Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Az AIDS világnapja

December 1-je az AIDS világnapja. A máig gyógyíthatatlan kór áldozatainak száma évről évre emelkedik. Az egyetlen fegyver ellene a megelőzés lehet. Szakemberek szerint éveken belül Magyarországon is bekövetkezik a fertőzöttek számának drasztikus emelkedése.

Te ne légy áldozat!
Mielőtt felelőtlenül viselkednél, netán ijedten aszkétizmusra esküdnél fel, legyél inkább okos! Szexuális együttlét esetén az óvszerrel való védekezés nem csak az AIDS, hanem számos más nemi úton terjedő betegség és a nem kívánt terhesség elleni nyújt biztonságos védelmet. Az érdesített-ízesített változatok pedig változatosságot vihetnek a párkapcsolatba.

Ciki, nem ciki?
Miért lenne ciki a kondomvásárlás? Magyarország lakosságának nagy része szexuálisan aktív vagy arra áhítozik. Ne szégyellj tehát egy tízes csomagolást beletenni a kosárba. Senki sem szeretne a nem várt terhességgel, egy tényleg kínos fertőzéssel vagy egy halálos betegséggel szembesülni. Óvszert patikákban, drogériákban élelmiszerüzletekben, sőt teljesen anoním módon automatákból is beszerezhetünk. Akinek még ez sem elég, az küldje el párját beszerző körútra.

Ma már a legtöbb halálos áldozatot követelő kór az AIDS. A fertőzöttek száma folyamatosan nő, ahogy a betegésg áldozatainak száma is. A kimutatások szerint a HIV-fertőzöttek száma évente mintegy 10 százalékkal növekszik.

A fertőzöttek csaknem 95 %-a a fejlődő országokban él. Az AIDS, megjelenése óta legalább 50 millió embert fertőzött meg. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) szakági szervezete, az UNAIDS becslései szerint percenként 11 ember fertőződik meg a HIV-vírussal.

A remény, hogy megtalálják a tudósok a fertőzést okozó vírus inaktiválásának hatásos gyógyszerét, illetve a fertőzést megakadályozó védőoltást, a mai napig nem vált valóra. A fertőződést követően csak évek múlva jelentkező betegség kialakulását gyógyszeres kezeléssel ugyan lehet késleltetni, de ma még nincs olyan gyógymód, mely elkerülhetővé tenné a tragikus kimenetelt. Az AIDS-szel szemben egyelőre nincs fegyverünk, egyetlen lehetőség a veszélyeztetettség tudomásul vétele.

A betegség terjedésének megállítását jelenleg csak hatékony felvilágosítással és megelőzéssel végezhetjük.

Erre próbál rávilágítani az AIDS világnapja, melyet 1988. december 1-je óta tartanak nyilván.

Magyarországon a regisztrált fertőzöttek száma évről-évre emelkedik: korábban évente 60-70, ma már 80-100 új esetet regisztrálnak. A következő négy-öt évben tartósan száz fölött maradhat a mutató. Hazánk a romló adatok ellenére - Szlovákiához és Csehországhoz hasonlóan - még mindig viszonylag alacsony fertőzöttségű államok közé tartozik. A szakemberek szerint ugyanakkor kérdés, hogy a Romániában, Ukrajnában és a Balti-államokban tapasztalt robbanás mikor éri el Magyarországot.

A Wikipedia AIDS-szel foglalkozó szócikke itt olvasható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Korkedvezmény: más a nőknél és a férfiaknál

Győr-Moson-Sopron - `1952. április 21-én születtem, 13 évig korkedvezményre jogosító munkakörben… Tovább olvasom