Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 28°C Még több cikk.

Avart égetni tilos, kivéve, ha szabad

Győr-Moson-Sopron - Ahol a képviselő-testület nem fogadott el más szabályokat, ott nem szabad elégetni a kerti hulladékot. A tilalmat nagyon sokan nem tartják be.

A megye nagy részén a legbiztosabb jele a nyár elmúlásának, hogy a hét minden napján egész utcák állnak füstben, mert valaki mindig égeti a kerti zöldhulladékot. Aki ezt teszi, könnyen lehet, hogy szabályt szeg, és cselekedete 30 ezer forintig terjedő bírsággal sújtható. A hatóságok azonban alig-alig élnek a szankció lehetőségével, holott nyilvánvalóan környezetkárosító tevékenységről van szó.

Varga Tibor, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség osztályvezetője lapunk kérdésére elmondta: a levegő védelméről szóló, 2001 februárja óta hatályban lévő kormányrendelet tiltja a hulladékok nyílt téri égetését.

A jogszabály az avar és a kerti hulladék esetében ugyanakkor lehetővé teszi, hogy az önkormányzatok bizonyos időszakokban megengedjék a tűzgyújtást.

A megyei nagyvárosok mellett a községek egy részében is alkottak helyi rendelet a kereti hulladék égetésének rendjéről. Fotó: Krizsán Csaba
A megyei nagyvárosok mellett a községek egy részében is alkottak helyi rendelet a kereti hulladék égetésének rendjéről. Fotó: Krizsán Csaba

A megyében jó néhány településen fogadtak el külön helyi rendeletet. Győrben kizárólag áprilisban és októberben 8 és 17 óra között lobbantható lángra kerti hulladék, és nem is az egész városban. Az égetés ebben az időszakban is csak Győrszentivánon, Gyirmóton, Ménfőcsanakon, Pinnyéden, Sáráson, Bácsán, Likócson, Jancsifaluban, Kismegyeren, Révfaluban, Szigetben, Gyárvárosban (a Stadion, a Tompa, a Toldi és a Nagysándor utca négyemeletes tömbjei kivételével), Nádorvárosban és Adyvárosban a családi házas övezetekben, valamint Szabadhegyen (a Jereváni út, az Erfurti, a Soproni és a Szőnyi utca kivételével) megengedett.

Hasonló a helyzet Sopronban. Kuslics Balázstól, a városháza sajtószóvivőjétől megtudtuk, hogy márciusban, áprilisban, októberben és novemberben szabad égetni hétfőtől szombatig 8 és 18 óra között. A Lövérek városrészben ennél valamivel szigorúbb a szabályozás: ott a tilalom május 1-jétől október 15-ig tart.

A megyei nagyvárosok mellett a községek egy részében is él ilyen tartalmú helyi rendelet. A lébényiek például csak kedden és szombaton égethetnek úgy, hogy a tüzet napnyugtakor el kell oltaniuk. Kovács Gábor polgármester szerint az emberek 90 százaléka betartja a szabályt, s így sokkal tisztább a levegő, mint néhány éve. Rábapatonán szeptember 1. és április 30. között hétfőn és pénteken reggel nyolc és este hat óra között szabad, egyébként tilos a kerti hulladék eltüzelése. Dr. Jász Lipót jegyző tájékoztatása szerint a képviselő-testület még azt is megszabta, hogy az égetés nem tarthat tovább két óránál.

Ahogy már említettük: ahol a képviselő-testület nem szabályozta helyi rendeletben a kérdést, ott tilos égetni.

Inkább komposztáljunk!

Egy 200 négyszögöles kert, udvar növényi maradványainak komposztálására egy egyszer egyméteres terület elegendő, és fél-egy év alatt kiváló minőségű komposzt keletkezik – mondta el lapunknak Szabó Sándor, a Győri Kommunális Szolgáltató Kft. műszaki igazgatóhelyettese. A szakember szerint így elkerülhető a tüzeléssel járó környezetszennyezés. A komposztálóba a kaszáléktól a nyesedékig minden növényi hulladék beletehető, kivéve a diófa és a gesztenyefa levelét, valamint fertőzött, beteg leveleket.


Olvasóink írták

 • 12. sTuFf 2008. szeptember 05. 09:09
  „átolvashattam volna alaposabban is mielőtt elküldöm...

  ...levegő még mindíg sokkal jobb!

  ...(annak ellenére, h pl tavaly már felajánlottuk neki, h biztosítunk zsákokat és mi saját költségünkre azokat elszállítjuk!)...

  meg mégegyszer is elnézést a HK-zásért!”
 • 11. sTUFf 2008. szeptember 05. 09:05
  „tollas, a levegő nem olyan rossz ám!
  én már jó ideje itt lakom (Gyirmót), és a levegő sokkal jobb mint Győrbe.
  Ezt fontosnak tartottam leszögezni, mert attól, h problémáink vannak az ostoba füstölő emberekkel, a levegő még mindíg sokkal jobb mint Győrbe!

  Gumival, meg műanyaggal kapcsolatba nekem is vannak szép tapasztalataim!
  Kint vannak a szelektív kukák egy idősebb (bőven nyugdíjas) nő háza előtt max 10m-re a kaputól, a kiakadásomat pedig az okozta, h a nő panaszkodott, h mennyi itt a műanyag szemét, alig győzi elégetni őket!!!
  és akkor hozta ki a házból a PET palackokat, meg a T.-s műanyag szatyrokat...
  már elnézést, de nekem az ilyen h*lye öreg qrvákkal van a bajom, aki inkább kiviszi a kert végébe (min 40m), minthogy kivinné az alig 10m-re található szelektívbe!
  jó a felháborodásomhoz még az is hozzátartozik, h pár házra lakik tőlünk 1 szintén erősen nyugdíjas hölgy, aki rendszeresen eltüzeli az utcán a lehullott diófa leveleket (annak ellenére, h pl tavaly már felajánlottuk neki, h biztosítunk neki és mi saját költségünkre azokat elszállítjuk!) és füstbe borítja az egész környéket...
  egyébként meg, ha vki a kuka mellé odarak 1 zsákot azt a kukások elszokták vinni...
  nem mellesleg eddig minden éven összegyűjtötték a kerti hulladékokat is!!! (nem ingyen, de minimális összegért)”
 • 10. tollas 2008. szeptember 04. 16:25
  „Győrből mikor kerékpárral kimegyek a terepre, a Rába gátról
  nagyon jó rálátás van Csanak, Győrújbarát irányába.
  Valóban, a nap minden szakában, olyan füst felhők terjengenek
  mintha kisebb vulkánkitörés lenne.
  A füstöt sajnos "fokozza" a jó magyar szokás, ami ég nem rothad
  alapon, mehet a műanyag,gumi....)

  Csanakon lakik az egyik volt munkatársam, mondtam neki, én semmi pénzér nem mennék olyan rossz levegőjű helyre lakni.”
 • 9. Ékes Géza 2008. szeptember 04. 10:37
  „Győrújbarát a tüzelés fővárosa.Itt kora reggeltől késő estig mindig égetnek valahol,és nemcsak kerti hulladékot hanem mindent ami éghető(fóliasátor,hungarocell stb).A környezetszennyezés magasfoka ami itt történik.Mikor kezdi már el az Önkormányzat a tőrvény betartatását pénzbüntetésekkel(mert itt más nem segit)?”
 • 8. Kormos Imre 2008. szeptember 04. 08:49
  „Sziasztok!
  Győrben az uszoda mellett volt egy terület, ahova eddig (tudomásom szerint) oda lehetett vinni a komposztálnivalok, a Kommunális Szolgáltatótól meg időnként odament egy nagy aprítógép, és ledarálta az ágakat. Ezt miért kellet megszüntetni? Egy ekkora város igazán áldozhatna ennyit a környezetéért!
  KI”
 • 7. sTuFf 2008. szeptember 03. 18:02
  „Kedves soproni!
  nem az olyanokkal van gond, aki mittudomén délben (vagy délután) nekiáll a száraz ágakat eltüzelni (bár a levél tud rendesen füstölni...), hanem azokkal akik kimenek hajnalba kikapálják a gazt a kertből és reggel 6-7óra körül meg meggyújtják, mert a vizes gaz a nedves, frissen lehullott levél sokmindenre nem való csak szúnyog írtásra, meg "jókedv csinálásra"!!!

  Kedves tollas!
  szerencsémre itt azt nem érezni(vagy nem tudom, h azt érzem).
  Errefelé leginkább a magánházaknál meggyújtott kerti hulladék (komposzt alapanyag) égetése okozza a néha már ködnek minősülő jelenségeket...
  az általam említett füst is a Sárkereki utcából szállíngózott felfelé (és mindenfelé másfelé is) ma reggel!
  De azért remélem tesznek a probléma ellen vmit!
  Ha másért nem, akkor azért, mert amit én érzek reggel az a Szabó Jenő házát is ellepi (bár azt nem tudom, h be mennyi jut belőle...)”
 • 6. tollas 2008. szeptember 03. 16:49
  „Kedves sTuFf !
  Itt Gyirmóton már utána jártam az égetésnek.
  Számomra is türhetetlen, hogy pontosan a Tájvédelmi Területről
  jön az égett, műanyag zsinórral átkötözött körbálákból a bűz.
  Magában a száraz széna,szalma nem lenne ilyen büdös, de mivel
  tömötre össze van préselve csak bűzölögni tud, - de azt nagyon és
  kitartóan. A műanyag, még fokozza a füst elviselhetetlenségét.

  Kérem az illetékes, önkormányzati Urat, Szabó Jenőt a gazdák fele
  intézkedjen, a jövőben legyen betiltva mindenféle bála égetés a
  területen. - Még egyszer ne fordulhasson olyan elö, hogy egész
  Győr- Gyirmót megszenvedje egyesek felelőtlenségét.”
 • 5. soproni 2008. szeptember 03. 13:02
  „Hoppá! Bevallom én erről nem tudtam és szombaton elégettem a száraz ágakat leveleket,de csak azért mertem,mert a szomszédos kertekben nem volt senki. Most várhatok októberig a következő égetéssel.:))”
 • 4. rebek 2008. szeptember 03. 11:29
  „RAJKA SEM KIVÉTEL!
  Pedig egy időben elég jól betartották,de most az új lakók (szlovákiából) nemismerik a szabályt.
  Az önkormányzatnak fel sem tűnik.”
 • 3. ?????? 2008. szeptember 03. 09:54
  „És Kapuváron mi a helyzet? Mert engem már nagyon zavar, hogy éjjel-nappal füst szag van, mert hol az egyik szomszéd, hol a másik szomzéd éget a kertjében. Nem lehet szellőztetni, de még az udvarra sem tudok kimenni olyan füst van! :(”
 • 2. sTuFf 2008. szeptember 03. 08:20
  „Nem csak ott nem... én gyirmóti vagyok, már vagy két hete minden reggel arra ébredek, h füstszag van! utolsó 3napban pedig ugyanonnan jön a füst!
  De nekem kérdésem is lenne:
  Mit lehet tenni ellenük?! Hívjam ki a rendőrséget?
  De most ők ilyen miatt vajon kijönnének?!
  És ha mégis kijönnek, akkor ugyan mit tehetnek?”
 • 1. TBC 2008. szeptember 03. 07:42
  „Szerintem Darnózselin nem ismerik a fenti rendeletet, a lakosság meg végképp nem, mert különben nem szállna a végeláthatatlan füst napszaktól függetlenül a házak között.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymilliárd forintból javulhat a buszközlekedés

Nyugat-Dunántúl - Győr, Sopron és a Mosonmagyaróvári kistérség fejlesztheti tömegközlekedését… Tovább olvasom