Kisalföld logö

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 12°C | 24°C Még több cikk.

Az APEH a helyi iparűzési adó változásairól

A helyi iparűzési adóval (HIPA) összefüggő adóztatási feladatokat 2010. január 1-től kezdődő adóéveket érintően az állami adóhatóság gyakorolja.

A HIPA adóztatásban a 2010-es év átmeneti időszaknak tekinthető:

- A vállalkozóknak az önkormányzati adóhatóság által helyi iparűzési adóra kiadott fizetési meghagyás alapján 2010. március 15. napjáig esedékes előlegrészletet az önkormányzati adóhatósághoz az általa megjelölt pénzforgalmi számlára kellett megfizetniük.

- A 2009 –es adóévről - 2010. május 31-ig - a helyi iparűzési adó bevallást az önkormányzati adóhatósághoz kell benyújtani, és a kimutatott pozitív különbözetet is oda kell megfizetni.

- A 2009 évi - és ezt megelőző adóévekre vonatkozó - önellenőrzéseket szintén az önkormányzati adóhatóságokhoz kell benyújtani legkésőbb 2011. december 31-ig.

- A 2010. május 31-ig az önkormányzatokhoz benyújtandó helyi iparűzési adóbevallásban kell bevallani a 2010. szeptember 15-én és a 2011. március 15-én esedékes helyi iparűzési adó-előlegeket, de ezeket az előlegeket már az állami adóhatósághoz kell megfizetni.

- Az ideiglenes jellegű iparűzési tevékenységet folytató adóalanyoknak már 2010. január 1-től az állami adóhatósághoz kell bejelentkezniük és benyújtani bevallásukat.(Bejelentésükre szolgáló nyomtatvány - 10THIPA). A befizetéseket szintén az állami adóhatósághoz kell teljesíteni.
Amennyiben a vállalkozó 2010. január 1. után kezdi meg állandó jellegű iparűzési tevékenységét valamely önkormányzat illetékességi területén, akkor ezt már szintén az állami adóhatósághoz kell bejelenteni a 10THIPA nyomtatványon.

A vállalkozók helyi iparűzési adó bevallásuknak a 1044 (1045, 1046) számú nyomtatvány kitöltésével tesznek eleget.(Ezeket a bevallásokat már az állami adóhatósághoz kell benyújtani.) Azok a vállalkozások, melyek egyébként elektronikus bevallásra kötelezettek, a fenti bevallásukat is elektronikusan kötelesek beküldeni.

A bevallások és adatlapok letölthetők a www.apeh.hu internetes portálról.
Az állami adóhatósághoz teljesítendő befizetési kötelezettségének a pénzforgalmi számlával rendelkező adózó a belföldi pénzforgalmi számlájáról átutalással, a pénzforgalmi számlával nem rendelkező adózó készpénz-átutalási megbízással, vagy lakossági folyószámláról történő átutalással tehet eleget. Készpénzben történő fizetésre nincs lehetőség, de az APEH nagyobb ügyfélszolgálatain bankkártyával – külön díj felszámítása nélkül – teljesíthető a kötelezettség.


Bankkártyás fizetésre a Nyugat-dunántúli Régióban az alábbi ügyfélszolgálatokon van lehetőség:

• Győr, Szent István u. 15-17.
• Mosonmagyaróvár, Deák tér 1.
• Sopron, Kis János u. 4.
• Szombathely, Petőfi u. 22.
• Körmend, Szabadság tér 7.
• Celldömölk, Dr. Szomraky út 5.
• Zalaegerszeg, Balatoni u. 2.
• Nagykanizsa, Fő út 21.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Friss képriport - árvíz Bőnyön és Mezőörsön

Tovább olvasom