Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Az abdai `zöldrendőrökkel´ illegális szemetelők nyomába indultunk - videó, fotók

Négy Győr környéki település körzeti megbízottjaival ültünk rendőrautóba, s illegális hulladéklerakóhoz indultunk. Gyógyszereket és rendőrségi bírságot is találtunk a kupacban.


Környezettudatos gondolkodásra ösztönző programot indított a rendőrség négy településen, Abdán, Börcsön, Kunszigeten és Öttevényen - adtuk hírül múlt héten.

Ennek tükrében nem meglepő, hogy évek óta szívügyének tekinti az illegális hulladéklerakók felszámolását, a felelőtlenül szemetelők tettenérését, beazonosítását Varga Balázs főtörzszászlós és Csala Zsolt zászlós a négy Győr környéki településen.

A két körzeti megbízottat a kisalfold.hu elkísérte Abda határába, az M1-es autópálya egyik felüljárója mellé.

A kiszórt papírok (levelek, számlák) több szemetelőt lebuktattak

"Az autópálya felüljáróihoz vezető szervizutakat előszeretettel használják az illegális szemetelők. Úgy tapasztaljuk, hogy legtöbben Győrből és a város környékéről érkeznek kiszórni a szemetüket.

Nem ritkán csak PET-palackokat vagy töméntelen mennyiségű papírt dobnak ki eldugott helyeken.


Videó: Cseh Róbert


Elgondolkodtató, hogy a szemetelők annak ellenére inkább kiutaznak 440-450 forintos üzemanyaggal a mező határába, hogy Győrtől Abdáig útközben körülbelül 4-5 szelektív gyűjtőszigeten dobhatnák ki a hulladékot.

Személy szerint legalább ennyire bosszant, amikor az ismert gyorsétterem zacskóját szedjük össze Kunszigeten. A maradékot több tucatnyi kukába ki lehetett volna dobni Győrtől a faluig, de úgy tűnik, egyeseknek egyszerűbb kihajítani a szemetet az autó ablakán" - kezdte portálunknak Varga Balázs főtörzszászlós.

"A kiszórt papírok (levelek, számlák) több szemetelőt lebuktattak már. Legutóbb egy kisgyerek iskolai füzete szolgáltatott támpontot az elkövető felkutatására. Abdán több térfigyelő kamera működik; a felvételeknek köszönhetően is eljutottunk már szemetelőkhöz.

Volt olyan férfi, aki leselejtezett tévéket szórt ki az árokba, majd amikor szembesítettük a kamera képeivel, azt mondta, hogy ő épp összeszedte a készülékeket. A felvételek azonban egészen mást mutattak" - közölte Csala Zsolt zászlós.


Fotók: Cseh Róbert

A rézgyűjtők égetés helyett inkább kibelezik a kábeleket 

Az M1-es autópálya felüljárójánál hatalmas szemétkupacot találunk; gumik, kibelezett kábelek, szétszedett hűtők mellett gyógyszer, lejárt útlevél és még rendőrségi bírság is a földön hevert.

"A kábeleket azért belezték ki, mert így drágábban el tudják adni a rezet, mintha égetnék.

Bár a rendőrségi munkánknak csak kis része a szemetelők felkutatása, ettől függetlenül igyekszünk hetente erdészek és gátőrök közreműködésével minél eredményesebben fellépni az illegális hulladéklerakással szemben" - mondta Varga Balázs, miközben épp a kidobott gumikat ellenőrizte.

"Érdemes megnézni az abroncsokat, mert a műhelyekben gumicsere idején gyakran felírják a rendszámot. Ebből a nyomból pedig el tudunk indulni" - tette hozzá a főtörzszászlós.


Galéria kép


Akik egy életre megtanulták, hogy tilos szemetelni

"Az esetek 90 százalékában szabálysértési eljárást kezdeményezünk, de ha súlyos környezetszennyezés veszélye merül fel, akkor szakmai egyeztetést követően bűncselekmény miatt teszünk feljelentést.

A leghatásosabb megoldás természetesen ha a helyszínen sikerül tetten érni a szemetelőket.

Volt olyan lebukott szemetelő, aki arra próbált hivatkozni, hogy azért dobta ki a szemetét, mert legális hulladéklerakónak nézte a kupacot.

Ő minden bizonnyal egy életre megtanulta, hogy kiszórni a földekre a szemetet nem csupán környezetszennyező, de elég sokba is kerül" - zárta szavait Csala Zsolt.


Galéria kép

Olvasóink írták

 • 14. Mankapunka 2013. április 16. 17:05
  „gab

  Másik, hogy egy gazdag mindig egy törzshelyre jár, és ott intézi ügyes-bajos dolgait, lehet pár levelet is visz magával, és utána ott szabadul meg tőlük, mert ilyen reklámanyagszerűségek.
  Vendéglátós meg nem szeret kukát tartani, így mindig vagy ide, vagy a lakótelepi kukákba hozza el kocsival, szemétszállítási napokon.

  Így megint talál ez a kommandó címet, akkor azt is fel fogja jelenteni?”
 • 13. Mabda 2013. április 16. 14:26
  „12. lega 2013.04.16. 13:07
  Kérdés hogy mit,milyen formában nem engedtek lerakni?
  Nekünk mindig sikerült,persze szétválogatva!”
 • 12. lega 2013. április 16. 13:07
  „1. pityesznek igaza van, nekünk sem engedték meg lerakni Abdán, és ennek valóban ez lesz az eredménye.”
 • 11. gab713 2013. április 16. 12:51
  „9. -> ez igy van... utolag mondatja az ember, de hat nem is en dobtam ki a papirokat, söt ezeket kerestem :) De oxananak igaza van: fejebe rendet, a szemetet meg a szemettaroloba...”
 • 10. Mabda 2013. április 16. 12:27
  „5. acsali 2013.04.16. 09:20

  Ők újrahasznosíthatók! :)”
 • 9. Mankapunka 2013. április 16. 11:31
  „Honnan tudják, hogy a számlát, a csekket a tulaj dobta oda?

  Tegyük fel, a szomszéd leveleit kiszedem a postaládából, jó 4-5 darabot, és az én szemetem közé teszem, és kidobom oda. Akkor a szomszédom jelentik fel, és kap pénbüntetést?”
 • 8. oxana 2013. április 16. 11:13
  „Sokszor írtam, a fejekben kellene elöször rendet teremteni. Jön a nyár, jönnek a turisták, miért kell állandóan szégyenkeznünk javíthatatlan, hülye embertársaink miatt? Soha nem fog ez már megváltozni.”
 • 7. 01010 2013. április 16. 10:39
  „1. pityesz
  ha valamit venni akarok akkor azt is ingyen szeretném....
  Mindennek megvan az ára....”
 • 6. Mabda 2013. április 16. 10:35
  „A településen a szelektív gyűjtőkkel és a szemét lerakó teleppel együtt kiválóan meg lehet oldani a hulladék elhelyezését.
  Aki erre képtelen az megérdemli a büntetést.”
 • 5. acsali 2013. április 16. 09:20
  „A radnóti szobornál kidobott lányokat is megnézték?”
 • 4. Tündenéne 2013. április 16. 08:34
  „1. pityesz 2013.04.16. 06:46
  Érdekes, mi gond nélkül ki tudjuk vinni és le tudjuk rakni.”
 • 3. csabi710 2013. április 16. 08:33
  „Én még le is csukatnám az ilyen alávaló gazembereket.
  A földutakra, ide-oda nem nehéz elvinni a szemetet?”
 • 2. pancser 2013. április 16. 07:22
  „Nem ártana Mosonmagyaróvár környékén is razziázni, meglepődnénk, hogy kik is azok aki a szemetet a határba hajigálják.”
 • 1. pityesz 2013. április 16. 06:46
  „Itt a z eredménye annak,hogy a szemét telepre nehéz be vinni a szemetet. Brobáljanak ki vinni .Nem engedik le rakni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűz egy győri olvasztóműben - két ember megégett

Tűz volt szerdára virradó éjjel egy győri olvasztóműben, a Sashegy-pusztai csarnoképületben. Tovább olvasom