Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Autós ütközött motorossal Győrben: zavarták az út beláthatóságát a sorban álló buszok? - fotók

A győri Mester utcában nem ritkán 10-15 busz áll a járda mellett. Pár napja autó és motor ütközött itt; a kocsit vezető sofőr szerint az utca beláthatóságát zavarták a parkoló buszok.

"Január első napjaiban történt a baleset. A háztömbünk melletti parkolóból szerettem volna kihajtani a Mester utcára, de - mint oly gyakran - az egymás mögött álló buszok zavarták az út beláthatóságát.

A kocsimat a lehető legóvatosabban próbáltam kicsúsztatni az úttestre, azonban egy arra érkező motoros sajnos nem tudta elkerülni az ütközést.

A fiatalember szerencsére ügyesen oldotta meg a helyzetet, a motort fekvő helyzetbe csúsztatta, így sikerült elkerülnie, hogy szemből ütközzön neki a kocsimnak, s esetlegesen átrepüljön a motorháztetőn" - kezdte portálunknak Bokor Péter, a személyautót vezető férfi.


Baleset a Mester utcában: zavarták az út beláthatóságát a buszok?

A Mester utcában úgy parkolnak a buszok, hogy a közelben két telephelye is van a Kisalföld Volánnak
 

"A rendőrségi vizsgálat azt állapította meg, hogy a balesetet én okoztam. Azt ugyanakkor továbbra is fenntartom, hogy a hosszú sorban álló buszok zavarják az út beláthatóságát, s balesetveszély forrásai.

Azt pedig végképp nem értem, hogy a távolsági buszok miért a Mester utcában parkolnak le, amikor a Kisalföld Volánnak három kilométeres körön belül két telephelye (Buda utcai, Ipar utcai) is van.

Megjegyzem, a sofőrök a legelemibb emberi szükségleteket sem tudják tisztességesen elvégezni a Mester utcában, nincs mosdójuk, így a kisdolgukat sokszor kénytelen-kelletlen a fák alatt kell megoldaniuk" - folytatta Bokor Péter.

Olvasónk fotói alapján valóban nem ritkán 10-15 távolsági busz várakozik a Mester utcában. Ezek között találhatóak más megyékből érkező járatok, de a többség - a képek szerint - a Kisalföld Volán flottájához tartozó jármű.


Baleset a Mester utcában nagyobb térképen való megjelenítése
A Szabolcska utca és a Mester utca kereszteződése veszélyes üzem

2007 és 2010 között összesen nyolc baleset történt a Szabolcska és Mester utca kereszteződésében - derült ki abból az írásunkból, melyben Győr legveszélyesebb útkereszteződéseit gyűjtöttük össze.

Videós riportunkban megtekinthetik, hogy miért jelent balesetveszélyt a szóban forgó útkereszteződés!
 "Éves szinten az oda-vissza vezető út többletköltsége több tízmillió forintba kerülne"

"Való igaz, hogy a Mester utcában több busz tölti a járatok közötti pihenő időt, de ezt a KRESZ-szabályok nem tiltják és a győri önkormányzat Útkezelő Szervezete is elfogadta és támogatta, hogy a Mester utcában parkoljanak le az indulásra váró buszok. Ezt a Városi Rendőrkapitányság is megfelelő megoldásnak találta.

Az igaz, hogy két telephelyünk is van a közelben, de a Buda utcai telephelyre nem férnének be ezek a járművek.

Az Ipar utcai központi telephelyre igen, de éves szinten az oda-vissza vezető út üzemanyag többletköltsége több tízmillió forintba kerülne.

Utóbbi tetemes összeget társaságunk nem tudja kigazdálkodni, így a jegy- és bérletárakba kellene beépítenünk.

Ennek megfelelően társaságunk nem kívánja máshol parkoltatni a Mester utcában parkoló buszokat" - közölte megkeresésünkre Bognár László.

A Kisalföld Volán forgalmi és kereskedelmi igazgatóhelyettese hozzátette: "a Mester utcai parkolóhelytől körülbelül 200 méter távolságra van társaságunk minden feltételnek megfelelő autóbuszvezetői pihenőhelye, jól felszerelt szociális helyiségekkel.

Ezért személyi szükségleteit mindenki megfelelő helyen tudja elvégezni. Ha mégis mást tapasztalnak az ott lakók, kérjük, szíveskedjenek jelezni konkrét rendszám és időpont megjelöléssel, hogy a megfelelő intézkedést megtehessük.

Ugyanezt kérjük az esetlegesen szabálytalan parkolásokra vonatkozóan is".

A kormány mögött ülő vezető sokat biztosan nem lát a Szabolcska utca felől érkező autókból.

"Tény, hogy az autóbuszok tömeges jelenléte veszélyforrást jelent a Mester utcában"

"A szóban forgó utcának a felvételeken látható szakaszán jelenleg nincs tiltva az autóbuszok parkolása.

A Mester utca Szabolcska utca és Tihanyi Árpád utca közötti szakaszán ugyanakkor a tiltást el kellett rendelnünk, mivel a várakozó buszok a személyautók elől foglalták el a parkolóhelyeket" - kezdte érdeklődésünkre Máthé-Tóth Péter, a Győri Útkezelő Szervezet tájékoztatásért felelős mérnöke.

"A KRESZ-szabályok szerint útkereszteződéstől számítva 15 méteren belül nem állhatnak meg autóbuszok, legfeljebb forgalmi okokból, például ha lerobban a busz.

A fotók alapján nehéz megállapítani, hogy a kötelező 15 méteres távolságot betartották-e a sofőrök, de az tény, hogy az autóbuszok tömeges jelenléte veszélyforrást jelent a Mester utcában.

Elsősorban azért, mert az útpálya szélessége nem teszi lehetővé az útszakasz beláthatóságát a parkolói szervizutakról.

Felvesszük a kapcsolatot a Kisalföld Volánnal; szükség esetén forgalomkorlátozást kell bevezetnünk" - zárta szavait Máthé-Tóth Péter.Az Álmos utcából és a Dr. Petz Lajos utcából kitiltották az autóbuszokat

Portálunk információi szerint a győri Álmos utcából és a Dr. Petz Lajos utcából a közelmúltban a Győri Útkezelő Szervezet kitiltotta a többnyire más megyéből érkező távolsági járatokat.

Úgy tudjuk, a buszsofőrök kis túlzással "sportot űztek" abból, hogy a két szűk utca érintésével kerüljék ki a Szigethy Attila út jelzőlámpa rendszerét. 
 
  

Olvasóink írták

40 hozzászólás
12
 • 40. iambosz 2013. február 08. 21:46
  „szerintem itt nincs miről beszélni a képek mindent elárulnak.”
 • 39. hajókabinajtóhajtogató 2013. január 21. 13:49
  „Goldmund: Na igen. De arról a buszról leszálsz max 5 perc múlva. A sofőr meg nem! Az a nem mindegy!”
 • 38. Goldmund 2013. január 21. 12:37
  „36. hajókabinajtóhajtogató 2013.01.21. 08:58
  "A kedves utas lenne a legjobban felháborodva, ha 50C°-ba kellene utaznia."

  Nyugodj meg, 50 fokban utazunk nyáron. Ráadásul ezeken a "modern és korszerű" buszokon az ablakok is csak résnyire nyithatók. Már csak néhány régi csuklós busz van, amelyiknek normálisan nyitható ablakai vannak.”
 • 37. Pepe9111 2013. január 21. 10:18
  „Egyszerű a megoldás!
  A kereszteződésbe tegyenek fel egy tükröt, akkor látni lehet az esetleg takarásból érkezőket!
  (nem kerül milliókba és a forgalmat se korlátozza)”
 • 36. hajókabinajtóhajtogató 2013. január 21. 08:58
  „Valaki írta, miért járatják nyáron a buszok motorjait a sofőrök. Csak azért mert nyáron a tűző napon felforrósodik a busz, s az utasteret hűtik. A kedves utas lenne a legjobban felháborodva, ha 50C°-ba kellene utaznia. A sofőrt meg nem zavarja mi hogy ilyen melegben kell vezetnie mi? Télen pedig fordítva. Fűti a buszt, hogy ne fázzon az utas.

  A laktanya területe ha jól tudom magánkézben van.

  Sajnálatos dolog a baleset, viszont azért mert rossz helyen áll a busz nem jogosít fel arra, hogy ne körültekintően hajtson ki az ember.

  Az ott lakók autós akciója nem tiltott. Tessék csinálni. :)) Csak a város többi lakójával szúrnak ki. A többlet költségeket beépí majd a jegyekbe a volán, csak nem vesszük azt észre.

  Az a véleményem, hogy egy baleset két hibából tevődött össze. "Parkoló autó (busz) nem okoz balesetet!!" Az autós azért, mert nem tett kellő mértékű körültekintést, (több kellett volna) s a pizzafutár srác is, mert nem figyelt eléggé.”
 • 35. PaPa 2013. január 18. 08:50
  „sx4 Megoldás:
  mindenki aki ott lakik, ne a házak közt, hanem az út szélén parkoljon, és még véletlenül se maradjon 2 parkoló kocsi között annyi hely, hogy oda beférjen 1 busz.
  Most, télen legalább nem kell "rutinozgatni" a házak közti parkolóban.
  Itt a megoldás a többi csak okoskodás és rosszindulat!!!”
 • 34. kekec 2013. január 18. 08:02
  „... ahelyett, hogy ...”
 • 33. kekec 2013. január 18. 07:51
  „Az az egyik dolog, hogy a buszok szabályosan parkolnak-e, de a BMW eleje éppen csak a felezőnél van, tehát teljesen egyértelmű, hogy:
  - nem hajtott ki túl gyorsan, különben nem tudott volna ott megállni;
  - a bervás (v.sz. bepánikolva a megjelenő kocsiorrtól) teljesen feleslegesen dobta el a gépet, ahelyett leheletnyi korrekcióval elment volna előtte.”
 • 32. Mankapunka 2013. január 18. 01:16
  „Goldmen

  Te járnál nagyobb autóval,mint egy személyautó,akkor tudhatnád,hogy az ilyen parkolás rohadtul rossz egy napi szintű közlekedésben.”
 • 31. DON 2013. január 17. 20:26
  „30.sx4 2013.01.17. 19:46
  Te örülnél, ha valaki a te munkádat akadályozná?”
 • 30. sx4 2013. január 17. 19:46
  „Megoldás:
  mindenki aki ott lakik, ne a házak közt, hanem az út szélén parkoljon, és még véletlenül se maradjon 2 parkoló kocsi között annyi hely, hogy oda beférjen 1 busz.
  Most, télen legalább nem kell "rutinozgatni" a házak közti parkolóban.”
 • 29. DON 2013. január 17. 19:23
  „12.tricse 2013.01.17. 08:05
  A szerencsének semmi köze ahhoz, hogy egy beláthatatlan kereszteződést odafigyelve közelítek meg, nem úgy mint az igavonó barmok, előre bambulva magam elé fél méterre.”
 • 28. Goldman 2013. január 17. 18:22
  „Mankapunka: a szemben levő parkolásról azért nem írt senki, mert egyértelmű, hogy szabálytalan.
  Akkor amikor a járdán való parkolást megengedik az 1t tengelysúlynál nem nagyobb gépjárműveknek akkor nemá, hogy megakarod váltani a világot és kitiltani minden általad vezetetnél nehezebb járművek megállását és várakozását.
  A busz szabályosan állt. Mit nem lehet ezen nem megérteni?
  Azonkívül ismerve a pizzafutárokat nem csodálom, hogy egymásnak mentek. A motoros rohant az autós meg hiába figyelt-nem eléggé, mert mire esetlegesen visszanézett balra addigra a pizzás ott volt a holttérben és nyekk.
  Nem tanulmányoztad a megállás és a parkolás szabályait. Ideje olvasgatni a Kreszt.”
 • 27. Mankapunka 2013. január 17. 16:32
  „Ezért is kellene új KRESZ,ami kimondaná,hogy így szabálytalan parkolni,mert majdnem egy komplett sávot elfoglal a busz.”
 • 26. monkeybusiness 2013. január 17. 15:43
  „Bokor Úr mi a Bigyó történt itt?”
 • 25. orbison 2013. január 17. 13:21
  „Itt mindenki hibás volt (a busz tényleg csak közvetve), de ha az autós tényleg finoman tolta ki a kocsi orrát, akkor a motorosnak kutyakötelessége lett volna lassítani, a saját érdekében is, hiszen nem látta a sofőrt, csak azt, hogy jön kifelé valami. A második kép alapján viszont úgy tűnik, hogy inkább balra húzódott, gondolva, hogy elfér. Lehet, hogy pont akkor került az A oszlop holtterébe......
  A rendőrség helyében én a motorosra is kiszabnék valami bírságot (nem az látási-, és útviszonyoknak megfelelően haladt az úton), vagy legalább megrovást, figyelmeztetést (ha van még ilyen).
  Mondom ezt úgy, hogy motorozok. De persze ez az én véleményem.....”
 • 24. páctivald 2013. január 17. 11:32
  „Itt a megoldás:

  http://hircsarda.blog.hu/2013/01/16/modosul_a_kresz_mindent_tilos_lesz_menet_kozben_csinalni?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_content=2013_01_17&utm_campaign=index

  :)”
 • 23. Mankapunka 2013. január 17. 11:08
  „Érdekes,a Waberer´s sofőröket régen kötelezték,hogy telephelyen parkoljanak,ne a legközelebb a lakóhelyükhöz. Ott nem számít a + km,de itt igen.

  Igen,ez a baj a magyar KRESZ-ben,hogy így értelmez,legyen 3 méter hely: Milyen széles egy busz-teherautó:2,5 méter.

  Akkor szabályosnak számít,ha 100 méterenként le kell ilyen helyzetben lassítanod,mert egy trabant jön szembe. Forgalommal szemben parkolásról látom meg nincs információ,ezt senki sem veszi észre.”
 • 22. Goldman 2013. január 17. 10:34
  „tricse: igazad van. Én a közútkezelőre értettem.”
 • 21. W118 2013. január 17. 10:07
  „to 13. Goldman 2013.01.17. 08:30 "
  A pizzafutárok általában nyélgázon mennek, itt ő sem láthatott a busztól, a kép alapján jó ha megvolt az 6 méter a kereszteződés kezdetétől /kb . 60 cm egy ilyen betonszegélykő./A BMW-s,hogy lásson tényleg ki kell tolni a kocsi orrát,ott meg jött a nyélgázas.
  Tipikusan az az eset amikor a közvetett okozó a buszos,de hozzájárult egy kicsit a motoros is,de hivatalosan
  elsőbbség meg nem adás miatt a BMW-s a hunyó.
  A megoldás valóban az lenne,ha a kereszteződések előtt nem parkolnának nagytestű,át nem látható járművek,sem itt, sem máshol.
  Ehhez csak megfelelő hozzáállás kellene.
  Ha meg ezt nem tapasztalja az út kezelője,hát lépjen fel,rakjon tükröt,táblázzon,változtasson az út geometrián,stb.,dolgozzon ,mert azért fizetjük közpénzen.
  A Volán meg ne használja a közterületet telephelyezésre,a sofőreit meg bírja rá a szabálykövető magatartásra,sőt a gondolkodó típusú közlekedésre.”
40 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hóra a győri állatkert lakói is rácsodálkoznak - videó

Az afrikai állatok sem bújnak el a látogatók elől ebben a hidegben. Tovább olvasom