Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Az angyalkák kedvenc doktornénije

Dr. Ruszinkó Viktória az, aki megóvja, meggyógyítja az édesanyák legféltettebb kincseit. Azt mondja, számára a legfájdalmasabb dolog még ma is az, amikor a főorvosi szobába kell invitálnia a szülőket. Ott csak a legrosszabb híreket közlik.
Szerencsére azonban nagyon ritkán fordul ez elő, s több boldogságtól könnyes szempárt lát, mint a mérhetetlen fájdalom kíncseppjeitől martakat.

Aki járt már koraszülött osztályon, s látta azokat az apró arcokat, kezeket, lábakat csövek és gépek között az életért küzdve, el tudja képzelni, milyen féltés telepszik annak az édesanyának és édesapának a lelkére, akiknek korán bújik elő kisbabájuk. Az egyetlen, akiben a gondviselésen kívül bízhatnak, az a gyermekük kezelőorvosa. Dr. Ruszinkó Viktória huszonnyolc éve van a pályán, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház csecsemő- és gyermekosztályának vezető főorvosa. Anya és orvos. Hogy elsőként melyik, az számára nem is kérdés, mert ha baj van, minden más megszűnik körülötte, s csak a gyógyítás a cél. Elhivatottsága és szakmai kiválósága miatt a mai napon (is) sok száz édesanya gondol rá hálával.

-­ Gondolom, sok rémült édesanyával találkozott már.

-­ Igen. Mint orvos és anya válaszolok a kérdésére. Azután értettem meg jobban az anyukák lelkét, miután nekem is lett gyermekem. Az ember, mikor kikerül az egyetemről, olyan könnyedén veszi, hogy egy gyerek lázas, egész éjszaka hányt és le kellett húzni kétszer az ágyneműt. Ugyan mit kell ebből olyan nagy problémát csinálni? Ha saját magán tapasztalja, akkor rögtön tisztában lesz vele. Időnként nagyon nehéz empatikusan, együtt érezve és egyben konkrétan válaszolni a szülő kérdésére. Nehéz megtalálni azt a szűk mezsgyét, amely még elfogadható a szülőnek és nyilván megfelel a valóságnak.

-­ Mit tart a legszebbnek az anyaságban? Főként úgy, hogy látja, min megy keresztül az az édesanya, akinek korábban, vagy betegen születik meg a gyermeke.

-­ Azt hiszem, hogy nincs ennél fontosabb dolog a világon. Enélkül nem nagyon érdemes élni. Mindenkit arra biztatok, hogy szüljön, legyen gyereke, ne egy és ne kettő, hanem lehetőleg több. Tudja, csak az a gyerek nem hiányzik, aki nem született meg.

-­ Lesz olyan, aki azt az ajándékot kapja ma, hogy hazaviheti a babáját?

-­ Persze lesz, de olyan is, aki ma jön. Nálunk nincs különbség nap és nap között, huszonnégy órás szolgálatban vagyunk. Amikor az ember ott áll a
beteg ágya mellett, s látja, hogy a gyerek rosszul van, akkor rögtön elfelejti, hogy huszonnegyedikét mutat-e a naptár decemberben, vagy húsvétot. Akkor csak az számít, hogy ott fekszik a gyerek, aki szenved, s nekem azonnal dolgoznom kell. Ez inkább csak a szülőket érinti érzékenyebben.

-­ Előfordult, hogy egy gyermek sorsa annyira megérintette, hogy a szülő fájdalmát is hazavitte magával?

-­ Igen. Nem is egy. Történnek olyan megrázó események, amit az ember nem tud elfelejteni huszonöt év távlatából sem. Még akkor sem, ha ő úgy érzi, hogy mindent megtett, de elveszítette a gyereket. Ezt nem lehet elfelejteni. De ebből szerencsére kevés van, pozitív dolgokból sokkal több. Az ember rengeteget kap a gyerekektől. Ez a legszebb szakma.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Anyák családi fészek nélkül

Kérdheti az Olvasó: miért az élet szomorú oldalát mutatjuk be az anyák ünnepén? Nos, erre egyszerű a… Tovább olvasom