Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 11°C | 24°C Még több cikk.

Autóvezetés: életveszélyes mobilozás

Győr-Moson-Sopron - A megyeszékhely egyetlen forgalmasabb pontján, alig fél óra alatt több tucat szabálytalanul, autóvezetés közben telefonáló embert örökítettek meg fotósaink. Az így telefonálók nem csupán saját, de környezetük biztonságát is veszélyeztetik. Életveszélyes lehet a figyelemmegosztás!
A vezetők nagyon jól tudják, hogy szabálytalanok, hiszen amint rendőrt látnak, azonnal eldobják a készüléket, ennek ellenére lusták, vagy egyszerűen sajnálják a pár ezer forintot arra, hogy ők is és a közutakon jelen lévők is nagyobb biztonságban legyenek. A kihangosítót, fülbe illeszthető headsetet még sokan nem használják.

Egy példa: A legtöbben megússzák, de a statisztika figyelmeztet, hogy a menet közben mobilozók nagy száma összefüggésben van a balesetek számával.
Egy példa: A legtöbben megússzák, de a statisztika figyelmeztet, hogy a menet közben mobilozók nagy száma összefüggésben van a balesetek számával.


Kiss Zoltán rendőr alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság közlekedési osztályvezetője megkeresésünkre elmondta, fokozottan ellenőrzik a mobilhasználatot vezetés közben. Teszik ezt azért is, mert a menetközben mobilozók nagy száma összefüggésben van a balesetek számával. „Másra figyel a vezető, a hangulatát is befolyásolhatja egy beszélgetés. Elég, ha egy pillanatra nem figyel a közlekedésre, kész a tragédia." Az alezredes szerint a testületen belül is komolyan veszik azt, hogy a gépkocsis járőrök ne telefonáljanak helytelenül vezetés közben. Ha valakit rajtakapnak, vele szemben is megfelelő szankciókat alkalmaznak. „Azt azért el kell mondanom, félreérthető, ha egy rendőr vezetés közben a szolgálati rádiót, az úgynevezett EDR-rendszert használja. Ez nem számít mobilhasználatnak. Mindenkinek, így a rendőrnek is félre kellene állni, ha telefonál, bár nálunk több járműben van kihangosító, melyet menet közben is lehet használni" – szögezte le Kiss Zoltán közlekedési osztályvezető.

Amennyiben a rendőr azt veszi észre, valaki kézből telefonál vezetés közben, helyszíni bírságolhat, figyelmeztethet, amennyiben szabálysértési feljelentést tesz, a vétkes akár harmincezer forintos büntetésre is számíthat.

"Az emberszabású majom is megtanítható arra, hogy nyomja a pedált, de ettől még nem válik jó sofőrré!
Valastyán Bea szakpszichológus

A mobiltelefonos beszélgetések még engedélyezett eszközöket használva is elvonják a közlekedésről a figyelmet. Egy súlyos baleset után aztán nem lehet visszahívást kérni.

Példa erre, amikor egy hölgy a barátnőjével telefonált, kihangosítóval, figyelmetlenül Győrszemerénél a vonat elé hajtott.
„Fontos, ha megállunk telefonálni, SMS-t küldeni, akkor ezt biztonságos, engedélyezett helyen tegyük, nehogy úgy legyünk baleset okozói, hogy rosszul parkolunk" – mondja Kiss Zoltán, és még hozzáteszi: „A gyalogosok, kerékpárosok esetében is veszélyes lehet a mobilozás. Ha lelépnek a járdáról, körülnézés nélkül, mert beszélgetnek valakivel, vagy fél kézzel vezetik a bringájukat."

Valastyán Beáta klinikai szakpszichológus úgy véli, az elmúlt években megváltozott a közlekedési morál: agresszívebbek, türelmetlenebbek az autóvezetők, ha mindez társul a figyelemelterelők – mobil, cigaretta, üdítő, kozmetikumok – használatával, az nagyon veszélyessé válhat.
„Köztudott, az emberszabású majom is megtanítható arra, hogy nyomja a pedált, de ettől még nem válik jó sofőrré – szögezte le a klinikai szakpszichológus. – Vezetésre alkalmas állapotban kell beülni az autóba, s ez nem csupán azt jelenti, hogy nem ittunk alkoholt, mert a kipihent, lelkileg stabil állapot alapja a biztonságos vezetésnek. Ha valaki feszült, ideges, dekoncentrált, mindez fokozott baleseti veszélyt jelent. Ez pedig nemcsak magára, másokra is veszélyes."

A Kisalföld fotósainak nem kellett egy óra, hogy több tucat szabálysértő, önmagára és másokra is veszélyes mobilhasználót örökítsenek meg.
A Kisalföld fotósainak nem kellett egy óra, hogy több tucat szabálysértő, önmagára és másokra is veszélyes mobilhasználót örökítsenek meg.


A klinikai szakpszichológus szerint nagy a baj a telefonokkal. Mert hiába a szigorítás, a büntetés, nagyon sokan vezetés közben telefonálnak, pedig ez elvonja a sofőr figyelmét. Legalább a fülhallgatót használni kellene, de a magnó, az mp3, a partnerrel való beszélgetés is ugyanilyen figyelemelterelő lehet.

– Számos esetről hallani a cigivel kapcsolatban, amikor az autóvezető ölébe pottyanó hamu begyullad, a sofőr pedig bepánikol és nekimegy valaminek – folytatta Valastyán Beáta. – Nem lehet elégszer elmondani, mekkora figyelmet igényel a vezetés és egyszerre több helyre nem lehet figyelni, mert a megosztott figyelem maximum annyit jelent, hogy a vezetésből adódó manuális tevékenységek idővel rutinná válnak, de ettől még egy adott pillanatban igenis csak egyfelé lehet figyelni.

Olvasóink írták

59 hozzászólás
 • 59. georgbb 2008. augusztus 14. 21:57
  „Kedves Z. K.!

  Akkor elárulom neked hogy megnyugodj és abbahagydt a dilettáns irogatásaidat: Nem mobilozom vezetés közben...
  Amit viszont teszek: nyomkodom a rádiót, énekelek, beszélgetem az utasommal...”
 • 58. Zaraki Kenpachi 2008. augusztus 14. 16:51
  „Bizonyítsd be, hogy fotós vagyok-e egyáltalán, kezdjük itt a kérdést. Tudod mit? Csak annyit kívánok, ha fülön csípnek telóval inged-gatyád rá menjen. Az ilyen anyaszomorítók, akik mindvégig próbálják bebizonyítani a tények ellenkezőjét és félszegen vezetnek telefonálás közben azok akik a legtöbb balesetet okozzák. Vezetés közbeni mobilozásért jogsielvételt adnék”
 • 57. georgbb 2008. augusztus 14. 08:57
  „Jelentem, a kikockázás megtörtént, ha gondolod fotoshoppal tegyél bele telefont...”
 • 56. georgbb 2008. augusztus 14. 08:54
  „Tudod mit, meggyötört lelkivilágod neked van, hiszen pont a képen szereplő fél mondta el, hogy nincs a kezében telefon. Hát megérdemelnéd hogy akibányászott fülzsírral etessenek meg...
  Szerintem te vagy a fotós, és rájöttél hogy kamuképeket csináltál, ezért bizonygatod azt, amit nem lehet...”
 • 55. Zaraki Kenpachi 2008. augusztus 13. 23:04
  „Arról, hogy a háromhetes fülzsírt bányászod ki épp vezetés közben. Na ne etess, hogy ilyen kéztartás minden lehet csak pont a telefon nem, és hogy kis megtört lelkivilágod helyreállítsa miatt bizonygatod Magad. Nem tanították meg, ha célirányosan és vehemesen tagadsz annál jobban igaz, amit mondanak mások?

  Amúgy meg, ha valaki nekiesik a képnek és szétszedi darabokra, akkor megfelelő nagyítás mellett látható a készülék alja. Vagy netán a kapunyitó távirányítót szorítottad a füledhez? Mindig az akarja megmagyarázni a valót, akit nyakon csíptek”
 • 54. georgbb 2008. augusztus 13. 10:33
  „Z.K.

  Ez nem a "ki lesz Uri Geller utóda" című műsor....Nem látszik de ott van???!!! Kit akarsz meggyőzni???
  A mimikáról annyit, hogy marco polo szája csukva van...
  A kéz tartása miről árulkodik????”
 • 53. Zaraki Kenpachi 2008. augusztus 12. 21:46
  „Hmm, ha a testtartásban nem telefont fogsz, akkor Dumbo leszármazottja vagy és a füled fogod, hogy le ne essen.

  Na ne röhögtess. Attól, ha még nem látszik, attól még ott van, a kép maga árulkodik, pl. kéz tartás és a mimika. Személyiségi jogok védelme nem jár annak az autósnak, aki telefonálgat vezetés közben, és képtelen arra koncentrálni, amivel kellene : a vezetéssel! Ha valakinek halaszthatatlan, akkor headset, vagy álljon félre. Nem nyavajogni kell azon, hogy ki mit fotózott, hanem letenni azt a telefont.”
 • 52. soproni 2008. augusztus 12. 15:46
  „46! :))))) Végre egy kis humor,a sok felbőszült hozzászólói vélemények közt! Ja....és én soha nem szoktam felvenni a telefont vezetés közben,de,ha mód van rá félreállok és úgy telefonálok.”
 • 51. orgona 2008. augusztus 12. 11:23
  „Szerintem minden ami nem a vezetessel kapcsolatos az veszelyeztetheti közlekedesünket,lehet az mobil,cigi,ital,eveszet!Mindegyikben volt mar reszem amiröl leszoktam,mert ha en vezetek akkor ne massal foglalkozzak,ez pedig a sajat velemenyem!”
 • 50. Oki-Doki 2008. augusztus 12. 08:12
  „Emberek! Miről beszéltek? Személyiségi jogok, ezek csak kis szabálysértések lehetenek esetleg,de egy másik cikk kapcsán lásd előzetesben a roma vezető.Nos barátaim személyiségi jogok megilletik őt is hiszen csak a H.E. került a cikkbe az Elemért nem merték leírni pedig az ilyen szolgálat is közszereplés mint a politikusoké. Hányszor láttátok leírva,hogy Gy.F. milyen bűnöket követett el a múltban. Bizony kiírják a nevét, itt viszont ha észrevettétek a cikk írója nemhogy nem írta le a vezető nevét hanem még a sajátját sem merte odaírni mert retorziótól tarthat.Hát ez a demokrácia és a személyiségi jogok.
  Pedig lenne mit írni erről a kis romavezetőről lehet,hogy az egész újság kevés lenne hozzá.”
 • 49. oldtrucker 2008. augusztus 12. 07:40
  „Kedves busz!

  Kérlek szedd össze magad mert látom kiborultál a kritikától ami csak egyet jelenthet , hogy rád nézve igaznak bizonyult.Ezért kérlek ne írj ilyen sületlenségeket(magadról) , hogy "én aztán nem"
  pedig a kiborulásodból látszik.Kibújt a szög a zsákból!!!”
 • 48. marco polo 2008. augusztus 12. 07:25
  „A Kisalföld fotósainak nem kellett egy óra, hogy több tucat szabálysértő, önmagára és másokra is veszélyes mobilhasználót örökítsenek meg ----- akkor miért egy ilyen kétes képet kellett berakni?
  Mi tekintettel vagyunk a személyiségi jogokra---- ti tekintettel, aha, visszaélni a nyilvánossággal, az megy”
 • 47. marco polo 2008. augusztus 12. 07:15
  „Zaraki! gondolkodj, látod a kezembe a telefont? belenyulsz a zsebedbe, melletted elmegy egy kisgyerek, az okostojás újságíró lefényképez, és kész a cikk, hogy pedofil vagy. Neked is mindegy lenne, hogy ott a csík vagy nem .”
 • 46. Börönd Ödön 2008. augusztus 12. 00:02
  „Kedves Angels777!
  Gratulálok. Nem kellett volna végig fognod a kezedben a telefont. Azt elég akkor kézbe venni, ha megszólal!”
 • 45. Angels777 2008. augusztus 11. 22:24
  „VIcc ahogy van......
  Dohányozni miért nem tilos? Enni inni? Méhet kihajtani mert berepül ám...
  Kihagositóról meg annyit, hogy én a munkám miatt 3-4 aútót vezetek 2 havonta váltok készüléket...
  Jó bolt lenne ha ennyi kihagósitót vennék.. Head-set zavarja a fülem..
  6év alatt 900ezer km vezettem telefonnal a kezemben...
  Üdv egy lány :)”
 • 44. miracle 2008. augusztus 11. 21:51
  „42.
  Ne aggódj. Valaki hülye 30 éve kitalálta, hogy ha egy ilyen pirinyó csíkkal eltakarnak 2 szemet, akkor az nem ismerhető fel. Ezzel szemben az igazság az, hogy az ismerőseik így is tökéletesen felismerik, aki pedig nem ismeri őket, azok csík nélkül sem.”
 • 43. georgbb 2008. augusztus 11. 21:47
  „Csak röviden:Z.-K.

  Nézzd meg a második képet. Látod a telefont? Ha igen, baj van, ha nem, akkor ugyan miért ágálsz???? Igenis vannak személyiségi jogok, ha tetszik, ha nem...”
 • 42. Zaraki Kenpachi 2008. augusztus 11. 21:38
  „Az ilyeneknél én nem takarnám ki a szemüket. Személyiségi jogok? Egy frászt! Az ilyenek abszolút nem érdemlik meg. Autósok 90%-a versenypályának használja a lakott területet, a mobil majdnem egybeolvad a fülével, és még neki áll mindig feljebb. Szánalmas az, ha egy ilyen sofőr a személyiségi jogaival takarózik. A mobiltelefonos sofőrök esetén bírságot legalább 175 ezer Ft-ra felvinném alkalmanként.”
 • 41. liluka 2008. augusztus 11. 21:20
  „haaaaaa haha!!mind1 ki tetszik:-)))))))”
 • 40. latakacs 2008. augusztus 11. 21:09
  „Üdv Mindenkinek!
  Tisztel Marco Polo, Georgbb! Kikérem magamnak, aza fotón én vagyok. A hétvégén vettem a piacon a szemkitakaró fekete csíkot a műtelefonnal együtt. ( A kiskínai így olcsóbban, nem jó: olcóbban adta. Külön-külön 10-10, együtt cak 15. Olco, nem drága, vedd meg!)
  Az asszonynak tetszettem így, ezek szerint a fotósnak is.
  Véleményem: hamár vki vesz egy kocsit, hozzá egy telcsit, vagy fordítva, vegyen hozzá headset-et is vagy kihangosítót. Nekem megérte 2 éve a 7 e Ft. Azóta is használom, így legalább mindkét kezemmel tudok enni vezetés közben.:)”
59 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Otthonra talált négylábúak

Győr - Lilit és Arnoldot mintha Isten is egymásnak teremtette volna. Egymásra vetett pillantásuk… Tovább olvasom