Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Az adóhivatal egyelőre türelmes

Győr - A győri piacokon (a Dunakapu téren és a vásárcsarnoknál) jártak tegnap az adóhivatal munkatársai. Egyelőre nem a már életbe lépett törvény betartását kérték számon az őstermelőkön: tájékozódtak és tájékoztattak.
Mint ismert (lapunkban is többször írtunk róla), az év elejétől a piacokon árusító őstermelőknek is nyugtaadási kötelezettségük van. Tegnap az APEH regionális igazgatóságának munkatársai viszont nem azért jártak a győri Dunakapu téri és a vásárcsarnoknál lévő piacon, hogy ezt számon kérjék, s alkalmasint büntessenek.

Tájékozódás és tájékoztatás volt a cél, mondta el lapunknak Angyal Lajos osztályvezető. A törvény értelmezésében ugyanis elég nagy a bizonytalanság az őstermelők körében. Főleg abban, hogy tulajdonképpen ki is köteles nyugtát adni. Azok például nem, akik alkalmanként jelennek meg a piacon némi gyümölccsel, almával, tojással... Kétségkívül nem lesz könnyű eldönteni, ki is számít ilyen alkalmi árusnak. Az adóhivatal mindenesetre meglehetősen pontos képet kaphat a piacfelügyelőségektől (mondjuk a területfoglalás alapján) az állandó árusokról.

A türelmi idő, amíg nem büntetnek, március végéig tart. Az adóhivatal munkatársai addig más településeken is ellátogatnak – a győrihez hasonló céllal – a piacokra. De nem csak az őstermelőkhöz. Angyal Lajos szerint a sátras árusokban sem árt az eddigi tapasztalatok alapján tudatosítani a törvényi változásokat, főleg a büntetés drasztikus szigorodását.

Ha ugyanis valaki nem ad nyugtát, nem tudja igazolni az áru eredetét vagy feketefoglalkoztatáson érik, a büntetési tétel akár 1 millió forint is lehet!

Lábszky Gyula természetesnek tartja a nyugtaadást, sokan viszont kínlódnak vele. Fotó: Krizsán Csaba

A piacon járva mi is megkérdeztünk néhány őstermelőt, mi a véleményük a számlaadási kötelezettségről. Néhányan hümmögve tudomásul veszik, mások azt mondják, ha már nyugtát kell írniuk, legalább megteremtenék a feltételeit a piacon. Esőben, mint amilyen a hétvégén is volt, ki tud a szabad ég alatt nyugtát írni?

Lábszky Gyula Győrújbarátról már hét éve „hivatásos" őstermelő, mézet, tojást hoz rendszeresen a Dunakapu téri piacra. Eddig is adózott, neki csak a nyugtaadás új. Gondja nincs vele, de megemlíti: sokan, főleg az idősebbek azt se tudják még, hogyan kell egy nyugtát kiállítani, el se tudják olvasni, mi van ráírva – nekik kell a segítség.

Olvasóink írták

 • 6. princ 2008. február 12. 14:11
  „Princ posta vezér 35 milliárdot sikkasztott kapott 3.6 millió büntetést. A piacon nem adsz nyugtát 1 millióra is büntethetnek
  AZ ügyet tárgyaló bírót börtönbe kellene zárni.”
 • 5. anonim 2008. február 12. 14:04
  „SZüleink ledolgozták az életüket most amit tőlük kaptunk elakarja venni az apeh. Adóellenőrök önök mindent tudnak papirral igazolni?
  Szégyen ami ebben az országban folyik.”
 • 4. kereskedő 2008. február 12. 13:47
  „Az adó ellenőröket kellene ellenőrizni. Ugy beszélnek a piacos kereskedővel mint a kutyával. Tisztában vannak vele hogy kénytelenek vagyunk türni. Ha nem megtud büntetni azért mert van kalapom vagy azért mert nincs.”
 • 3. nane 2008. január 27. 08:39
  „Miért nem az 50 milliós házak tulajdonosait ellenőrzik? Adjak térképet?”
 • 2. colomano 2008. január 25. 07:59
  „Mekkora egy duma: "...ki tud szabad ég alatt nyugtát írni?"”
 • 1. lalika 2008. január 24. 15:54
  „De a nép türelme meg egyre fogy!!!!!!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Enyhítették az agrárkárokat

Győr-Moson-Sopron - A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) még tavaly feldolgozta a… Tovább olvasom