Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Az anyanyelvápolás bölcsője

Több mint negyven diák részvételével szervezte meg a Rákóczi Szövetség és a Radnóti Irodalmi Társaság a nemzetközi anyanyelvi tábort.

A tábor célja a Kárpát-medencében élő fiatalok találkozása, az anyanyelv ápolása és a nemzettudat erősítése.

Emlékeket idézünk Szabó Józseffel, a nemzetközi tábor megálmodójával, a Rákóczi Szövetség országos alelnökével: arcokat, mondatokat, akik ma már saját környezetük meghatározó személyiségeivé váltak.

Táborlakókat, akik az elmúlt években orvosokká, rádiósokká, tanárokká lettek, ám szívük mélyén őrzik győri élményeiket.

A tábor szervezőinek lelkesedése, kitartása 1984 óta mit sem változott.
Erdélyből, Moldvából, a Felvidékről és Kárpátaljáról érkeztek diákok, felvételünkön a határon túliak egy csoportja a tábor megálmodóival és tanáraival: Szabó Józseffel, Zöld Ildikóval, R. Szabó Lajossal, Áldozó Istvánnal és J. Kovács Andreával. Fotó: Harcsás Judit  

˝Igaz, az akkori politikai érát győzködni kellett, de falakba szerencsére nem ütköztünk, sőt, később különböző pályázati lehetőséggel, támogatással segítettek bennünket. A Kárpát-medence diákjainak ez kivételes lehetőséget jelentett 27 éve és ugyanez érvényes ma is.˝

A tábor szervezőinek lelkesedése, kitartása 1984 óta mit sem változott. R. Szabó Lajos tanár például tartalmas előadásaival a kezdetektől hozzájárul a program sikeréhez, így most is szívesen jött a szervezők és a diákok közé. Idén Széchenyi István, a legnagyobb magyar tettrekészségéről beszélt. Említhetnénk dr. Barsi Ernő, dr. Lanczendorfer Zsuzsanna etnográfusok, valamint a Barangoló együttes, Baksa Péter tanár vagy dr. Tomka Péter régész nevét, utóbbi magyarságunk 1100 évéről tartott előadást. Az idei, tíznapos programban éppúgy szerveztek manuális foglalkozást, kommunikációs vetélkedőt, mint kirándulásokat, de zenei anyanyelvünk és a magyarság táncai sem maradtak ki a repertoárból.

A Csíkszeredáról érkező Korpos Attila veterán toborozónak vallja magát, negyedik alkalommal jöhetett. Kihagyhatatlan élménynek tartja a rendezvényt, ahol tanulva pihen, a hallottakat pedig maximálisan beépíti a tanulmányaiba. Fordítónak készül, az édes anyanyelvhez ma és holnap is örök szerelem köti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Motorostalálkozó Szerecsenyben

A motorosok a Magyar Vöröskereszttel összefogva szerveznek jótékony, véradással egybekötött… Tovább olvasom