Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 4°C Még több cikk.

Az adóbevallások csaknem fele hibás

Győr-Moson-Sopron - Az adózók 45 százaléka hibásan nyújtotta be bevallását, s ráadásul ez – derül ki a statisztikából – már javuló tendenciáról árulkodik. A határidő éppen egy hete járt le, s csaknem minden ötödik adózó az utolsó két napra hagyta a bevallást.
A jelenlegi feldolgozási adatok alapján körülbelül 170 ezren adták be személyi jövedelemadó-bevallásukat, a nyilvántartásba vétel jelenleg is tart – tájékoztatta lapunkat a határidő lejárta után egy héttel az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatósága.

Jellemzően szeretünk mindent az utolsó pillanatra hagyni, ez erre a szükséges rosszra – az adóbevallásra – is igaz: az utolsó két napon mintegy 35–40 ezer bevallást adtak postára, illetve adtak le személyesen az ügyfélszolgálati irodákban. Ehhez még egy adalék: a május 20-át megelőző héten naponta 4500 bevallás érkezett. Mint megtudtuk egyébként: a bevallások érkeztetéséhez, nyilvántartásba vételéhez diákmunkát vesz igénybe az APEH, így például Győrben 25 fiatal, külső munkaerő gondoskodik arról, hogy a törvényben előírt, beérkezéstől számított 30 napos kiutalási határidőt tartani tudja az adóhatóság.
A magánszemélyek továbbra is legszívesebben a postai beadást választják, bár jelentősen nőtt az előző évhez képest az úgynevezett ügyfélkapus továbbítások száma is, az eddig nyilvántartásba vett 170 ezerből 29 ezer elektronikusan érkezett. (Ez 22 százalékkal több, mint tavaly.)

Természetesen akadnak késedelmek és annál is több a kitöltési hiba. Az APEH úgy tájékoztatott, hogy aki elmulasztotta bevallását beadni május 20-ig, ezt igazolási kérelemmel pótolhatja, amelyben közölni kell a késedelem okát. Ilyenkor természetesen felszólítják a késedelem pótlására, azonban 200 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal szankcionálhatják az illetőt. Az APEH egyébként minden esetet egyedileg bírál el.

Aki elhibázta a bevallását vagy rossz adatot töltött ki, és erre időben rájött, önellenőrzéssel kijavíthatja azt, ha pedig a hibás bevallás kijavításához nincs szükség az ügyfélre, akkor a hatóság korrigál.

Más a helyzet, ha mondjuk hiányzik az aláírás vagy az adózó nem nyilatkozott a fennálló köztartozásról. Ekkor a bevallási szakterület felveszi vele a kapcsolatot és hiánypótlásra szólítja fel. Nem árt azonban jövőre körültekintőbbnek lennünk, mivel a hibásan benyújtott bevallás esetén a magánszemély 20 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható. Az APEH ezzel kapcsolatban meglepő adattal szolgált: bár javult a statisztika az elmúlt évhez képest, a bevallások 45 százaléka még így is hibás.

Olvasóink írták

  • 1. Tabornok 2008. május 27. 09:44
    „A pártvezérek, egyszerűsíthetnék az adóbevallást! Ilyen egyszerű a megoldás!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sztrádaellenőröket fizetett le az autómentő

M1-es autópálya - A gyanú szerint lefizette az autópálya-kezelő alkalmazottait egy győri autómentő… Tovább olvasom