Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Az ÁPV Rt. 167 milliót fizet Győrnek

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. mintegy 167 millió forintot köteles fizetni a győri önkormányzatnak – döntött tegnap a megyei bíróság. Az ügy pikantériája, hogy kezdetben arról volt szó, a város tartozik 83 millióval.
A győri városháza és az ÁPV Rt. között két és fél éve húzódó jogvita végére került pont tegnap a megyei bíróságon, de lehet, hogy még csak átmenetileg. A per alapja az 1992. évi 54. törvény alapján átalakult vállalatok belterületi földjei után járó önkormányzati részesedés. Az ügy hátterében az áll, hogy az ÁPV Rt. 1994 és 1997 között csak részben utalta át a helyhatóságok jussát, mivel maga sem tudta pontosan, mennyi pénz illeti meg a településeket. A Legfelsőbb Bíróság 1999 nyarán hozott jogegységi határozatából levezethető képlet szerint az rt. tételesen felülvizsgálta a kifizetéseket, és ennek alapján 82 millió 815 ezer 572 forintos követelésről írt levelet a győri önkormányzatnak.

A győri önkormányzat a túlfizetés tényét nem vitatta, azt azonban elfogadhatatlannak tartotta, hogy az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. 20 százalékos kamatot számoljon fel a korábban tévesen átutalt összegre. A megyei bíróság 2002 szeptemberében első fokon az ÁPV Rt.-nek adott részben igazat, és Győrt 69 millió forint, az ezen összeg utáni késedelmi kamat, valamint a perköltség megfizetésére kötelezte. Az önkormányzat fellebbezést nyújtott be. A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte az első döntést, és új eljárás lefolytatását rendelte el. Időközben a város viszontkeresetet terjesztett elő 119 millió forintos járandóság, és annak kamatai iránt.

Az ügyben dr. Hammer Sándor bíró tegnap délelőtt hozott ítéletet. A bíróság az ÁPV Rt. keresetét elutasította, a dr. Kerényi Ervin ügyvéd által képviselt győri álláspontot pedig elfogadta. Ez azt jelenti, hogy az állami cégnek 119 millió 379 ezer 142 forintot, valamint ezen összeg 2001. június 21-től számított kamatait kell megfizetni. Ez összesen mintegy 167 millió forintot tesz ki. Az ÁPV Rt.-t terheli a perköltség is, amelynek összegét 3 millió 125 ezer forintban állapította meg a bíró. Az ítélet nem jogerős, az ellen tizenöt napon belül fellebbezéssel lehet élni.

A megismételt eljárásban egyébként az ÁPV Rt. is elismerte, hogy tartozik, csak annak nagyságát vitatta. A cég 2004. február 6-ra 107 millió 479 ezer 173 forintot számított ki, amely összeg – álláspontja szerint – naponta 20.789 forinttal csökken. A város és az rt. kalkulációja közötti különbség így a tegnapi tárgyalásig körülbelül 62 millió forintra nőtt.

A polgármester még gondolatban sem költi a pénzt

Balogh József győri polgármester a Kisalföld kérdésére elmondta: örül a bíróság – egyelőre még nem végleges – döntésének, de nincs szó arról, hogy gondolatban már most ezt a pénzt költenék. A politikus úgy fogalmazott: azért óvatos, mert az önkormányzat ezenkívül még több perben is érintett, és könynyen lehet, hogy a végeredmény a város szempontjából nullszaldó lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújul a temetőkápolna

A győr-szigeti temető kápolnája már rég megérett a felújításra. Zsebedics József plébános a minap… Tovább olvasom