Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Az alkoholista orvosok a pécsi klinikára mennek gyógyulni

Győr - A szenvedélyüktől – alkoholtól, drogtól, játékgépezéstől – szabadulni vágyókat várja a győri Fókusz egyesület. Klubjuk több évtizede működik,
ám az ismeretterjesztést végzőkön kívül orvost még nem láttak a falak.
Dr. Varga Gábor, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgató főorvosa korábban lapunknak elmondta, hogy a munkával járó extrém stressz miatt az orvosok között kétszer annyi embernek okoz problémát az alkoholfogyasztás, mint más társadalmi csoportoknál; s az önpusztítási hajlam is háromszorosa az átlagnak. Mindezt Szamoránszky Gyula, a Fókusz Egészségvédők Egyesületének titkára azzal toldotta meg, hogy az úgynevezett VIP-alkoholisták – köztük az orvosok, politikusok, jogászok, újságírók – az átlagosnál is nehezebben néznek szembe a betegségükkel.

– Az orvos többnyire elbújik, a debreceni vagy a pécsi klinikára menekül gyógyulni. A gyógyítók egyszerűen nem szívesen szembesülnek azzal, hogy ugyanazzal küzdenek, mint mondjuk a páciensük, akit jó esetben egy más betegségükből meggyógyítottak. Ugyanakkor az orvosnak duplán is tisztában kellene lennie azzal, hogy a munkahelyi ivással, másnapossággal mekkora kárt okozhat – mondta a titkár, akit a közelmúltban ittasság gyanújába keveredett orvos ügye kapcsán kérdeztünk.

– Az ilyen esetek napvilágra kerülése segít a szenvedélybetegségek visszaszorításában, kezelésében? – kérdeztük a Fókusz Egészségvédők Egyesületének titkárát.

– Rendkívül fontosnak tartom a nyilvánosságot. Fajsúlyos, megdöbbentő esetről van szó, erről nem szabad hallgatni. Ha egy orvos szenvedélybetegsége miatt munkavégzés közben rendszeresen iszik, kötelezni kellene a gyógyulásra – mondta Szamoránszky Gyula. - Az igazán nagy bajt abban látom, hogy a témáról, az alkoholról túl keveset beszélünk. Pedig az elengedhetetlen a probléma megoldásában. A gyógyulás ott kezdődik, ha az alkoholbeteg szembenéz az ivásával, s önmagával is. A belátáshoz persze idő, türelem és intelligencia kell.

– A legtöbb munkahelyen manapság azonnal megválnak az ivós, vagy rendszeresen másnaposan érkező munkatársaktól. Mi a tapasztalata, mekkora e téren a munkahelyi vezetők tűrőképessége, tolarenciája?

– Anyagiassá vált a világ, alig vagy nincsenek már igazi munkahelyi közösségek, ahol vigyáznak egymásra az emberek. Sokan szinte semmit nem tudnak a munkatársukról, annak problémáiról, pedig sok esetben ez a fajta érdeklődés és tolerancia felérne egy plusz fizetéssel.

– Ha a Fókusznál jelentkezne ez az orvos, segítenének neki?

– Természetesen. Hisz bizonyára bajban van, lehetőség szerint rendezné a körülményeit, ennek az esélye pedig velünk együtt – a jelenleginél – csak több lehet

Segítség lehet

Hétfőn és csütörtökön délután 5 órától a Corvin utca 10. szám alatti helyiségben várnak minden szenvedélybeteget, hozzátartozót, családtagot. A programok nyitottak, a pártolókat is szívesen látják, bővebb információval a 20/966-3233-as mobilszámon szolgálnak.  

Olvasóink írták

 • 5. Lucifer 2008. július 10. 01:33
  „Zsuzsa!
  Sajnos az alkoholbeteg mellett hiába van ott a családja.Akár orvos,akár nem,amíg nincs betegségtudata és önmaga nem tesz semmit,addig hiába áll mellette akár az atyaúristen is.Márpedig egy orvos számára duplán nehéz belátni,hogy ő is beleesett abba az ördögi betegségbe,amivel a saját betegeit kezeli...
  Kényszergyógykezelés nincs.
  Amíg a beteg be nem látja ,hogy gondja van,addig nincs mit tenni.”
 • 4. Csaba Zsuzsanna 2008. július 07. 19:59
  „Szerintem a legnagyobb baj ott van, hogy az alkohol v. drogfüggő orvos hiába van tisztában azzal, hogy beteg, egyszerüen szégyell segítséget kérni!
  De azért megkérdezném, hogy ezeknek az orvosoknak hol van a családja, hogy figyelmeztesse őket, hogy eddig és ne tovább!!! Valamint támogassa őket a gyógyúlásban:-(((”
 • 3. Moo 2008. július 07. 18:14
  „Az egészségügyben dolgozók nagyon sok tragédiával találkoznak, amit -ahogy a megyei kórház igazgatója is hangsúlyozta- nem könnyű feldolgozni. Ennek ellenére, csak a határőr, a rendőr, meg a tűzoltó mehet el negyven-egynéhány évesen nyugdijba, mert túl sok lelki teher éri őket. El lehet ezen is gondolkodni!”
 • 2. Kapuvári 2008. július 07. 17:13
  „A borítékvárásról szoktatná le őket valaki!”
 • 1. andy 2008. július 07. 10:12
  „Sajnálatos,hogy 2 eset kellett ahhoz,hogy ez a cikk napvilágot láthasson...
  Jobb későn,mint soha!
  Bár az első lépés az valahol azt jelenti,hogy felismeri szenvedélybeteg a függőségét,csak ezután tud segítséget kérni,ha eképp dönt...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkahelyhiányra is készülni kell a végzősöknek

Győr - Továbbtanulás, külföldi tapasztalatszerzés, pár év kivárás az elhelyezkedéssel – ezeket… Tovább olvasom