Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Az adókedvezményekről újra

Rendkívüli közgyűlést tartanak szerdán Győrben, hogy a képviselők ismét megtárgyalják a foglalkoztatásnövelő adókedvezmények ügyét és a jobboldali frakció által benyújtott módosító javaslatot.
A helyi adókról szóló törvény kimondja, hogy idén március 31-ig még lehet határozott idejű kedvezményeket nyújtani a cégeknek. Ezzel a lehetőséggel kívánt élni a győri városvezetés és a pénzügyi bizottság, amikor a helyi rendelet módosítását javasolta csütörtökön este a közgyűlésnek. Az előterjesztés értelmében mentességet kapott volna az iparűzésiadó-fizetési kötelezettség alól az a vállalkozás, amely kétszáznál több munkahelyet hoz létre. Amennyiben ez a szám százötven és kétszáz között van, a kedvezmény mértéke 50 százalék. Az indoklás szerint az intézkedés a városi foglalkoztatás növelése miatt szükséges.

Elnapolták a témát

Az ülésen a Fidesz–MDF–MKDSZ frakció soraiból többen nem értettek egyet az indítvánnyal, mondván, hogy a kedvezménnyel csak néhány nagy cég – például az Audi és a Philips – tudna élni. Bírálták azt is, hogy miért csak 2006-ig járna a kedvezőbb elbánás, holott a jogszabály azt 2007-ig teszi lehetővé. A közgyűlés rövid szünet után úgy döntött, elnapolja a napirendi pont tárgyalását, hogy jobban meg lehessen fontolni az elképzelést. Balogh József polgármester március 19-én, szerdán este hat órára rendkívüli ülést hívott össze az ügyben.

Beszámoló az iskolákról

Kun András alpolgármester szóbeli tájékoztatást adott a képviselőknek az iskolák átszervezéséről, megszüntetéséről. A közgyűlés április 3-án tárgyalhat a kérdésről. Balogh József arra hívta fel a figyelmet, hogy ugyan a közigazgatási hivatalhoz két bejelentés is érkezett a költségvetési rendelet február 20-i elfogadásával kapcsolatban – amely egyúttal előzetes döntést is jelentett az intézménybezárásokról –, egyelőre semmi nem támasztja alá azt, hogy törvénytelen lett volna az intézkedés. Némethné Hajba Teréziáról, a Rejtő-iskola igazgatójáról azt mondta, hogy nem működik együtt az önkormányzattal. Ezt az érintett nyilvánosan cáfolta, s kijelentette: részt vesz az egyeztetéseken és a részletek kimunkálásában is.

Mekkora a bérleti díj?

Kalmár Ákos képviselő az egyetemi csarnok bérleti díjával, valamint azzal kapcsolatban tett fel kérdést a polgármesternek, hogy a város kíván-e közútfejlesztési, illetve színház-rekonstrukciós támogatást szerezni. Balogh József közölte: a csarnok bérleti díja évente emelkedik, s a tizedik év végére összesen 164 millió forint plusz áfa folyik be az önkormányzathoz. Kifejtette azt is: a közlekedési tárca pályázatán Győr nem tud részt venni, mert a gyirmóti kerékpárút építésére már benyújtotta igényét, a színház-rekonstrukcióra pedig címzett támogatási pályázatot készítenek elő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyei nem az iskolabezárásokra

A megyei önkormányzat elkészítette az iskolabezárásokkal kapcsolatos szakvéleményt, amelyben… Tovább olvasom