Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Az anyanyelv összeköt

Győr - A nyelvi játékoktól a néphagyományokig, a balladáktól a népdalokig idén is megannyi ismerettel és élménnyel gazdagodhattak öt ország fiataljai, a 26. Nemzetközi Anyanyelvi Tábor résztvevői Győrben.

Volt, aki jutalomként jöhetett, mást a tanára javasolt a 10 napos táborozásra, amelynek bázisát hagyományosan a győri Szent László Katolikus Szakkollégium jelentette. A Felvidéktől Vajdaságig, Kárpátaljától Erdélyig érkező fiataloktól jó volt hallani: elkötelezetten vállalják magyarságukat, gyakorolják anyanyelvüket, s többen közülük legszívesebben anyanyelvvel kapcsolatos pályát, a tanárit vagy az óvónőit választanák.

– Magunkban vagyunk magyarok itthon is, a határon túl is. Fontos, hogy megismerjük egymást, s a jelenben élő kapcsolatok alakuljanak ki – szögezte le J. Kovács Andrea, a Rákóczi Szövetség és a Radnóti Irodalmi Társaság által szervezett tábor vezetője. – Többféle érdekes programot állítottunk össze a hozzánk érkező fiataloknak sok kirándulással, szabadidős programmal és előadásokkal. Utóbbi a nyelv, a néprajz és a hagyományok szinte minden részletét felöleli. Az elmúlt évek során olyan kapcsolatot alakítottunk ki a határon túli iskolák nevelőivel, hogy bátran rájuk bízzuk, hány fiatallal érkezzenek. Tihanyban és Palóznakon már jártunk, de Pozsonnyal és Pannonhalmával is megismerkedtek a vakációzók. Dunaszegre félnapos kirándulást terveztünk és bebarangoltuk Győrt is. Remek előadókat, tanárokat, írót, régészt, néprajzost és nyelvészt hívtunk meg, akik az anyanyelv mind teljesebb megismerésében segítenek.

Gömöri Eszter a vajdasági Moholról, Balogh Marianna Kárpátaljáról, Kovács Szabolcs Csíkszeredából, valamint Bús Anikó a felvidéki Tallósról érkezett az anyanyelvi táborba. Fotó: H. Baranyai Edina
Gömöri Eszter a vajdasági Moholról, Balogh Marianna Kárpátaljáról, Kovács Szabolcs Csíkszeredából, valamint Bús Anikó a felvidéki Tallósról érkezett az anyanyelvi táborba. Fotó: H. Baranyai Edina

Kovács Szabolcs Csíkszeredából például jutalomként jöhetett és szívesen ismerkedett az országgal, Győrrel és az előadókkal.

– A tábor megerősít bennünket a magyarságunkban ott is, ahol sajnos nem ez a legnagyobb erény – vallotta Kovács Szabolcs. – Ha ezt vállaljuk, mások is elgondolkodnak talán, ugyanakkor jó volt találkozni az anyaországbeliekkel és a többi határon túl élő, az anyanyelvet beszélő felvidéki, kárpátaljai és vajdasági táborlakóval.

– A nyelvet szépen beszélni több mint kötelesség, s ehhez jó iránytűt kapunk a táborban – állítja a nagydobronyi Balogh Marianna Kárpátaljáról. Bús Anikó a felvidéki Tallóson él, igaz, kilométerekben számítva messze tud majd tovább tanulni, de szíve szerint a legkisebbek, az ovisok között fejlesztené, gyakorolná majdan anyanyelvét, a magyart.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szülőföldünk gyöngyszemei

Győr-Moson-Sopron - A múlt, a jelen és a jövő ölelkezik össze évente, idén 34. alkalommal a megye… Tovább olvasom