Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Az amerikai álom Nyúlon: egyetlen gép fél millió dollárt ér, s ez még csak a kezdet! - videó, fotók

A kisalfold.hu betekinthetett abba a nyúli üzembe, ahol olyan gépeket gyártanak, melyek képesek az elektronikai cikkeket teljesen vízhatlanná tenni.
"Nyúli mérnökként a 2000-es évek elején kerültem ki az Egyesült Államokba a feleségem révén. New Jerseyben olyan cégnél kezdtem el dolgozni, melyet egy '56-os magyar alapított.

Ő találta fel elsőként a vékonyrétegű napelemek technológiájának gyártását a hatvanas években. Amikor elkezdtem neki dolgozni, a cégénél összesen 17 magyar talált biztos megélhetést" - kezdte a nem mindennapi történetet Pulai Zsolt, az amerikai székhelyű ZPL Technologies elnöke.

Egy Hong Kong-i üzleti találkozó után nyílt meg az esély a jelenlegi nyúli munkára

"A gazdasági világválság bennünket is elért 2008-ban, de szerencsére sikerült új lehetőségeket találni egy új cég alapításával. A munkám révén korábban rengetegszer jártam Ázsiában, csak Kínában harmincszor tárgyaltam üzleti ügyben.

Az utazások alatt számtalanszor megfordult a fejemben: hogyha lesz lehetőség olyan terméket gyártani, melyet a családi gyökerű, nyúli forgácsoló gépműhelyünkben el tudunk készíteni, akkor erősen lobbizni fogok a magyarországi összeszerelés mellett.

Az esély egy Hong Kong-i üzleti találkozó után nyílt meg. Az amerikai HZO cég képviselői tervezőt kerestek szabadalmukhoz, mely 100 százalékig vízhatlanná teszi az elektronikai termékeket - legyen szó okostelefonról, tabletről, fényképezőgépekről, kamerákról.

"Rögtön a családi üzem jutott az eszembe"

Miután elnyertük a megbízást, olyan gépet kellett összeraknunk, mely ipari mennyiségben tudja elvégezni a vízmentesítést egy vékony műanyagréteg segítségével.

Nem a nulláról kellett egyébként indulnunk: a technológia számos elemben hasonlít a vékonyrétegű napelemek gyártására. A gép az egy hónapon át tartó tesztelés során remekül vizsgázott: a HZ0 négyet is rendelt tőlünk.

Rögtön a családi üzem jutott az eszembe, melyet a testvérem vezet. Rövid tanakodás után eldöntöttük, hogy belevágunk a közös munkába, s igyekszünk a sorozatgyártást Nyúlra telepíteni" - folytatta Pulai Zsolt.


A HZO szerint ilyen a vízmentes világ"A gép eladási ára közel fél millió dollár, átszámítva körülbelül 130 millió forint"

"Mind szakmailag, mind üzletileg hatalmas lehetőség nyílt meg előttünk: ha meg sem próbáltuk volna, életem végéig bántam volna a döntést. Korábban elsősorban forgácsoló munkákat végeztünk Nyúlon. Bár termeltünk külföldre is, az új feladat óriási kihívás elő állított bennünket.

Csúcstechnológiát képviselő, szoba nagyságú gépet kellett elkészítenünk. A berendezés hozzáadott értékének fele körülbelül magyar termék. A gép eladási ára közel fél millió dollár, átszámítva körülbelül 130 millió forint.

Az elmúlt napokban végeztünk a huszadikkal: a HZO-tól érkezett visszajelzések szerint eddig hiba nélkül dolgoztunk" - vette át a szót, Pulai Tamás, a nyúli gépműhely ügyvezetője.Vízmentes világ: pillanatképek a nyúli üzemből

Nem akarják, hogy szétázzanak a katonai drónok

Holott a gépek összeszerelése véletlenül sem napi rutinmunka. "Annak tükrében kell a szerkezetet megterveznünk, hogy milyen célra kívánják használni azt. Mondok egy példát.

Az amerikai hadügyminisztérium beszállítói azzal bízták meg a HZO-t, hogy a drónjaikat és egyéb elektronikai eszközeiket tegyék vízhatlanná. Tekintettel, hogy a repülő drónok jóval nagyobbak, mint a telefonok, teljesen át kellett terveznünk a gép belsejét. Megéri azonban ezeket az erőfeszítéseket megtenni.

A HZO becslése szerint 8 milliárd dolláros piacról beszélünk világszerte. Olyan világcégekkel kötött már szerződést a HZO, mint a Nike vagy a Motorola, miközben több világhírű márka is élénken érdeklődik a vízmentesítés iránt" - közölte Pulai Zsolt.


A nyúli üzemben Pulai Zsolt alaplapot, testvére, Tamás könyvolvasót áztat vízben, de ez kicsit sem hozza zavarba a gépeket - fotó: Mészáros Mátyás
A nyúli üzemben Pulai Zsolt alaplapot, testvére, Tamás könyvolvasót áztat vízben, de ez kicsit sem hozza zavarba a gépeket - fotó: Mészáros Mátyás


"15-20 új mérnököt szeretnénk alkalmazni rövid időn belül"

Egy biztos: Nyúlon áprilisig elkészül az újabb üzemrész, mivel a HZO kizárólagos partneri szerződést kötött velünk az európai munkák elvégzésére.

"A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a jövőben nem csak a gépek összeszerelésére lesz lehetőségünk, hanem mi magunk vízmentesíthetjük helyben a megrendelt termékeket.

A jelenlegi erőforrásainkat ez már meghaladja: 15-20 új mérnököt szeretnénk alkalmazni rövid időn belül" - tette hozzá Pulai Zsolt.

Vízben úszó tévé a Las Vegas-i CES-en

"A világ legjelentősebb elektronikai kiállításán, a Las Vegasban rendezett CES-en alig egy hete rendkívül jó visszajelzéseket kapott az a tévé és a technológia, melyet vizes akváriumba helyeztek a HZO marketingesei.

A kaszinóvárosba tartó repülőgépen hosszasan beszélgettem Walt Mossberg újságíróval, aki a tengerentúlon elsősorban arról ismert, hogy Steve Jobsszal és Bill Gatesszel is több nagy port felverő interjút készített.

Azt mondta: `a vízhatlan elektronikai termékek pár év múlva észrevétlenül a mindennapi életünk részévé vállnak´. Bízom benne, hogy igaza lesz. Ez azt jelentené, hogy mind Nyúlon, mind New Jerseyben évről évre egyre több munkahelyet tudnánk teremteni" - búcsúzott Pulai Zsolt.


Pulai Zsolt és vízhatlan kütyük a Las Vegas-i CES-en

Ide kattintva olvashatnak sokat a 2015-ös CES-ről: az Index újságírója élőben tudósított Las Vegasből.  

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb kórházi parkolás: megint akcióban a pofátlan opeles! - fotó

Itt nem az autóvezetési tudással van gond. Hanem a végtelen pofátlansággal. Tovább olvasom