Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Az adókedvezménytől a kismamaellátásig

Régió - A Burgenlandba dolgozni járó ingázók munkajoggal, szociális ellátásokkal kapcsolatos kérdéseire az IGR Jövő a határtérségben projektjének szakemberei – Tóth Eszter projektvezető, Bienerth- Jászay Dóra jogász, Dallos Bertold tanácsadó és Potyondi Antal, MSZOSZ-képviselet-vezető – válaszoltak.
Ha itthon megyek el orvoshoz és keresőképtelen állományba vesz, milyen nyomtatványt kell kitölteni és hova kell küldeni, hogy megkapjam a táppénzt Ausztriában? Ki fizeti?

Az orvost tájékoztatni kell, hogy munkaviszonya nem Magyarországon van. A tőle kapott magyar táppénzpapírt és fordítását kell mihamarabb elfaxolni az osztrák munkaadónak. Hat hétig a teljes táppénzt a munkáltató fizeti, további négy hétig a táppénz felét. A másik felét ekkor már az osztrák társadalombiztosítótól (Krankenkasse) kell igényelni a munkáltatótól kapott igazolással.


Minimálbérre vagyok bejelentve, jár-e útiköltség-térítés, vagyis benzinpénz, ha naponta 45 kilométerre utazom?

Az ingázói átalány egy adókedvezmény, így akkor lehet igényelni, ha vontak az ingázó béréből adót. Ha viszont éves jövedelme nem éri el a 10 ezer eurót, akkor nem vonnak tőle adót. Így is kaphat azonban adó-visszatérítésként 110 eurót és 2008-tól 90 eurót ingázói átalányként, ha év végén adóbevallást készít. A benzinpénz feltétele, hogy naponta 20 kilométernél messzebbre járjon az ingázó.

Tóth Eszter
Tóth Eszter

Ha szabadságon vagyok, az arra járó bért mindig késve, többszöri kérésre kapom meg. Mit tehetek?

A munkáltatóval érdemes beszélni ebben az ügyben, a szabadság idejére ugyanakkor esedékes a bér, mint mikor dolgozik a munkavállaló. Ha továbbra is késve kapja bérét ilyen esetekben, akkor olvasónknak érdemes az Osztrák Szakszervezeti Szövetséghez, az ÖGB-hez fordulnia.


Úgy hallottam, létezik Ausztriában 1,5, 2 és 2,5 éves gyes. Ezek közül mi is választhatnánk? Csak a folyósított összegben van különbség köztük?

Igen, Ausztriában 15, 20 vagy 30 hónapos gyes között lehet választani, de igazából különbség csak a havonta folyósított összegek között van, összességében szinte ugyanannyit kap az ellátott. Havonta 800, 624 vagy 436 eurót kap, attól függően, milyen hosszú folyósítási időt választott. Viszont, ha valamiféle családi juttatást kap az ingázó Magyarországról, akkor csak azt a különbözetet kapja Ausztriából, amivel az osztrák gyes nagyobb, mint a magyar juttatás. Az ausztriai gyest egyszer kell igényelni a területileg illetékes egészségbiztosítótól a teljes időtartamra, bár előfordulhat, hogy egyes tartományokban évente kell igényelni. Burgenlandban elég egyszer. A folyósítási időtartamok közül mindenképp csak egyszer lehet választani és érdemes tudni, hogy a gyes igénylésének rövid az elévülési ideje.

Bienerth-Jászay Dóra
Bienerth-Jászay Dóra

Gyermek születésekor kint nem jár a férjemnek pluszszabadság? Ha igen, hogy lehet igényelni?

Ez attól függ, milyen ágazatban dolgozik, ugyanis egyes ágazatokra más-más kollektív szerződések vonatkoznak Ausztriában. Többek közt az IGR-nél lehet az ágazati kollektív szerződésekről információt kérni, érdemes érdeklődni.


Hány év munkaviszony szükséges Ausztriában ahhoz, hogy a kinti munkaviszony alapján nyugdíjra legyen jogosult a dolgozó? Azt hallottam, legalább 10 év, vagyis ha valaki 4–5 évet kint dolgozik és hazajön, akkor annak a munkaviszonya nem számít majd a nyugdíjhoz sem itthon, sem kint?

Nyugdíj szempontjából akkor sem vesznek el a munkavállaló évei, ha ingázóként 4–5 évet dolgozik. Ahhoz, hogy teljes egészében Ausztriából kapjon nyugdíjat, 15 évet kell ott dolgoznia. Ha ennél kevesebbet dolgozott Ausztriában, akkor az osztrák nyugdíjat a magyarral együtt fizeti a magyarországi nyugdíjfolyósító. Nyugdíjjal kapcsolatosan érdemes az IGR irodáiban érdeklődni vagy tájékoztató fórumaikra elmenni, amelyek időpontjai, helyszínei a Kisalföldben megjelennek.

Dallos Bertold
Dallos Bertold

Ausztriai munkavállalás esetén állandó vagy ideiglenes lakcím szükséges az ausztriai munkanélküli-ellátáshoz a munkaviszony megszűnése esetére?

Az ausztriai jogszabályok szerint ilyen esetben nem az a fontos, hogy hol van az állandó és az ideiglenes lakcím, hanem, hogy hol él az ingázó és azt ellenőrzik is. Ausztriai munkanélküli-ellátáshoz ott kell élnie.


Amennyiben az Ausztriában dolgozó munkavállaló ausztriai lakcímet létesít, megszűnik-e és ha igen, miért a magyarországi betegbiztosítás érvényessége? Ilyenkor mi a megoldás a hazai egészségbiztosítási ellátásra?

Igen, megszűnik, mert a szabályok szerint az Európai Unióban csak egy helyen lehet betegbiztosítása a munkaviszonya alapján a munkavállalónak. Ezalól kivétel az ingázók speciális helyzete, de azzal, hogy Ausztriában lakcímet létesít, épp ezt szünteti meg, erről mond le. Ilyenkor uniós egészségbiztosítási kártyával Magyarországon csak sürgősségi ellátásra jogosult, vagy itthon önként fizethet egészségbiztosítást.

Potyondi Antal
Potyondi Antal

A feleségem dolgozik Ausztriában. Az, hogy be van-e jelentve, a későbbi nyugdíja miatt is fontos? Mit érdemes tudnunk a rá vonatkozó adózási rendszerről?

Az osztrák társadalombiztosítónál ellenőrizheti az ingázó, hogy be van-e jelentve, ez a nyugdíj miatt is fontos lehet. Ha nincs osztrák lakcíme, akkor Ausztriában csak az ott szerzett jövedelme után adózik. Amit ilyen címen le kell vonni, azt a munkáltató levonja béréből. Ezzel a munkavállalónak különösebben nem kell foglalkoznia, speciális esetektől eltekintve nem kell adóbevallást beadnia Ausztriában. Viszont többféle adókedvezményt érvényesíthet, ha év végén mégis adóbevallást készít az osztrák hatóságoknak és vállalja, hogy átjelentkezik a korlátlan adókötelezettség alá. Ennek feltétele az is, hogy adott évben jövedelme 90 százaléka Ausztriából származzon.


Ki kaphat végleges munkavállalási engedélyt?

A végleges munkavállalási engedélyt az osztrák munkaügyi központnál lehet kérelmezni, a feltételek szerint az kaphatja meg, aki legalább 12 hónapot folyamatosan dolgozott Ausztriában, a munkavégzésre engedélye volt és be is volt jelentve, vagy az elmúlt 8 évben összességében legalább 60 hónapot dolgozott hasonlóképp.

Tanácsadás Burgenlandban

A Régióközi Szakszervezeti Tanács Burgenland–Nyugat-Magyarország (IGR) a megszokott helyszíneken, több időpontban tart tanácsadást: Eisenstadtban (Wiener straße 7.) kedden és pénteken 9 és 12 óra között, Neusiedlben (Obere Haupstrasse 55.) minden hétfőn 9 órától 14 óráig, Oberpullendorfban (Spitalstraße 25.) minden páratlan hét csütörtökjén 9 és 12 óra között, Oberwartban (Lehárgasse 5.) csütörtökönként 9 és 12 óra között, Güssingben (Hauptstraße 59.) minden páros héten szerdán 9 és 12 óra között. Külön tanácsadást működtet családi támogatással kapcsolatosan segítséget kérőknek. Személyesen Oberwartban (Lehárgasse 5.) hétfőnként 9 és 12 óra között, telefonon, a 0043-3352-32356-16-os számon hétfőnként 13 és 16 óra között fordulhatnak munkatársukhoz. Más témákban is jelentősen kibővült a telefonos tanácsadás: hétfőtől csütörtökig 13 és 16 óra között mindennap elérhető az IGR-iroda jogásza (0043-2682-770-63).


Olvasóink írták

  • 1. Cseke Katalin 2008. október 10. 17:49
    „2008 aprilis óta vállalkozó házibetegápoló vagyok Ausztriába.Ideiglenes lakcimet kellett létesitenem 14 napot dolgozom a következő 14 napot a Magyarországon töltöm.Kérdésem a következő.Ha a 14 nap alatt amig Magyarországon tartózkodom,és baleset ér milyen ellátásban részesülök,?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerencsés kimenetelű baleset Győr mellett

Győr - Szerencsés kimenetelű – bár nagy anyagi kárral járó – baleset történt csütörtök… Tovább olvasom