Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Az alulról érkező szúrás a legveszélyesebb

Győr-Moson-Sopron - A kriminalisztika megerősíti, hogy a mellkast ért késeléseknél szinte mindig alulról érkezik a szúrás, ami orvosi szempontból a legnagyobb veszélyt jelenti: ez történt Marian Cozma esetében is. A tragédia kapcsán szakorvost kérdeztünk a túlélés feltételeiről s a mellkassebészet helyzetéről.
Mint a vulkán: a mellkasi késelések okozta sebesülést ehhez hasonlította dr. Pellek Sándor mellkassebész, aki korábban a győri Pezt-kórházban dolgozott, most pedig az Állami Egészségügyi Központ szív-, ér- és mellkassebészeti osztályának részlegvezető főorvosa. Nyilvánvaló, hogy a beszélgetés apropóját a hétvégi tragédia, a veszprémi kézilabdás Marian Cozma támadása adja. A győri szakorvos praxisa során számos hasonló esetet látott el, s arra figyelmeztet, hogy az ilyen sérüléseknél kívülről sokkal kisebbnek tűnhet a baj, mint amilyen valójában. A vulkános hasonlat innen jön tehát, hiszen a sokszor alig látható bemenet ellenére a szív összes üregét átszúrhatja a kés (vagy bármilyen szúróeszköz), főképp, ha alulról érkezik.


Specialisták kezelik, vagy...

A túlélésnek meghatározó része, hogy a beteg olyan kórházba kerül-e, ahol erre a feladatra specializálódott szakembergárda, „diagnosztika, vér és műtő" várja. Győr-Moson-Sopron megyében a kórházaknak évek óta nincs mellkassebészeti munkacsoportjuk (korábban a győriben volt, éppen Pellek Sándor vezetésével), ezért a betegeket – ha speciális beavatkozásra van szükség – Szombathelyre, Zalaegerszegre vagy Budapestre szállítják. Szívmotorral azonban, amely a vérző szív munkáját helyettesíti, amíg a szervet összevarrják, vidéken legfeljebb az egyetemi klinikák rendelkeznek, de egy Cozmához hasonló esetnél ezzel nem lehet számolni, hiszen mire odaért a beteg, késő volt már.


Órákig szíven szúrva várt

„Győrben volt egy olyan betegem, aki napközben szó szerint szíven szúrta magát, bejött a kórházba, végigvárta a rendelést, majd amikor soron következett, elmondta, mi történt vele. Eset és eset között tehát ekkora a különbség – van, amikor perceken belül elvérzik a beteg, s van, hogy órákig bírja. Az biztos, hogy összeszokott és motivált csapattal van értelme órákat, néha egy teljes éjszakát is műtőben tölteni, mert a páciens megmenthető."

Pellek doktor arra a kérdésre, hogy ha ilyen sikereket tud felmutatni ez a szakma, miért nem támogatják az intézmények az utánpótlásképzést (erről korábban már írtunk, országos probléma), azt válaszolta: az európai szakorvosképzés, s azon belül a balesetisebész-képzés is átalakult: eltolódott az ortopédia irányába. Sérültellátásban specializálódott mellkasi sebészek helyett dominánsan szív- vagy mondjuk hasi sebészeket képeznek. Pedig: „Hogy egy hétköznapi hasonlattal éljek, nem mindegy azonban, hogy ha a szekrényben keresgélünk, mindenről tudjuk rögtön, hol van; vagy pedig feltúrjuk a polcokat egyenként."


Háborús övezetekben tanult

A teljes képhez hozzátartozik még az is, hogy a mellkassebészképzés Európában is a helyét keresi. Magyarországon a győri orvos 1994 óta szervez továbbképzéseket, de ezekre bizony nem jönnek tömegével az orvosok: tavaly az országból 25-en jelentkeztek.

„A mellkassebészeket macerás embereknek tartják a kollégák, s mi tagadás, azok is vagyunk. Hiszen nemegyszer egész éjszaka a műtőben vagyunk, s mire másnap a rendes műszak kezdődne, a személyzet már kimerült, a gyógyszereket és a zöld steril kendőket elfogyasztottuk."

Dr. Pellek Sándort akkor ismerhették meg az olvasók, amikor az első magyar missziós küldöttséggel Afganisztánban teljesített szolgálatot. Azóta többször is gyógyított a Közel-Keleten s a katonai orvoslásban nemzetközi karriert futott be. Orvosait is úgy választja ki, hogy feltételül szabja: ismerjék meg a „valós" helyzeteket Afganisztánban. „A sérültellátás mellkassebészeti alapjait ugyanis háborús övezetben lehet leginkább megtanulni."

Olvasóink írták

 • 3. ASHER 2009. április 07. 16:17
  „elemer!!!
  milyen jol tudod!!! ja igen,te is agyrazkodott vagy!!!!Miami-ban vagy Tampa-ban vannak kivalo helyek a kezelesre
  pl; a Tampa Mc Dill Air Force Base a Week-End felszigeten,tudod ott a San Jose Str vegen!!!!”
 • 2. ASHER 2009. április 07. 16:11
  „"az alulrol erkezo szuras"!!
  figyelem-figyelem kertitorpe veszely!!!!!!azok rendkivul alattomosak,minden esetben alulrol szurnak!!!!!!”
 • 1. elemér 2009. február 11. 15:19
  „Rengeteget fejlödik az orvosi tudomány egy háboruban. Mai sebesültek java az agyrázkodástol van. Jelentkezzenek itt akik kezelésre szorulnak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győrbe kerülnek Cozma gyilkosai

Győr-Moson-Sopron - Ha elítélik Marian Cozma gyilkosait, ügyüket másodfokon bizonyosan Győrben… Tovább olvasom