Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 18°C | 23°C Még több cikk.

Az anyatej igazi ajándék

Az 1960-as években csökkenni kezdett a szoptató anyukák száma. 1977-ben volt a mélypont, azóta azonban töretlen a javulás, ami máig nem szakadt meg.
 Megyénkben 2000-ben a csecsemők 36,4, tavaly viszont már 48,3 százaléka kapott kizárólag anyatejet életének első, legmeghatározóbb félévében. Ma van a szoptatás világnapja.

Győri-Bernáth Mariann most négyéves Áron fiát harminckét hónapig szoptatta. Az öt hónapos Ábel is csak anyatejet kap. Fotó: H. Baranyai Edina
Győri-Bernáth Mariann most négyéves Áron fiát harminckét hónapig szoptatta. Az öt hónapos Ábel is csak anyatejet kap. Fotó: H. Baranyai EdinaGyőri-Bernáth Mariann szerint a világ legtermészetesebb dolga a szoptatás, sőt, nagy áldás. Kényelmes, mert bárhová elindulhat fiaival, az öt hónapos Ábelnek nem kell cumisüveg, nincs gond a melegítéssel, akár a plázában, az autóban vagy egy kiránduláson is megetetheti. Az anyuka szeretné gyermekét minél tovább szoptatni.

Ábel bátyja, a most négyesztendős Áron harminckét hónapig kapott anyatejet. Tovább is csak azért nem, mert kiderült, hogy úton a kistestvére.

– Féléves koráig semmi mást nem szeretnék adni Ábelnek, Áronnal is így tettem és bevált. A gyerekek kiegyensúlyozottak, és ami fő, egészségesek, a rendelőbe csak tanácsadásért járunk. Amíg csak lehet, ragaszkodom a szoptatáshoz. Nehézségek persze voltak, többször begyulladt a mellem, a kicsit pedig császármetszéssel szültem, mégis szerencsésnek mondhatom magam, a tejem nem apadt el. Amikor vártam a fiúkat, azt kívántam, legyenek egészségesek, másodjára pedig azt, hogy sokáig tudjam őket szoptatni – folytatta Győri-Bernáth Mariann.
Egyre többen gondolkodnak Mariannhoz hasonlóan. Bár évtizedeknek kellett eltelnie, hogy a riasztó hazai szoptatási statisztika elmozduljon az 1977-es mélypontról, végre van eredmény: az első hat hónapban egyre többen táplálják gyermeküket kizárólag anyatejjel. 2000-ben ez az arány 36,4 százalék volt, aztán 38,2-re, majd 39,1-re és 46,1-re ugrott. Az utóbbi két évben is folyamatos volt a javulás, 2009-ben 46,6 míg tavaly már az anyukák 48,3 százaléka tett így.

Fejesné Gyárfás Judit megyei vezető védőnő a Kisalföldnek elmondta: a mai világnapot a világhét követi, cikkek, rendezvények sora szól mostantól arról, amit ösztönösen mindig tudtak az édesanyák: hogy a szoptatás a babák táplálásának legegészségesebb, legideálisabb és legtermészetesebb módja. A mamát is védi egy sor betegségtől, ráadásul a kutatások szerint valóságos mentális vitaminbomba: többek között segít leküzdeni a stresszt, támogatja  a helyes beszéd kifejlődését, nem beszélve arról az örömről, amit a biztonságérzet, a közelség, a megnyugvás ad.

A vezető védőnő szerint a legfontosabb, hogy minden édesanya tudja: a szoptatás nem különleges, nagy dolog, sokkal inkább  természetes folyamat. Mindent meg kell tenni, hogy problémamentes legyen – megfelelően táplálkozzanak, pihenjenek, amennyit tudnak és a kétségbeesés helyett türelmesen fogadják az átmeneti problémákat, ám korántsem szörnyűség, ha valakinek, bármennyire szeretné, mégsem sikerül. A háttérben számos egészségügyi, anató-
miai magyarázat húzódhat meg.

A szoptatáshoz rengeteg segítség áll a mamák rendelkezésére, a kórházak nagy részében éjjel-nappali telefonos tanácsadások működnek, a védőnőkkel nemcsak a baba érkezése után, de már a várandósgondozás alatt meg tudják beszélni kérdéseiket és megyénkben is vannak olyan szakemberek, akik speciális képzést kaptak és akár házhoz is mennek segíteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zenés korzó a győri Radó-szigeten

Zenés korzó várta a Radó-sziget zenepavilonjának közönségét vasárnap. Tovább olvasom