Kisalföld logö

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 13°C | 21°C

Az Arrabona Városvédő Egyesület nyílt levele Orbán Viktornak

A Egyesület aggódik a pénteki közgyűlés elé kerülő Stratégiai Bizottság által benyújtott és megszavazott előterjesztésének szakmaiságát és jogszerűségét illetően a Dunakapu térrel kapcsolatban.
Dr.Orbán Viktor, Magyarország Miniszterelnöke részére

Excellenciás Miniszterelnök Úr!

A győri Arrabona Városvédő Egyesület nevében keresem levelemmel. Az ügy kényes, mert politikát fabrikáltak belőle, noha szakmai kérdésekről van szó. Történelemről, régészetről, városépítészetről. Múltunkról és jövőnkről, valamint mindkét fogalomhoz köthető felelősségünkről, amelyet jelennek nevezünk, s amely igen sürgető agresszivitással telepszik városunkra.
A történet lényege abban áll, hogy Magyarország egyik műemlékekben leggazdagabb városa kinövi magát, ezért egyszerre kellene korszerűen fejleszteni és megóvni a régit. Győr reneszánsz erődje kora legjelentősebb és legkorszerűbb várépítménye volt, akkor ezért Európa felnézett ránk és aggódó tekintete mindannyiszor ide vetődött, ahányszor a pogány nyugat felé tört. Mindössze gyenge három évig volt török kézen az a vár, amelynek jelentős része szinte épségben a város alatt rejtőzik ma is. Győr belvárosa egy reneszánsz kazamata rendszer fölé épült, számos helyen házak pincéjéből be lehet jutni e titokzatos alagutakba. A város egyik meghatározó, antik terét Dunakapu térnek hívják, noha az sosem volt tér, hanem egy várbástya, amelynek felső harmadát elbontották 1939-ben, azóta van e helyen tér. Itt rendezik meg hetente kétszer az egész régió leghangulatosabb őstermelői piacát, immáron több, mint hetven esztendeje. Ez megélhetést biztosít a Rábaköz és Szigetköz őstermelő családjainak, valamint a belvárosi vendéglősöknek és boltosoknak, a győriek pedig itt tudnak friss magyar háztájihoz jutni. Ezért ez a tér a város szíve és gyomra egyben.

A város vezetése most ezt az ódon hangulatú, kisvárosias elemekkel kedveskedő, ugyanakkor hatalmas teret rendezvénytérré kívánja alakítani s alá mélygarázst építeni, kültelekre száműzve a piacot és felszámolva a 650 autó befogadására alkalmas ingyenes rakparti parkolót. Ez ellent mond az egy évvel ezelőtti szándéknak, amely a belváros forgalomcsökkentését artikulálta, hiszen a mélygarázs és a rendezvények továbbra is vonzani fogják a forgalmat. A megarendezvények egyébként sem valók a történelmi belvárosba, számos alkalmasabb, parkolási lehetőséggel már most is ellátott területe van erre Győrnek. Sőt, a jelenlegi rakparti parkolóval a tér eddig is megfelelt a nagyobb rendezvényeknek.

A városi elképzelés szerint néhány régi házat is elbontanának a téren, s helyükbe, ill. a terület egyéb pontjaira modern, oda nem való épületeket emelnének. Mindennek szekértolója Révi Zsolt városi főépítész, akit az Építész Kamarából korábban már kizártak, s emiatt egy vonatkozó törvény szerint e tisztet be sem tölthetné.

Sok egyéb furcsa és érthetetlen részlet is terheli ezt a témát, amellyel Önt nem szeretném untatni. Mindenesetre Győrben általánossá kezd válni a gyanú, hogy a dolgok nem mennek tisztességesen, mutyik vannak a háttérben és egyéni lobbi érdekek telepszenek a magyar történelem és a győri polgárok fölébe.

Ez pedig igen sokat árt nekünk, akik 1990-től tizenhat évet vártunk arra, hogy végre nemzeti elkötelezettségű emberek vezessék városunkat. Nem csalódhatunk, erről nem szólhat a nemzeti együttműködés!

Győr önkormányzata 2006 óta FIDESZ-KDNP vezetésű, Borkai Zsolt polgármesterrel az élen. A biztos jobboldali fölény, a 2014-es választási győzelmünk kerül veszélybe, ha most a Dunakapu ügyét a város a győriek akaratával szembe menve kezeli. Márpedig sajnos ebbe az irányba mutatnak a történések. Szakmai szervezetek állásfoglalása a Dunakapu bástya és kazamata rendszer megmentését szorgalmazza, ezeket azonban a városi építész iroda és az önkormányzati képviselőtestület rendre figyelmen kívül hagyja, a főépítész a párbeszédet is elutasítja. Az ICOMOS és a Magyar Limes Szövetség is kifejezte aggodalmát e hely feltúrását illetően. A város vezetése, végleg eltüntetvén a föld alatti kazamata rendszert, tűzön-vízen át meg akarja építeni mélygarázsát, elpusztítván a római birodalom északi limes vonalát is, ami szintén itt húzódik és remek uniós pályázati lehetőségeket kínál a város számára. A reneszánsz várbástya és a római limes bemutatása olyan turista attrakció lehetne, amelyből következő bevételről a város nem mondhat le. A terület korrekt rehabilitálásához rendezési terv módosításra, jó tervekre és számos kiegészítő hatástanulmány elkészítésére volna szükség, amelyekre azonban nem hagynak időt. A legrégebbi győri híd forgalmának elterelését biztosító utat már a jövő héten, 2011 május 19.-től építeni kezdik, miközben nincs is még eldöntve, mi lesz a tér, ill. a bástya végleges sorsa. Ez építészeti nonszensz, főleg annak ismeretében, hogy a város vezetése maga is hangsúlyozza, minden a régészeti feltárástól függ, amely azonban csak a nyár derekán kezdődik. A most építendő út viszont a tervezett formában és méretben feleslegessé is válhat a régészeti feltárások nyomán. Ezért a győrieknek olyan érzésük van, mintha minden előre el volna döntve.

Féltjük városunkat, értékeinket, és féltjük a jobboldali fölényt is. Baj az is, hogy az ellenzék nemigen tiltakozik, ezzel is csak erősíti az összefonódások és mutyik gyanúját. Lehet és kell is fejleszteni Győrt, rengeteg helyünk van erre, a Dunakapu közelében is. Nekünk lokálpatriótáknak és a velünk tartó szakmai szervezeteknek egyetlen kérésünk van: a mélygarázst tegyék máshová, a modern épületeket építsék meg másutt. Inkább szaporítsuk műemlékeink számát eddig fel nem tárt és meg nem ismert részekkel, semmint elpusztítsuk azt, amit a történelem viharainak se sikerült. Azt kívánjuk, hogy a Dunakapu maradjon meg piactérnek, a közelében lehessen továbbra is ingyen parkolni és élhessen tovább a piac, mint Győr egyik fő vonzereje a felújított és feltárt műemléki környezetben. Bárhol másutt örömmel vesszük városunk fejlődését és támogatjuk polgármesterünket, de a Dunakaput hagyják békén. Nem kell még egy ambivalens térhistória, mint amilyen a Széchenyi tér, városunk főterének rekonstrukciója volt két éve. Ott is jelentős műemlékpusztítás történt, meg is büntették a várost érte.
Na és? -tehetjük fel a klasszikus kérdést. A büntetést kifizették, de a kár megmaradt.

A Dunakapu kazamatáiban viaskodott a törökkel Pálffy vitéz, kiűzve a pogányt és mentve Európát 1598-ban, és majdnem kétszázötven évvel később itt osztogatta először szódásüvegeit Jedlik Ányos, a hajósokon próbálva ki rendkívüli találmányát.

Ki lehet fizetni nemzetünk történelmének akár csak egyetlen kicsiny darabját is, amit elvesznek tőlünk? Lehet ennek egyáltalán ára?

A kormányzó pártok és szavazóik közös érdeke, hogy ez az előkészítetlen és számos ellentmondást, szakmai hibát tartalmazó terv ne tehesse tönkre Győr legtörténelmibb részét pont a mi kormányzati ciklusunk alatt. Nemcsak a vár, de a 2014-es választási győzelem is kockán forog.

Tájékoztatásul összeállítottunk Önnek egy kis mellékletet, amelyben leveleket, állásfoglalásokat, tervezeteket találhat. Kérjük Önt, hogy szakértői, munkatársai segítségével nézzen utána a győri eseményeknek és tegye meg azokat az intézkedéseket, amelyek lehetővé tehetik az illetékes hivatalok, civil szervezetek és a város vezetése közötti párbeszédet. Örömmel vennénk tájékoztató és megtisztelő válaszát.


Tisztelettel a győri Arrabona Városvédő Egyesület nevében


Széchenyi István, elnök
9026 Győr, Bácsai út 16/a
email: info@arrabona-varosvedo.hu


Kelt Győrött, 2011 május 11.-én
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győrújbaráti tábor: megújult faházak várják a gyerkőcöket - fotók

Több győri cég segítségével, összesen 9 millió forintos költségvetéssel sikerült a győrújbaráti… Tovább olvasom