Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Autómentés lenyúlásokkal

Levél - A hazai autómentős szakmában egyre durvább a konkurenciaharc – állítja a levéli Szabó András. Az autómentő vállalkozó a szakmán belüli visszásságokról internetes honlapján is beszámolt. Meg is kapta érte a fenyegetéseket.

„Visszásságok az autómentésben" címmel írta meg tapasztalatait internetes honlapján a Levélen élő Szabó András. Az autómentő vállalkozó fényképekkel, számlákkal dokumentumokkal és hangfelvétellel alátámasztott összeállításában a szakmában egyre durvuló konkurenciaharcokra, megvesztegetésekre és a bajba jutott autósok lenyúlására próbálta felhívni a figyelmet.

Az írás napvilágra kerülése nem okozott osztatlan sikert autómentős berkekben. Szabó András a Kisalföldnek azt is elmondta: azóta számos névtelen fenyegetést kapott, gépzsírral kenték össze az autóját, sőt a napokban egyik járművét még maró hatású fékfolyadékkal is leöntötték.


Szabó András: „A visszásságok ellen úgy lehet legeredményesebben küzdeni, ha nyíltan beszélünk a témáról, és semmit sem söprünk a szőnyeg alá.


Szállító 50 kilométerről

– Az ilyen visszásságok ellen úgy lehet legeredményesebben küzdeni, ha nyíltan beszélünk a témáról, és semmit sem söprünk a szőnyeg alá – vélekedik Szabó András.

– Tudomásom szerint néhány évvel ezelőtt autómentésre és tárolásra kiírt pályázatokon több ízben nyertek vállalkozással, mentőjárművekkel, tárolóhellyel nem rendelkező pályázók. Esetenként milliós számlák készültek, aki pedig valójában megdolgozott a pénzért, csupán néhány százezer forintot kapott, a többit a közvetítők zsebelték be. Az első korrekt, országos szinten kiírt pályázat az autópálya-rendőrség nevéhez fűződik, de sajnos ennek is voltak apróbb hibái – mondja.

– A pályázatok nyerteseinek három órán belül kell kiérniük a baleset helyszínére. Sokszor 50–60 kilométerről jön a szállítóautó, ezáltal az ügyfélnek borsos végösszegű számlát kell kiegyenlítenie. A szerződések szerint az M1-es autópálya győri elkerülőszakaszára Abdáig Tatabánya térségéből, míg Rajkára és Hegyeshalomba rendszeresen Győrből küldik az autómentőt.

– Úgy tudom, hogy pályázatok elbírálásakor csak a benyújtott árakat vették figyelembe, a telephelyek földrajzi elhelyezkedését és a gépparkot nem vizsgálták. Így nem a szolgáltatás minősége, hanem a legolcsóbb ajánlat nyert. Sok esetben minimális árszinten kötötték meg a szerződéseket, majd később ennek betartását nem ellenőrizték.

– Sokszor felvetődik a kérdés: mikor is hívhat a balesetnél intézkedő rendőr autómentőt. Kizárólag abban az esetben, ha a tulajdonos megsérült vagy meghalt és nem tud intézkedni gépjárműve elszállításáról, hozzátartozó pedig nincs a helyszínen. Továbbá, ha műszaki szakértői vizsgálat idejére le kell foglalni az autót, illetve a jármű forgalmi akadályt képez, vagy a tulajdonos megkéri az intézkedő rendőrt, hogy hívjon autómentőt. Egyébként a tulajdonos intézkedhet a sérült vagy műszaki hibás járműve sorsáról.

Beszervezés jutalékért

– A Magyar Autóklub árait figyelembe véve a segélyszolgálat jelenleg 12–14 ezer forintba kerül Magyarországon belül. Ha egy cég egy országúti segélyszolgálat keretébe sorolható kerékcseréért – a pótkerék felrakásáért – 50 ezer forintot kér el, könnyen tud osztogatni belőle. A munkára vadászó autómentősök sokszor próbálják beszervezni azokat, akik feltételezhetően gyakran találkoznak az út mentén bajba jutott autósokkal. Ezek az autómentős vállalkozók olyan névjegykártyát adnak nekik, amin nemcsak a telefonszámuk van, hanem ráírnak egy másik számot, ami a kiközvetített munkából származó bevétel százalékát jelenti.

Egy idő után már ezek az emberek mondják meg a vállalkozóknak, mennyi pénzt kell juttatni nekik, ha munkát szeretnének kapni tőlük.
Az elmúlt időszak legdurvább esete az volt, amikor egy alkalmi közvetítő a 96 ezer forintos számlából 40 ezret szeretett volna magáénak tudni. Így is volt olyan vállalkozó, aki megadta a kért összeget. Helyenként az is előfordul, hogy az autómentős a szokásos összegnél ugyan kevesebbet kér a szállításért, majd ezután a szerviztől – ahova a gépkocsit szállítja – 20–30 százalék jutalékot kap, amit a javítási díjba bekalkulálnak. Ezek a „lenyúlások" elsősorban a külföldi autósokat veszélyeztetik. A piacon jelen lévő, legálisan fuvarfeladatokat közvetítő cégek jutalékszintje elfogadható határokon belül mozog.

Fix ár kellene

– A megoldás az lehetne, ha – nyugat-európai mintára – koncesszióba adnák az autómentést, vagy fix árat vezetnének be és kizárólag a fel- és lerakás közti távolságot fizettethetnék meg az ügyféllel. Megoldás lehetne az is, ha a műszaki mentéseket a tűzoltóság végezné, mint ahogy az Ausztriában is működik. Mindaddig azonban egyetlen megoldás, ha a bajba jutott autósok óvakodnak az út menti „felajánlásoktól" és lehetőség szerint az assistance szolgáltatójukat hívják – mondta Szabó András.

Olvasóink írták

 • 6. Somogyvári Péter 2007. november 29. 11:05
  „András!
  Bár megfogadtam, hogy nem írok ezen az oldalon, mégis van egy két dolog ami pontosításra szorul!
  - Az érdekképviselet azt mondta, hogy minden bizonyított problémát kivizsgál és megteszi a szükséges lépéseket.
  - Az érdekképviselet valóban azt mondta, hogy nem jó, ha sületlenségeket írunk és ellenszenvet generálunk ezen a lapon, mert sokan olvassák.
  - Az érdekképviseletnél arról volt szó, hogy mindenki maradjon a saját kaptafájánál, a rendőr intézkedjen, a tűzoltó tüzet oltson, az orvos gyógyítson stb., az autómentős pedig végezze a dolgát,( ne szaladgáljon minden vélt vagy valós okkal a médiákhoz ) az érdekképviselet és az etikai bizottság pedig vizsgálja meg és intézkedjen az ügyekben!!!!!
  András!
  Én nagyon komolyan gondolom, hogy ezekkel az ötletezgetésekkel, nagyon ártassz magadnak, de az a legnagyobb baj, hogy az autómentős szakmának. Én nagyon régóta ismerlek, Te NEM ILYEN voltál!!!! De mostmár kezdem érteni, hogy miért nem jössz ki a környezeteddel és lassan már azokkal a kollégákkal sem akik messzebb vannak tőled és akik -köztük én is- tiszteltek Téged. Kérlek gyakorolj ÖNKRITIKÁT!!!! Mielőtt bármit leírsz számolj el 10-ig és dolgozz szorgalmasan térségedben!
  Ehhez kívánok Neked erőt egészséget!
  Péter”
 • 5. GyusziPapa 2007. november 28. 20:34
  „Már mi is robbantunk le kocsival és egy "útmenti felajánló" szállított haza minket. A gyerekeknek üdítőt hozott, nem tapasztaltuk, hogy óriási lenyúlás áldozatai lennénk, sőt a gyerekek a tanító néninek is ezt a kis kalandunkat mesélték év elején,mikor be kellett adni a fogalmazásban a nyári élményeket, holott számtalan programot szerveztünk Nekik a nyárra...
  Ami a tűzoltókat illeti, nem is értem miért hasonlítják a nyugathoz őket?! Hol itt a megfelelő műszaki háttér és képzés? Amikor a túlóra pénzeket sem kapják meg, honnan lenne pénz és jármű a műszaki mentésekre?
  A tűzoltó oltsa a tüzet, az a dolga, nem a kiszakadt kerekű Ladát vonszolni a Tűzoltószertárig! Aztán Szabó Úr reggel megissza a kávéját, majd 8kor besétál a tűzoltókhoz, hogy továbbszállítaná amiket éjjel összeszedtek a tűzoltók?Ez kényelmes dolog lenne, mert így nem kell éjjel felkelni dolgozni.
  Javaslom az autómentősöknek, ha netán Szabó Úr álma győzedelmeskedne, hogy jelentkezzenek önkéntes tűzoltóknak, így a nap 24 órájában jöhetnek menteni engem és a kis családomat:)”
 • 4. Cseter János 2007. november 27. 20:24
  „Úgy látszik még mindíg nem tiszta egyeseknek, hogy nem egymással van a bajuk, hanem azokkal, akik összeugdasszák! Oszd meg és uralkodj! Ez megy ebben az országban már évek óta majd minden területen! Fillérekért harcoltatják a megélhetést keresőket! Összeugrasszák az öreget a fiatallal, a beteget az orvossal a munkásokat az értelmiségiekkel! Sztrájk itt is , ott is! Értelmetlenűl! Majd megunják, majd hazamannek! Nem emlékeznek e szavakra? Mig egymással van elfoglalva a kizsákmányolt addig a vazérek nyugisan sütögetik a pecsenyéjüket! Így nincs, aki politizáljon helyettük és így senki sem zavarja a köreiket!Magyarország nekik "Menyország" a veszekedő megosztottaknak pedig egy banánköztársaság!”
 • 3. Somogyvári Péter 2007. november 27. 17:14
  „András!
  2007.november 15-én Te is ott voltál azon az országos FUVOSZ értekezleten, amit a Népszabadságban 2007.október 20-án megjelent cikk gerjesztett.Ott megegyeztünk abban, hogy a bemutatott bizonyítékok alapján etikai bizottság fog dönteni az ügyekben és ha szükséges megteszi a szükséges lépéseket.
  Mondd András! Hova ez a nagy rohanás? Miből gondolod, hogy egyedül a Te birtokodban van a bölcsek köve? Miért nem bízol a bizottság kollektív bölcsességében? Miért kell minden médiához (Népszabadság, Kossúth Rádió, Kisalföld.hu) rohangálnod?
  Azt mondod, hogy szereted ezt a szakmát és ebből akarsz 10 év múlva is megélni! Akkor miért nem látod be, a kollégáid zöme tisztességesen dolgozik és az általad felsoroltak az M-1-es autópálya nyugati szakaszán fordulnak elő.
  András én innen az M-5 ös autópálya déli szakaszáról arra kérlek, hogy gyakorolj önkritikát, láss tisztán és ne árts az egyébként is nehéz körülmények között dolgozó autómentősöknek!”
 • 2. Syl 2007. november 27. 16:43
  „András!
  Miért nem veszed már észre, amit te fújsz az nem a valóság. Ha az Ország más térségében élő autómentősök sem értenek veled egyet, akkor nem kellene végre elgondolkodnod, hogy kiben is van a hiba. Ott ahol te dolgozol,// ha // vannak gondok azt csak ti tudjátok és nektek kell megoldani. De miért kell az egész országban tevékenykedő kollégákat lejáratni? Az meg csak olaj az tűzre amit most megint bedobtál. Legtöbben azért harcolunk, hogy a tűzoltók maradjanak meg a tűzoltásnál illetve az emberi élet mentésesnél és ne vegyék el a munkánkat, persze a mi zsebünk terhére, erre te jössz a hülye ötleteddel, hogy a műszaki mentést végezzék a tűzoltók.
  András! Tudom, hogy nehéz, de próbáljál már egy kicsit magadba nézni, mert szerintünk nem bennünk, a tisztességes többségben van a hiba, hanem benned, aki csak egyedül feltételezel valótlanságokat.
  András! Ha lehet, hagyd ki a médiát a saját problémád megoldásából, mert ez csak a te gondod. Híd el a többség tisztességesen végzi munkáját, és ha ilyen lejárató hadműveletet indítasz ellenünk, akkor ne csodálkozzál, hogy érnek atrocitások. Én több száz kilométerre dolgozom tőled,//szerencsére// de sértőnek veszem, amiket nyilatkozol. Nem vagyok ellenséged, de ezekért a nyilatkozataidét nagy, nagyon elítélek, mert ez egyáltalán nem hiányzik a szakmának.”
 • 1. Pünkösti Péter 2007. november 27. 15:12
  „Nem eszik ennyire forrón a kását, és nem is kell mindent készpénznek venni. A legtöbb kolléga az országban egyetértett azzal /még eme cikk megjelenése előtt!/, hogy a Szabó Úr véleménye egyedi és kirívó. Egyáltalán nem jellemző országosan, az, hogy neki helyi ügyekben mi csípi a szemét, hát...
  Ennek ellenére egy országos szakmai gyűlésen megvitattuk tételesen a Szabó Úr állításait, amiből az derült ki, hogy az általa előtárt bizonyítékok csak bizonyos momentumokat vesznek figyelembe, nem fedik teljesen a valóságot. Mindezt ott, mindenki előtt bizonyították is neki az érintettek. Ezen túlmenően a saját etikai bizottságunk fog eljárni az ügyben, és amennyiben azt úgy kívánják a bizonyítékok /mint említettem, erre egyelőre semmi jel!/, megteszik a szükséges lépéseket.
  A többi: lelke rajta...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A megállapodás miatt lemondott az elnök

Győr - „A Pro Urbe Lokálpatrióta Egyesület frakciója által politikai szervezettel kötött… Tovább olvasom