Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 21°C Még több cikk.

Az adóellenőr nem ősellenség!

Felkészült Ön az adóellenőrzésre? címmel tartották információs napot csütörtökön a megyei Kereskedelmi és Iparkamarában.
Szó volt többek között az adóhatósággal kapcsolatos véleményről, a könyvelés és a szerződések fontosságáról, a tipikus hibákról.

Hatszáz adózó bevonásával készített felmérést a PwC Magyarország Kft., arra keresték a választ, hogy mi a véleményük az adóhatóság munkájáról. Az ötven kérdésre adott válaszok alapján érdekes eredmény született: az emberek több mint 50 százaléka elégedett az adóhatósággal, s értékeli a közelmúltbeli fejlesztéseket, például az ügyfélkaput - tájékoztatott dr. Réczei Géza adótanácsadás igazgató. A fejlesztendő területekre is rámutatott a vizsgálat, így merült fel többek között az az igény, hogy a vállalkozásokat iparág-specifikusan vizsgálja az adóhatóság, más szempontokat alkalmazzon egy bank és egy gyár vizsgálatánál. Az igazgató szerint "a felmérést összegezve az látszik, hogy az adóhatóság - bár még nem ért az út végére - jó úton halad". Hozzátette: "Az emberek tudják, hogy a sok adónemet nem az adóhatóság találja ki".

Arról, hogy egy cég miként készülhet fel egy adóellenőrzésre, elmondta: manapság a könyvelés ellenőrzésével kezdik a vizsgálatot a revizorok, így annak valós dokumentálása nagyon fontos. "A felkészülés másrészről folyamatos - ismernünk kell a jogszabályi kötelezettségeinket, s azokat maradéktalanul be kell tartani. De tisztában kell lennünk emellett jogainkkal is, például azzal, hogy az adóhatóság vizsgálata során mi partnerek vagyunk, nem pedig eljárás alá vont személyek. Így jogunk van megkérdezni, hogy mit vizsgál, kérhetünk szakmai konzultációt, s nyugodtan jelezzük, ha egy bizonyos feladatra szabott határidőt kevésnek találunk. Nem vagyunk kötelesek minden erőforrást, minden alkalmazottat a revizor szolgálatába állítani, hiszen a vizsgálat közben nekünk működnünk kell" - nyilatkozta. Megjegyezte: "A vállalkozások ne tekintsenek úgy az adóellenőrzésre, mint ősellenségre, a vizsgálat az ő érdekük is - a fekete vállalkozásokhoz ugyanis a fehéreken keresztül jut el a hatóság".

A tipikus hibák közül dr. Réczei Géza kiemelte a vállalkozások esetében a dokumentáltság hiányát. Ha például megbízunk valakit egy parkoló kialakításáról, s arról írunk szerződést, de menet közben megállapodunk egyéb feladat elvégzéséről is, arról sok esetben nem írnak szerződés-kiegészítést, pedig szükséges, hogy "minden számla mögött legyen írásbeli megállapodás".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

LMP Győr: milliárdok és adók

"A haveroknak milliárdok, az embereknek új adók." - így értékelte az Orbán-kormány két évének… Tovább olvasom