Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Az állam átveszi a rétalapi utat

A Rétalap és Mezőörs közötti utat átveszi az állam, hogy a megyei közútkezelő kht. szerezzen európai uniós pénzt a szélesítéshez-  dőlt el kedden. A beruházás 300 millió forintba kerül.

Az alig több mint félezer lakosú megyehatárszéli Rétalap zsáktelepülés. Állami úton csak Bőny felől lehet megközelíteni, ugyan alig egy évtizede összeköttetésben áll Mezőörssel, és így a Győr és Székesfehérvár közötti 81-es főúttal. Ez az önkormányzati tulajdonú aszfaltcsík azonban csupán négy méter széles, így egyre kevésbé tudja levezetni a növekvő forgalmat, ráadásul biztonsági okokból éppen keskenysége miatt  a Kisalföld Volán Rt. autóbuszai sem közlekednek rajta.

A szélesítés mintegy 300 millió forintba kerül, ami állami (és brüsszeli) támogatás nélkül aligha teremthető elő. Ezért a rétalapi és a mezőörsi önkormányzat tavaly pályázatot nyújtott be a Miniszterelnöki Hivatal pályázat-előkészítő alapjához, sikerrel. Ennek lényege, hogy az állam saját költségén szakértő cégekkel szakmailag és formailag hibátlan pályázatot készíttet el, amelyet így nagy valószínűséggel kedvezően bírálnak el Brüsszelben.

Időközben azonban nem várt fordulat következett be. Brüsszel ugyan 90 százalékos támogatást adhat, s a községek a maradék 10 százalék felét, 15 millió forintot pályázaton megszerezhetik a magyar kormánytól, azonban a másik 15 millió is túl nagy terhet jelent számukra. Korábban még arról volt szó, hogy a meglévő út beleszámít az önerőbe. A helyzetet bonyolítja, hogy a fejlesztést átsorolták egy másik pályázati kategóriába, amely a hátrányos helyzetű térségeknek szól, Mezőörs azonban 2005. január 1-jével átkerül az ilyennek minősülő pannonhalmi kistérségből a nem kedvezményezett győribe.

Rétalap és Mezőörs az utóbbi hetekben minden követ megmozgatott, hogy megmentse a nyertes pályázatot. Kövi Pál rétalapi polgármester elmondta: tegnap megszületett a megoldás. Eszerint a megyei állami közútkezelő kht. átveszi az utat, amelyből jelenleg 2500 méter Rétalapé, 2700 Mezőörsé.

Az ügyért lobbiztak a győri politikusok is. Szakács Imre győri fideszes országgyűlési képviselő, a megyei területfejlesztési tanács elnöke a Kisalföld kérdésére kifejtette: két képviselőtársával, az MDF-es Medgyasszay Lászlóval és a szocialista Balogh Józseffel közösen levelet írtak a gazdasági tárca vezetőjének, amelyben sürgették a soron kívüli és kedvező döntést. A politikus hangsúlyozta: a fejlesztés regionális szerepet is betölt, mert a Rétalap és Mezőörs közötti szakasz a majdani Beled, Tét, Pannonhalma, Gönyű közötti út egyik hiányzó láncszeme.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hajózók magyar kikötőkről álmodnak

Ha valaki arra vetemedik, hogy kishajóval nekiindul a Duna magyarországi szakaszának, úgy elkerüli… Tovább olvasom