Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 23°C Még több cikk.

Autópálya: szigorodik az útdíjellenőrzés

Autópálya e-matrica vásárlásakor érdemes odafigyelni, bosszúságot és pénzt spórolhatunk meg vele. Olvasónk négynapos D1-es matricát vett autójára, de motorkerékpárra szólt a szelvény, így négy nap alatt kétszer is megbírságolták. Jövőre megszűnik a 4 napos matrica, heti útdíj váltja fel.

Olvasónk egy győri üzemanyagtöltő állomáson 4 napos, személygépkocsira vonatkozó D1-es autópálya-használati jogosultságot vásárolt. A benzinkút pénztárosának ennek megfelelően megadta a vásárlás pillanatában is a benzinkúton álló személygépkocsija forgalmi rendszámát. A kútkezelő kiállította az e-matricáról szóló bizonylatot, a megfelelő érvényességi idővel és a megfelelő forgalmi rendszámmal. Amiből később gond adódott: motorkerékpárra vonatkozó jogosultság, azaz D1M jelzés szerepelt a szelvényen, s a számlázott díj is annak megfelelő volt.

A hiba akkor derült ki olvasónk számára, amikor két nap különbséggel két 13.500 forintos bírságot kapott az autópálya-kezelőtől. A pórul járt autós úgy érzi, ő az e-matrica vásárlás során nem hibázott. Úgy véli, egyértelműen jóhiszeműen járt el, hiszen elment vásárolni és a megfelelő matricát kérte a pénztárostól, másrészt fizetett a jogosultságért. Szerinte nem állja meg a helyét a pálya kezelőjének megállapítása, hogy ő érvényes úthasználati jogosultság nélkül közlekedett.

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. kommunikációs vezetője, Béni Gyöngyi megkeresésünkre elmondta, a szelvény ellenőrzése és aláírása után lép érvénybe az e-matrica. A panaszos aláírta a szelvényt, amivel igazolta, hogy azon mindent rendben talált.

– E-matrica vásárlásakor minden esetben ellenőrizni kell a rendszám és a dátum helyességét. Az ellenőrző szelvény aláírásával az ügyfél egyben igazolja, hogy a rajta szereplő adatok megfelelnek a valóságnak. Téves rendszám feltüntetése esetén – legfeljebb két karakter eltérésig – lehetőség van az ÁAK Zrt. ügyfélszolgálati irodájában a helyes rendszám javítására. Az eljárás során be kell mutatni a gépjármű forgalmi engedélyét, a jogosultság megvásárlását igazoló ellenőrző szelvényt vagy a nyugtázó értesítést. Az átírási díj összege ezer forint – tájékoztatott Béni Gyöngyi.

A Kisalföld azon felvetésére, hogy nagyon kevés az ügyfélszolgálati iroda, ahol a vitás ügyeket intézni lehet, a kommunikációs vezető elmondta, a társaság 2012-től folyamatosan bővíti az ügyintézési lehetőségeket, ebben nagy szerepet szánnak az interneten való ügyintézésnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szilveszteri gálaműsor a Győri Nemzeti Színházban

Néhány héttel az Adventi Gálaműsor után, szilveszter előtt két nappal és a nagy sikerre való… Tovább olvasom