Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Az abdai repülőgép Schusternél landolt, Orbán ajándékaként

˝Igen, ez az a gép˝ – erősítette meg a Kisalföldnek Havasi Bertalan, a miniszterelnöki sajtóiroda vezetője, vagyis a szombaton elszállított abdai repülőt kapta meg Rudolf Schuster a születésnapjára.
 

Egyezések voltak a „Schuster-gép" és az Abdáról elszállított repülő között, de a hivatalos megerősítést csütörtökön kaptuk meg a miniszterelnöki sajtóirodától. Az abdai gép került tehát Kassára.
 
Az elszállításkor már megírta a Kisalföld, hogy a gép Kassára kerül, kölcsönügyletről van szó. Most már azt is tudjuk, hogy ez a ˝Schuster-gép˝. Fotó: Mészáros Mátyás
Az elszállításkor már megírta a Kisalföld, hogy a gép Kassára kerül, kölcsönügyletről van szó. Most már azt is tudjuk, hogy ez a ˝Schuster-gép˝. Fotó: Mészáros Mátyás


A miniszterelnöki sajtóiroda vezetőjétől, Havasi Bertalantól megkérdeztük azt is, mennyiért vásárolta meg az állam az Il–18-ast a tulajdonosától. Mi úgy tudjuk, 40–45 millió forintról lehet szó. Egyértelmű válasz híján azonban ezzel kell beérnünk: a gép a Légiközlekedési Kulturális Központ Közhasznú Nonprofit Kft. (LKK) tulajdonában van. A repülőt a Kassai Repülőmúzeumnak kölcsönbe adta a magyar állam,  szállításának költségeit a szlovák fél viselte.

Forintosított összegről csak annyit közölt Havasi Bertalan a Kisalföldnek, hogy „az LKK decemberben 95 millió forintos állami támogatásban részesült egy modern repülőmúzeum és látogatóközpont létrehozására a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren". Mindez ugyanakkor összecseng azzal, amit az elszállításkor a helyszínen hallottunk: ott is a 95 millió forintról beszéltek, illetve arról, hogy ennek az összegnek nagyjából a fele „ment el" az Il–18-asra. Így kalkulálható elvben a 40–45 millió forint is.

Miért épp egy repülőt kapott Schuster? A volt szlovák államfő nagy támogatója a Kassai Repülőmúzeumnak, és fontosnak tartotta, hogy egy Il–18-as is odakerüljön. A gépért cserébe a szlovákok a tervezett új ferihegyi látogatóközpont Tu–154-esének restaurálásába szállnak majd be.Korábban írtuk:

Találkozót szervezett Szlovákia egykori államfője, Rudolf Schuster nyolcvanadik születésnapja alkalmából a kassai Óvárosháza épületében - írja az Új Szó Online.

A cikk beszámol arról, hogy Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke is csatlakozott a programokhoz kedden. Schuster elmondta, hogy jubileuma alkalmából vendégei is felköszöntötték. Orbán Viktortól egy repülőt kapott, amelyet a kassai repüléstörténeti múzeumban helyeznek majd el. „Egy IL – 18-ast kaptam, de nem tudtuk egyben átszállítani Magyarországról, ezért darabokban szállítjuk" – árulta el Schuster.

A kisalfold.hu-n szombaton számoltunk be arról, hogy végleg elhagyja a Győr melletti Elvis-parkot a korábban ott étteremként működő IL 18-as repülőgép. Speciális szlovák katonai járművek érkeztek, hogy elszállítsák a gép darabjait Kassára, egy magyar repüléstörténeti kiállításra. Akkor megtudtuk, mindez egy magyar-szlovák csereprogram keretében történik.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Viszlát, ETO Park, a CBA kivonult

Egyik pillanatról a másikra bezárt a CBA áruház a győri ETO Parkban, ezzel a keleti városrész ellátottságában komoly űr keletkezett. Tovább olvasom