Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Autószerviz: tippek, trükkök, információk az olajcseréhez

Milyen gyakran kell olajat cserélni? Feltétlenül a legdrágább márkát kell használni? Mennyibe kerül az olajcsere? Íme a válaszok.

Szeretne tájékozódni a témában?

Győri autószerelők a CGR.hu szolgáltatási oldalon.

Milyen gyakran kell olajat cserélni?

Ez az adott autó szervízciklusától függ. A tulajdonosi kézikönyv ajánlást tartalmaz „normál" és „zord" körülményekre. A zord körülmények közé tartozik a gyakori megállásokkal tarkított haladás, a sok üresjárat, a gyakori, rövid utak (8 km-nél rövidebb utakkal), a szélsőséges hőmérséklet valamint a vontatás és szállítás. Az átlagautós valószínűleg úgy véli, hogy normál körülmények között vezet, az igazság azonban az, hogy legtöbbünk sokkal gyakrabban vezet zord körülmények között, mint azt észrevennénk, és az olajcseréket is ennek megfelelően kell időzíteni.

Milyen típusú olajat használjak?

Fontos tisztában lenni azzal, milyen fokozatú és specifikációjú olajat ajánl az autógyártó. Tudni kell azt is, hogy léteznek kiváló motorolaj-márkák, valamint jó minőségű házi márkák. A legtöbb kis szevizben jó minőségű, házi márkát használnak. Aki kiváló minőségű olajat – például Castrolt – szeretne használni, annak valószínűleg külön kérnie kell ezt, mert különben a házi márkát kapja.

Feltétlenül a legdrágább olajmárkát kell használni?

Természetesen nem. Az a fontos, hogy mindenki az autójához megfelelő olajat használjon. Számos specifikáció és szabvány adja meg az olaj minőségét, és ezek mindegyikét egy-egy követelmény kielégítése céljából határozták meg. Lényeges, hogy mindig az adott autó gyártója által ajánlott fokozatú és specifikációjú olajat használjunk. A részletek a tulajdonosi kézikönyvben találhatóak. A hagyományos motorolaj kiváló védelmet nyújt. A szintetikus olaj a motor védelme terén a lehető legtöbbet kínálja. Ha védeni szeretnénk a motort, akkor az olajcsere során kérhetünk szintetikus olajat, de így többet kell fizetnünk. A félszintetikus termékek is nagyobb védelmet nyújtanak, de alacsonyabb áron, mint a teljesen szintetikus olajok. Ha már tisztában vagyunk a lehetőségekkel, akkor jobban el tudjuk dönteni, mi a legjobb az autónk számára.

Mennyibe kerül az olajcsere és az olajszűrő?

Nehéz pontosan megmondani, mivel olajcserére általában egy szolgáltatás részeként kerül sor. E szolgáltatáshoz általában hozzátartozik még az egyéb folyadékok ellenőrzése és feltöltése (ablaktörlő folyadék, fékfolyadék, szervófolyadék), valamint a fékek állapotának és a gumik nyomásának ellenőrzése.

Amire számíthatunk:

Motorolaj ára – 1.500 Ft-tól/liter
Jó minőségű, márkás motorolaj legalább ennyibe kerül.

Olajszűrő – kb. 1.000 Ft-tól/darab
Az olajszűrőt minden olajcsere alkalmával cseréljük ki! Márkaszervízben vásárolt olajszűrő általában drágább, mint ha autósboltban vásároljuk. Előnye, hogy nagy valószínűséggel pont az autónkhoz megfelelőt kapjuk.

Előre be kell jelentkezni az autószervizbe olajcserére?

Ez megint csak az adott szerviztől függ. Számos helyen (pl. gyors-szervizek) nem szükséges az olajcserét előre megbeszélni, és az ügyfeleket érkezési sorrendben szolgálják ki. Vannak azonban olyan cégek is, ahol előre meg kell beszélni egy időpontot.

Mennyi ideig tart az olajcsere?

Húsz percnél nem tovább, feltéve, hogy a szerviz nem nyújt más szolgáltatást is.

A légszűrőt minden olajcsere alkalmával ki kell cseréltetni az autószerelővel?

Nem feltétlenül. A légszűrőt a szervizkönyvben foglalt csereciklus szerint kell kicserélni, ami az olajcsere-ciklustól eltérhet és függ a környezeti levegő portartalmától is. Ügyeljünk arra, hogy pontosan beszéljük meg, milyen szolgáltatásokat szeretnénk, még mielőtt megkezdődik a munka. Ha olajcserét kérünk, akkor csak erre a szolgáltatásra kerüljön sor, kivéve, ha mást is kértünk.

Keverhetők-e egymással a mai korszerű motorolajok ?

Mivel az utántöltés csak kismértékű motorolaj-keveredéssel jár, elvileg a motorolajok utántöltés céljából keverhetők egymással.
Például betöltött SAE 15W-40-es olajhoz utántölthetünk más fajtájú, de ugyanúgy SAE 15W-40-es olajat. Gyakorlatilag a legjobb, ha a már betöltött motorolajat nem keverjük semmilyen más gyártótól származó motorolajjal, mivel a motorolajokban lévő eltérő adalékok egymással előre nem látható reakcióba léphetnek, így a motorolaj előre definiált tulajdonságai megváltozhatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tömegverekedés és elfogás Győrben

Csoportos garázdaság miatt indult eljárás az ellen a 8 ember ellen, akik összeverekedtek Győrben, az… Tovább olvasom