Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Az Adriával szemez a régió

Magyarország - Csaknem annyi magyar nyaraló keresi fel a nyugat-dunántúli régiót ebben a szezonban, mint Horvátországot. A belföldi turizmusból származó idei bevételt 139 milliárd forintra becsülik.
A magyar lakosság utazási kedve idén sem csökken – állítja a Magyar Turizmus Zrt. az általa megrendelt, nemrégiben közzétett reprezentatív közvélemény-kutatás eredményeire hivatkozva. A felmérés május eleji készítésekor a lakosság majd hattizede tervezett utazást május-szeptemberben. Az utazók 62 százaléka csak belföldre indul útnak, de minden ötödik megkérdezett külföldre is elmegy. Messze a legnépszerűbb úti cél a Balaton, ahová várhatóan 1,6 millió utazás irányul itthonról. Horvátország neve mellett 193 ezres szám szerepel, ami csak hajszállal több a nyugat-dunántúli 187 ezres adatnál. Több olyan régió is van ugyanakkor, amely ennél jobb szezon előtt áll: Budapest és a Közép-Duna-vidék 643 ezer, Észak-Magyarország 435 ezer, Észak-Alföld 334 ezer utazásra számíthat.

A külföldi célpontok listáját a már említett Horvátország vezeti, részaránya 17,8 százalék. Továbbra is népszerű Olaszország (15,2), nyilvánvalóan Erdély miatt Románia (13,9), valamint Ausztria (6,8) és Görögország (6,6). Minden tizenkettedik utazás végállomása Európán kívüli ország lesz, közülük a két leggyakrabban felkeresett hely Egyiptom és Tunézia. A határokon túli utazások négytizedére júliusban, egynegyedére augusztusban, további egyhetedére pedig júniusban kerül(t) sor. Az utószezon kevésbé jelentős: szeptemberre a nyaralás alig egytizedét tervezik a magyarok. A belföldi utazások ennél kissé egyenletesebben oszlanak el a hónapok között.

A kutatás eredményei szerint a magyar lakosság várhatóan 139 milliárd forintot fog elkölteni belföldi utazásra az idei üdülési szezonban. Kiderült az is, hogy a tavalyinál többen rendelkeznek konkrét utazási tervvel.


682 millió eurót költöttek a külföldiek

Kedvezően alakultak Magyarország számára a beutazó turizmusból származó bevételek 2008 első negyedévében – derül ki a Magyar Nemzeti Bank által a héten közzétett fizetésimérleg-adatokból. Ebben az időszakban a hazánkba látogató külföldiek 682 millió eurót költöttek turisztikai szolgáltatásokra, amely 10,4 százalékkal több, mint 2007 azonos időszakában. A szaktárca egyébként arra számít, hogy 2008-ban a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma meghaladja a 20 milliót, miközben tavaly ez a szám a 20 milliós határ alatt maradt. Kovács Miklós, az Önkormányzati Minisztérium turisztikai szakállamtitkára a keddi kormányszóvivői tájékoztatón arról számolt be, hogy az idei első negyedévben 4,4 millió vendégéjszakát töltöttek el a turisták a szálláshelyeken – általában az éves forgalom 20 százaléka esik erre az időszakra. Az első öt hónapot nézve minden szállodatípusban nőtt a forgalom.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fegyelmi indul az orvos ellen

Győr - Lezárult a belső vizsgálat az ittasság gyanújába keveredett orvos ellen. A bizottság fegyelmi… Tovább olvasom