Amikor megláttam a renovált szobrot a pótlólag ráhelyezett 4 db ormótlan, csonkagúla formájú lámpatesttel, előszö csak elszörnyűlködtem, majd felvetődött a kérdés, ki adhatta erre a hozzájárulást. Sem formájukban, sem méretükben nem illeszkednek a szoborhoz, eltorzítják az egészet.
  A betonfal megépítésének indokára már itt-ott rákérdeztem. Nem meglepő, hogy senki reagált ezekre, mindenesetre úgy gondolom, nem járok messze az igazságtól, amikor egyetlen indokként az "elvetemült autósok" parkolási szándékának a fizikai megakadályozását szolgálja csupán. De hogy milyen akadályt fog képezni egy levonuló árvíz után a hordalék eltávolításában? Nos, erre nem gondoltak.”
 • 27. DON 2012. január 02. 22:40
  „toto72!
  Nem az a lényeg, hogy ki mondja, hanem az, amit mond. Ugye te nem vagy olyan fajta, aki csak azoktól fogad el valamit, akik ugyanazokat az elveket vallják, mint te? Mert akkor hiteltelen kettőnk közül nem én vagyok:)

  A városvezetésről, és különösen pógármester zsóttiról meg annyit, hogy még arra sem volt képes, hogy szilveszterkor együtt köszöntse az új évet a várossal. Számos fontos eseményen egyszerűen nem jelent meg, amin meg ott volt, bámult bambán, mint borjú a duna-kapura:)”
 • 26. dara78 2012. január 02. 22:05
  „Ezek kérdések. Miért ne lehetne válaszolni rá? Hát ha nincs benne sumákság akkor egyenes válaszok kell adni. Ennyi.”
 • 25. Czinger Ervin 2012. január 02. 21:16
  „Híve vagyok az újításoknak, a modernizációnak, de sírni tudnék, hogy a Frigyládát mennyire elcsúfították azzal a besüllyesztéssel. Pont azért volt az olyan szép, mert méltóságteljesen kiemelkedett a térből, tényleg nagyon jó elhelyezkedése volt. Az a tákolmány pult, amit odabiggyesztettek, az egyenesen ocsmány, leminősíti a teret és a szobrot is. Abszolút nem értem, mire gondolt az illető, akinek az agyából ez kipattant. A teret csak kövezni kellett volna, semmi mást nem kellett volna vele csinálni. Van még esély arra, hogy szétbontsák ezt a teret esztétikailag tönkre tévő építményt, legalább a "söntés pultot"?”
 • 24. mir 2012. január 02. 20:34
  „22

  Attól még igaza van tök mindegy hogy te kit tekintesz hitelesnek a városvezetés meg ne sunnyogjon”
 • 23. kavezsu 2012. január 02. 20:25
  „A Városvédők kérdéseire igenis jogosan várunk válaszokat!! Szerintem is joga van a győrieknek tudni, hogy néha homályos köd fátyolon át miért döntenek úgy , hogy a hideg futkos az itt élők hátán??? pL. Tessék ma január 2.-án megnézni a Frigyláda talapzatán a letöredezett lapokat !! Milyen lesz ez évtizedek , talán túl naiv vagyok? pár év múlva?? Hova lett a Frigyláda csodálatos kovácsoltvas kerítése , vajon kinek a kertjében díszeleg???
  Úgy gondolom az ilyen és ehhez hasonló kificamodott döntések igenis borzolják a győriek idegeit! Nem volt elég betemetni nagy sebbel-lobbal a Széchenyi téri ásatásokat ? most a Dunakapu téri történelmünket is tönkre akarják tenni holmi mélygarázzsal?? Talán városvezetőink , önkormányzatunk képviselői túl sokat tartózkodnak máshol , túl sokat törődnek , más egyéb irányú elfoglaltságaikkal és így kevés idejük jut a város dolgaira?
  Mert ha nem így lenne , akkor valószínű a Kossuth híd forgalmát sem így alakították volna ki. Révfaluból a város felé vannak időszakok amikor percekig nem lehet a híd alá , a rakpartra kanyarodni az erős gyalogos forgalom miatt , visszafelé ugyanez a helyzet ! Aki csak megnézi az új forgalmi rendet , lehet,hogy tetszetősnek tűnik, de aki ezt naponta többször kénytelen megtenni annak már nem tetszetős a dolog ( a csodálatos és félelmetes beton tömbökről nem is beszélve )
  Nagyon jó lenne és szerintem a város lakói joggal várhatják el a vezetéstől , hogy ne csak szóban ,hanem szívvel is ,lélekkel is lokálpatrióták legyenek !!! Körül kell csak nézniük és már szemükbe is tűnhet , hogy sokkal kisebb történelmi múlttal rendelkező városok milyen nagyot tudnak alkotni ha a város vezetés erre nagyobb gondot fordít és a rossz irányba vivő lobbisták véleményét lesöpri az asztalról !!!!!!!”
 • 22. toto72 2012. január 02. 18:58
  „Kedves Don!
  Bárándy Pétert (MSZP) idézni hiteltelenné tesz téged is a témában...”
 • 21. RégiGyőr 2012. január 02. 18:47
  „http://tortenelemportal.hu/2009/10/hetvenotmilliora-buntettek-a-gyori-onkormanyzatot-leletpusztitaert/”
40 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltemethetjük a 400 forint alatti benzint megyénkben

Megyénkben jelenleg egyetlen töltőállomáson adják 400 forintnál olcsóbban a benzint, igaz, a… Tovább olvasom