Kisalföld logö

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 11°C | 19°C Még több cikk.

Az ÁNTSZ-nek nem kell minden táborról tudnia

Győr-Moson-Sopron - Egy új jogszabály veszélynek teheti ki a vakációzó gyerekek egészségét. Tavaly még minden tábort engedélyeztetni kellett, idén már csak azokat, amelyek kereskedelmi vagy magánszálláshelyeket vesznek igénybe.
A jogszabály nyitott kiskaput

A nyári táboroztatás és üdültetés, akár bentlakásos, akár napközis, ÁNTSZ-engedélyhez kötött – ez 1991-től mostanáig így volt. Az eljárás tanúsította, hogy a gyerekek biztonságban és egészségi szempontból megfelelő körülmények között töltik napjaikat. Alapos vizsgálat tért ki arra, hogy a szervezők gondoskodtak-e a napközbeni orvosi ellátásról, hogy egészséges felnőttekre voltak-e bízva a gyerekek, s hogy nem kerülnek érintkezésbe veszélyes anyagokkal.

A jogszabály enyhült, most már csak azokat a táborokat kötelesek engedélyeztetni a szervezők, amelyek kereskedelmi vagy magánszálláshelyeket vesznek igénybe. Előbbi kategóriába a profitorientált vállalkozások tartoznak, azok, amelyek működési engedéllyel rendelkeznek, vagyis üzleti célú tevékenységük okán szerepelnek a nyilvántartásban.

Sárvári Anita, a Gyárvárosi Általános Iskola másodikos diákja számára ez lesz a második vakáció. Természetesen ő sem hagyja ki a tábori élményeket, már nagyon várja a szünidőt. Fotó: H. Baranyai Edina
Sárvári Anita, a Gyárvárosi Általános Iskola másodikos diákja számára ez lesz a második vakáció. Természetesen ő sem hagyja ki a tábori élményeket, már nagyon várja a szünidőt. Fotó: H. Baranyai Edina


Például egy kulcsos ház vagy nomád tábor esetében azonban nincs szükség engedélyeztetésre. A jogszabályban megadott szálláshelyfajták egyikeként minősíti magát és nyilvántartására kérelmet küld a jegyzőnek, aki értesíti erről az ÁNTSZ-t. A közegészségügyi hatóság ekkor kiad egy közegészségügyi és szakhatósági hozzájárulást, s megnézi, hogy a szálláshelyen megfelelőek-e a közegészségügyi feltételek. Ha az ebbe a kategóriába eső szálláshelyen tábort szerveznek, nincs engedélyeztetési kötelezettség, csupán be kell jelenteni az ÁNTSZ-nél, amely kiad egy igazolást, amelyben felhívja a figyelmet a szabályok betartására.
– Az új rendelkezéssel a napközis táborok teljesen eltűntek a szemünk elől – mondta a Kisalföldnek dr. Fehér Katalin, az ÁNTSZ tisztiorvosa. –

Nem azért ragaszkodunk az engedélyezéshez, mert annyi lenne a probléma, bár az elmúlt években volt már példa arra, hogy ételmérgezés miatt be kellett zárni egy nyári gyerektábort. Az eljárás inkább a megelőzést szolgálja, hiszen általában már az engedélyezéshez szükséges ellenőrzések során elértük, hogy betartsák az előírásokat. Leggyakrabban a víz- és szennyvízkezeléssel, az étkeztetéssel, az élelmiszerek tárolásával kapcsolatban voltak hiányosságok. Ám most ami nincs engedélyezve, bejelentve, azt ellenőrizni sem tudjuk.

Az engedélyezést és a nyilvántartásba vételt a szervezőknek a tábor nyitása előtt legalább hat héttel kezdeményezniük kell. A kistérségi intézethez mostanáig egy nem üzleti célú, egy kereskedelmi szálláshely és tíz egyéb, csak bejelentési kötelezettséggel tartozó bentlakásos tábor híre jutott el Győrből és környékéről, valamint hat-hét azoknak a napközis tábori bejelentéseknek a száma, amelyek esetében nincs teendője a hatóságnak. Az első táborok egy bő hét múlva nyitnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napraforgóügy: Lemondtak pénzükről a gazdák

Győr-Moson-Sopron - Várhatóan még ebben a hónapban elsőfokú ítélet születhet az úgynevezett… Tovább olvasom