Kisalföld logö

2018. 11. 14. szerda - Aliz 6°C | 13°C Még több cikk.

Az abdai lett az év polgárőrsége

Az Országos Polgárőr Szövetség ünnepségén László József, az abdai polgárőrség elnöke vette át az év polgárőr-egyesületének járó kitüntetést.
Az abdai csoport tíz éve alakult meg, azóta aktív tagjainak száma jelentősen nem változott. Napjainkban is tizenöten vannak és pártoló tagok segítik munkájukat, tudtuk meg Szabó Zsolt polgármestertől, aki az alakuláskor még mint a rendőrség helyi körzeti megbízottja látta el tanácsokkal a lelkes civileket. Később alosztályvezetőként több polgárőrszervezet megalakulásánál is bábáskodott, de az abdait ma is az egyik leghatékonyabbnak tartja.
Rendszeresen járőröznek az önkéntesek – éjjel és nappal is – a helyi körzeti megbízottakkal együtt, akik a képzésüket is feladatuknak tekintik.
Az eltelt tíz év során az elnök emlékezete szerint legalább hat ember életét mentették meg. Akadályoztak meg öngyilkosságot, mentettek meg embereket a biztos fagyhaláltól, kutyák támadásától. Ma már megszokott látvány az abdai utcákon, külterületeken a polgárőrök tizenhat éves Ladája, amit a rendőrségtől kaptak. A benne ülők vigyázzák a rendet, s ha valami szabálytalanságot látnak, lefényképezik. A tiltott területre engedély nélkül behajtó tehergépkocsi-vezetők, az illegálisan szemetet lerakók nem örülnek, ha találkoznak velük, viszont akiknek megmentették az életét, szerencsésnek érezték magukat, hogy pont arra jártak, ahol bajba kerültek.

Éves költségvetésük nagy részét az önkormányzati támogatás fedezi, de sok pénz befolyik a lakosok adójának felajánlható egy százalékából is. A mostani elismeréssel járó ötvenezer forintból öltözéküket, felszerelésüket korszerűsítik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meglopták Borkait a városházán

Irodája átalakítása közben valószínűleg egy ismeretlen besurranó ellopta Borkai Zsoltnak, Győr polgármesterének vadonatúj hordozható számítógépét, valamint táskáját a benne lévő iratokkal, többek között a vagyonbevallásával. A történtek miatt megszigorítják a városháza portaszolgálatát és beléptetőrendszerét. Az esetről rendkívüli sajtótájékoztatón számolt be kedden a polgármester. Tovább olvasom