Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Az áldozata adott még egy esélyt a 21 éves győri fiatalnak

– Én már nem fogok bántani senkit. Megváltoztam, egy újabb üggyel aláírnám az ítéletet – mondta a Kisalföldnek ifjabb Szabó István, aki két éve júniusban megvert egy 17 éves fiút Győrben, a Kodály úton. Az életveszélybe került Gábor és István története egyben két anya drámája is.

A bíróság még egy esélyt akart adni a most 21 éves fiatalnak, aki javulni akar, szakmát tanult, targoncakezelő lett. A két év felfüggesztett büntetést halmazatban kapta Szabó István, ez már jogerős. – A fiamat gyilkosnak tartották. Nem akart bajt csinálni – mondja az édesanya, a vér szerinti apa volt felesége, akinek jelenlegi férje nevelőapaként gondoskodik a fiúról.

– Úgy állították be, mintha cigiért ütött volna, de erről szó sem volt.

– Egy korábbi ügyéről volt szó köztünk a Gáborral, felhúztam magam, amikor azt mondta, hogy nem fél – veszi át a szót az elítélt István. – A jelenlévők nevettek, hogy csak állunk egymással szemben, ez is felmérgesített. Meglöktem, ő tett egy elhárító mozdulatot, kettőt ütöttem az arcára, aztán láttam, hogy a keze ökölbe szorul a teste mellett, egy ütés az állát érte, elesett és nem kelt fel. Sokkot kaptam, láttam, hogy meghalhat – mondja Szabó István, s ehhez tegyük hozzá: gyors segítség nélkül ez így is lett volna.

Gábor két hétig feküdt élet-halál között. A tényállás szerint az elernyedt fiú beütötte a fejét a betonba, nem tudni biztosan, hogy ettől vagy az ökölcsapástól veszítette el az eszméletét, persze a közvélemény szerint a végeredmény a fontos.

– Az a két hét iszonyú volt, én okoztam a sérülését, még ha nem is pontosan úgy volt, ahogy először állították – mondja István, aki a verés után stabil oldalfektetést alkalmazott – ezt a bíróság is megállapította. Nógatására az ott lévők mentőt hívtak, ő elhagyta a helyszínt, de visszament. Tagadta, később bevallotta a tettét, amit sokáig aligha titkolhatott volna négy szemtanúval szemben.

A törvényszék és a tábla is azért bánt kesztyűs kézzel Szabó Istvánnal, mert a változásnak jelét adta. Fotó: Mészáros Mátyás
A törvényszék és a tábla is azért bánt kesztyűs kézzel Szabó Istvánnal, mert a változásnak jelét adta. Fotó: Mészáros Mátyás


– Nagyon nagy hiba volt tagadni. Jelentkeztem, de csak három nap után vettek őrizetbe.

– Megmondtam neki, hogy ezzel szembe kell néznie. Istvánnak le kellett számolnia azzal a rossz példával, amit az apja jelentett, ő egyébként soha nem töltött be semmilyen szerepet az éjszakában – kapcsolódik a beszélgetésbe nevelőapja. A törvényszék és a tábla is azért bánt egyébként kesztyűs kézzel Szabó Istvánnal, mert a változásnak jelét adta, más esélyekkel indul, mint korábbi életében, ami miatt most egy próbára bocsátást is elrendeltek vele szemben. Ugyanis 15 éves korában saját – szintén jól bokszoló – apja felbujtására pofoztak fel egy testvérpárt.

– Nem rontom el az esélyt, sokat jelent számomra, hogy Gábor megbocsátott. Az ítélet után írt a Facebookon, találkoztunk egy barátunk lakásán. Végigbeszélgettük az éjszakát – tudjuk meg a fiataltól.

– Ez a beszélgetés valóban megtörtént a Gáborka és a Pistike között – erősíti meg az ellenkező oldal állítását a megvert fiú édesanyja, aki gyerekkora óta ismeri Istvánt.

– A Pistike elmondta a fiamnak, hogy rendes életet fog élni. Tény, hogy többször bocsánatot kért. Nekem is írt a Facebookon, de azt válaszoltam, hogy most képtelen vagyok rá. Soha nem fogok megbocsátani úgy, mint a fiam. Anya vagyok, és ezért értem meg a Pistike anyját, aki ugyanolyan fájdalmat élt át, mint én, amikor börtönbe kísérték a fiát és legyilkosozták. De ő tudta, hogy él a Pisti, a Gáborkáról meg azt mondta a főorvos, hogy hat százalék a túlélési esélye.

– Csak azért a két hétért pert indíthattam volna, és nem vagyok szent, meg is tenném, ha a Gábor nem mondja azt: „Anya, a Pistinek is jár még egy esély." Ő tényleg megbocsátott abban a percben, amikor magához tért. Ő ilyen. Engem különösebben nem érdekel, hogy pontosan miért indult a verekedés. Ha nem a cigaretta miatt, akkor másért, a lényeg, hogy olyan erejű ütések érték a fiamat, amit már nem magyaráz meg egy kakaskodás. Elképzelhető, hogy megjavul a Pistike, ezt én egyszerűen nem tudom megítélni, mert elfogult vagyok. Ha meglátom őt, a kórházi ágy jut eszembe meg a fiam, akinek hatvan cső áll ki a testéből.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétszázmillióból fejlesztik a győri műjégpályát - fotók, videó

A létesítmény 2018 elejére készül el. Tovább olvasom