Kisalföld logö

2017. 04. 26. szerda - Ervin 12°C | 21°C Még több cikk.

`Autómentés´ az M1-esen: 460 eurót kellett fizetnie az angol férfinak

Egy korábban Győrben dolgozó angol férfit összesen 460 euróval - durván 150 ezer forinttal - ˝nyúltak le˝, miután kocsija meghibásodott az M1-es autópályán, s autómentő ˝sietett a segítségére˝.


A korábban két évig Győrben is dolgozó angol férfi, Gavin Bell ügye október 24-én (hétfőn) kezdődött.

Bicske térségéből fővárosi helyett inkább kisalföldi szerelőt válaszott az autómentő

"Az M1-es autópályán haladtam Győr és Budapest között, amikor hatalmas vihar ért utol.

Balszerencsémre a kocsim ablaktörlője meghibásodott, s mivel nem mertem továbbmenni, nem sokkal Bicske előtt, a 46. kilométerkőnél megálltam a hivatalos segélykérő telefonnál. Az operátor azt mondta: hamarosan értem küld egy autómentőt.

A `segítség´ körülbelül 30 percen belül megérkezett, feltette a platóra az autómat, majd legnagyobb meglepetésemre azzal állt elő, hogy - noha sokkal közelebb voltunk már a fővároshoz - visszafordulunk Győr irányába.

A sofőr azzal indokolta mindezt, hogy Győr közelében állandóan fogadja a bajba jutott autósokat egy szerelőműhely, míg Budapesten nehéz ilyen autószerelőt találni" - kezdte a kisalfold.hu-nak Gavin Bell.

Egy kis csalás az euró árfolyammal

"Közel 100 km megtétele után Győrújbarát közelében kötöttünk ki egy szerelőműhelynél, s itt kezdődtek a problémák. Az autómentős ugyanis úgy kért 300 eurót a szállításért, hogy a számlán áfával együtt 75 ezer forint szerepelt.

Bár abban a pillanatban nem voltam biztos az aktuális árfolyamban, de később megnéztem: azon a hétfői napon a 300 euró középárfolyammal számolva 89 100 forintot ért" - folytatta Gavin Bell.


Matekból egyes: számla 75 ezer forintról, azaz 300 euróról. Kattintson a nagyobb képért!
Matekból egyes: számla 75 ezer forintról, azaz 300 euróról. Kattintson a nagyobb képért!


Az angol férfi utóbbi állítását mi is ellenőriztük a Magyar Nemzeti Bank hivatalos devizaárfolyamának segítségével: október 24-én valóban 297 forinton jegyezték az eurót, vagyis meglehetősen "erősen" fogott az autómentős tolla a számla kitöltésekor.


Az euró árfolyam október 24-én. Forrás: Magyar Nemzeti Bank.
Az euró árfolyam október 24-én. Forrás: Magyar Nemzeti Bank.


Egész jó az óradíj: bő negyedórás szerelési munkáért 160 eurót kértek

"Ezzel azonban még nem ért véget a kálváriám. Mielőtt nekiálltak volna az ablaktörlőm szerelésének, a műhelyben épp egy lengyel család autójának elektronikus hibáját javították.

Mikor végeztek, a lengyel családfő nem akart hinni a fülének: 160 eurót kértek tőle a néhány perces munkáért.

Bár a lengyelek vitatták az összeget, nem volt más választásuk: kifizették a közel 50 ezer forintos (egészen pontosan 47 520 forint - A szerk.) szerelési díjat.

Ezt követően álltak neki az ablaktörlőm javításának, mellyel 15-20 perc alatt végeztek.

A munkadíj ismét 160 euró volt. Noha - akárcsak a lengyelek - nem értettem egyet a magas tarifával, s próbáltam korrektebb árat kialkudni, végül nekem is 160 eurót kellett kifizetnem a bő negyedórás munkáért, amelyről még számlát sem kaptam" - közölte Gavin Bell.

Kellemes magyar élmények ellenére ez bizony fekete leves

Az angol fiatalember úgy érzi, hogy "csúnyán lenyúlták", de a legfájóbb pont számára, hogy a hivatalos segélykérő vonal tárcsázása után jutott ilyen helyzetbe.

"Több évig éltem Magyarországon, s kimondottan jó tapasztalatokat, kellemes élményeket szereztem a Győrben töltött évek alatt.

Nagyon sajnálatosnak tartom ugyanakkor, hogy a velem történthez hasonló esetek miatt a külföldiek rossz szájízzel távoznak ebből a szép országból" - zárta szavait Gavin Bell.

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. hivatalos vizsgálatot rendelt el 

A kisalfold.hu több mint egy hete megkereste az Állami Autópálya Kezelő Zrt.-t a szóban forgó ügyben, hisz a sztrádák melletti segélykérő telefonok üzemeltetését ők végzik.

Béni Gyöngyi kommunikációs vezető első beszélgetésünkkor leszögezte: "az Állami Autópálya Kezelő Zrt. csak közbeszerzés útján kiválasztott, megbízható, szerződéses partnereket alkalmaz autómentőként a hazai autópályákon.

Tudni kell ugyanakkor, hogy más autómentősök is folyamatosan járják a sztrádákat, s megállnak minden bajba jutott autósnál.

Korábban is több problémánk volt hasonló esetekből, de ezekről később mindig bebizonyosodott: a lerobbant autósokat nem az operátorunk által küldött autómentős károsította meg súlyos forint ezrekkel, hanem olyan vállalkozó, akinek semmilyen kapcsolata nincs az Állami Autópálya Kezelő Zrt.-vel".

Az angol férfi október 24-ei ügyében hivatalos vizsgálatot rendelt el az Állami Autópálya Kezelő Zrt., de ez még nem zárult le. Amint megvan a vizsgálat eredménye, természetesen tájékoztatjuk olvasóinkat.Levéli autómentős: "jóval durvább esetek is történtek már" 

Portálunk megkérdezte a levéli Szabó András véleményét is, aki az M1-es autópálya osztrák határhoz közeli szakászán az autópálya kezelőjével és a rendőrséggel kötött szerződés alapján végez autómentést.

"Bizony nem ritkán előfordul, hogy a hivatalosan hívnak minket egy-egy bajba jutott autóshoz, de mire odaérünk, már ott egy másik autómentő. Arra is több példa akad, hogy a külföldiektől irreálisan magas összegeket kérnek az autómentők" - kezdte Szabó András.

"Az angol férfi szóban forgó ügyénél sajnos jóval durvább esetek is történtek már. 10-20 kilométeres szállításért 50 ezer forintot számláztak ki nemrég egy külföldi rendszámú autósnak, de ami igazán elkeserítő: ehhez hasonló tarifájú fuvarok Hegyeshalom és Komárom között gyakran előfordulnak az autópályán" - folytatta Szabó András.

Arra a kérdésünkre, hogy Szabó András mennyiért szállította volna el a szigetországi fiatalembert Bicske térségből - bár ugye ez a felvetés alapjáraton nem teljesen stimmel, hisz sokkal ésszerűbb lett volna Győr helyett Budapestre vinni a járművet -, a levéli autómentőtől a következő választ kaptuk:

"áfával együtt 52 500 forintért. Az árfolyam-különbségekkel kétségkívül nem tisztességes `játszani´, azt ugyanakkor hozzátenném, hogy számos áruházban, benzinkúton jóval az aktuális árfolyam alatt fogadják csak el a vásárlótól az eurót".

Utóbbi tényt nehéz vitatni: a legnagyobb márkával bíró hazai benzinkutak, üzletláncok vagy gyorséttermek minden további nélkül képesek 250-260 forinttal számolni az eurót, s ilyen szempontból semmivel sem különbek a "kishalaknál".

Nyitóoldali képünk illusztráció!

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. automento2000 2011. november 14. 14:32
  „hy
  a helyzet tisztázásához azért nem ártana tudni milyen jármü volt mert ugye az sokat változtat a mentés költségén.
  ill mit csinált a szerviz mert ha mondjuk valami drága alkatrészt cseréltek esetleg még éjjel is volt, vagy márkaszervizben nem is tudták volna megcsinálni, akkor....?”
 • 23. isti-58 2011. november 12. 07:03
  „19. fortuna54
  Több éve kint élek és sajnos a saját börömön tapasztaltam,két alkalommal is.
  Azota full biztositásom van,ami mindent fedez.”
 • 22. Motorka007 2011. november 10. 13:18
  „Hát ez nocomment....”
 • 21. Goldmund 2011. november 10. 11:32
  „16. Hyppolit 2011.11.09. 16:44

  Köszi a krumplis tanácsot, ezt én is megfogadom!

  :-)”
 • 20. Gárdisták-Olaszliszka 2011. november 10. 00:05
  „Egy kis nyomozás és mindjárt van infó:
  1.) az áak meghirdette az ország pályáin a segélyoszlopros hívásokra és a pályán lerobbant-elhagyott autókra a szállítást autómentősök részére. Polgár környékén is.ott volt aki számított és az autópályán dolgozik már hosszú-hosszú évek óta. közbe a tatabányai szűcs autó nem de meg tudta milyen díjjal pályáztak a többiek és gondolta megfelezi a díjjat hátha...és elnyerte az M1es ráeső szakaszát.?bizva az áakban várta a hívásokat de bizony azok mindig másnál kötöttek ki, mert vannak-voltak lerobbant autók. 10estből 1 max 2 volt-van meg és elfogy a türelme a sok "lukra" futás végett és szerződött alvállalkozó néven futó egy autós 1-2éves "öreg rutinos" autómentőssel, lásd ez a példa szücs attila vagy valami ilyen. fingja nincs a szerződésben "elnyert"pályázati díjról csak azt tudja ez ennyi és kész.és van a "mutyi""sufni"műhely valami szabicar vagymi a tszcsé majorba ott győrújbaráton.ő is "öreg"rutinos páréves tapasztalattal. hogy piacot fogjon el hitette aki hozzá viszi a pályánmegszerzett lerobbant kocsikat,vagy a balesetről infót ad 50eur üti a markát. (300+50)ebben az esetben nem rossz.és a szabicar nem csak szerel hanem autotment is,és vannak emberei bizony az áak dolgozonk a benzinkutasok és bizony az autopályás rendőrök között is tisztelet a kivételnek.mind mind 50eurt vagy 20%kap-tesz zsebre. és elég jól gazdálkodik.azon a vonalon el lehet indulni hogy nem adott számlát és a segély oszlopról kit küldtek ki név idő.biztos vannak rendes autómentősök is ott győrbe csak róluk nem hallani. ez az infó egy győri "volt"kollégánktól jutott el hozzánk. itt borsod megye útjain nincs azért ekkora zürzavar.(lehet körül nézünk lemegyünkgyőrbe a "kollégánkhoz")”
 • 19. fortuna54 2011. november 09. 21:10
  „17-es.Igazad van,még örüljön,hogy nem nyiregyházára vitték.Angliában általában van biztosítás az ilyen esetekre,és nemtudom honnand vetted azt a 150 fontot. Azért nem mindenki olyan menö,hogy mosolyogva kitudná fizetni azt az összeget,amit az angol uriembertöl emeltek el. 16-os. Megfogadom a tanácsodat és ezekután mindíg lesz nálam krumpli.Ha M.országra megyek,legaláb egy zsákal.”
 • 18. drKotász 2011. november 09. 20:53
  „17. isti-58
  Most aztán jól meg mondtad. Azt elfelejted, hogy azoknak ennyi akiket rossz helyen állnak, vagy fizetős napon nem vesznek parkoló jegyet. Úgyhogy ez csak büntetés.”
 • 17. isti-58 2011. november 09. 19:23
  „Angliában 150 fontért viszik a lerobbant autokat a legközelebbi bázisra ami max 15-20 km-re van.plusz napi 20 font a tárolás.Ha nincs rá biztositásod akkor ki kell fizetned.Az angol ur autoját 100 km vitték,ugyhogy nem is olyan sok amit fizetett.”
 • 16. Hyppolit 2011. november 09. 16:44
  „Szényenteljes magyar stílus ez a lenyúlósdi, minden szinten (éttermek, szolgáltatások, stb).
  Mindenkinek ajánlom, hogyha gk-val megy, akkor mindig legyen nála egy db krumpli, mert ha ilyen ablaktörlős esetben a félbevágott krumplival bekeni a szélvédőt, akkor a víz ...huúúss, szinte lezúdúl róla, és legalább egy rövidebb célállomásig eljut. Nem árt sajnos az ilyenekre felkészűlni.”
 • 15. szabo1936 2011. november 09. 16:28
  „Mi eben a hir? Mo on a legtob helyen a kulfodieknek mindent dragaban adnak el mint a magyar allampolgaroknak.Par evel ezelot en igen keson ertem Gyorbe autoval Nemetorszagbol nem akartam a csaladot folebreszteni igya Raba hotelben mentem megkerdezte az arat es minden rendbe volt adig amig meg nem latak,hogy az utlevelem amerikai azonal mondtak,hogy nekem magasab arat kell fizetnem mert az az ar amit nekem mondtak csak a magyar allampolgarokra vonatkozik.Ilyesme sehol a vilagon nem letezik csak Mo-on,”
 • 14. accelerator 2011. november 09. 14:44
  „Ha magától áll meg az ember fia, akkor csak fizessen! :)”
 • 13. kroly 2011. november 09. 14:07
  „Kishazánkat megint hírbehozták a jóságosnak nem mondható de valos korupcioval! Szerintem szervezett mondhatni maffiaszerü modon zajlik a bajbajutottak lenyulása,ami alol kicsit a hatoság gyengesége sem kivétel.
  A leálosávon közlekedö hiénáknak sincs juguk folyamatossan haladni.Saját szememmel látam mikor a komáromi lehajtonál sasolo rendörök mégcsak nem is intették a törvény betartására,gondolom megvolt rá az okuk.Sokat járok a környezö országokba de nem nagyon lehet látni leálosávba vadászó hiénákra,pedig gondolom az unios szabályok naggyábol általánossak.Lényeg mig fent megéri szemethunyni valamiér adig mi autosok csak a jószerencsébe bizhatunk .”
 • 12. soproni 2011. november 09. 13:24
  „Köszönet érte,hogy ilyen emberek miatt általánosítanak és utálják,szidják a Magyar népet.”
 • 11. inehsorab 2011. november 09. 11:22
  „Mi is megtapasztaltuk a Győrújbaráton székelő szerviz munkamorálját. Miután a "közel semmiért" nyúltak le minket, tudtuk meg, hogy "Hiéna Kft., Lenyúló Bt., Átverős Szervezet" néven váltak már hírhedtté.
  Van pár megbízottjuk, akik folyamatosan értesíti őket, ha az autópályán meghibásodott autót lát, és már ott is vannak, felajánlják a segítséget készségesen, nagyon barátságosak.
  Tele van az udvaruk ilyen pályán mentett autókkal, nagyrészt külföldiek, és sok közülük úgy áll ott, hogy nem tudták kifizetni a "javítás" költségét.”
 • 10. bojtár 2011. november 09. 11:16
  „édes istenem miért nincs egy hangyányi eszük az embereknek,de jelen esetben legfőképp a Állami Autópálya Kezelő Zrt.-nek.Rohadtul bonyolult a szerződést kötött autómentőket megkülömböztetni más festéssel.Egyébként meg semmi lehallgatás nincs tessék megkérdezni a diszpécsert mennyit kap az infóért ne legyünk már ennyire gyengeelméjüek.
  A Állami Autópálya Kezelő Zrt.-nek meg had segítsek egy kicsit ha már ennyirenulla a problémamegoldó képessége vagy onnan fúj a szél.Lehet tőlük tanulni:http://www.adac.de/”
 • 9. halas001 2011. november 09. 11:14
  „Tisztelt érdeklődők!

  Tippek az ilyen hiénák közzétételéhez:

  Az APEH honlapon a számlaszám alapján megnézhető, hogy a számla hamisított-e, vagy valódi./Én nem találtam/

  Az APEH felvilágosítást tud adni a számla befogadójának a vállalkozó/ás/ valódiságáról és Áfa jogosultságáról, valamint megtudható az adatok alapján, hogy tényleg hiéna, vagy szerződött partner-e.
  Esetleg érdekelheti is az Apeh-t a számla nélkül dolgozó autójavító neve és címe is, aki a végzett javítási díjból nagy valószínüséggel még vissza is oszt az autómentősnek.

  Ezt csak azért írom, mert az autósok zöme, akinek nincsen assistencia szerződése retteg az autópályán való lerobbanástól, különösen azóta, hogy az Autóclub mentősei szinte már elérhetlenek a sok hiéna miatt, akik rádiókkal és telefonlehallgatásokkal, esetleg korrupcióval mindig gyorsabbak másoknál.”
 • 8. hellboy780917 2011. november 09. 09:42
  „nekem is az a gyanúm, hoyg a hívást lehallgatták, s hiéna érkezett a helyszínre, nem az akit a diszpécser küldött volna (Pestről szerintem)... köztudott, hogy az autómentősök nagy része akkora hiéna, hoyg afrika rokonuk eltörpülne mellettük.... persze van egy-két rendes kivétel, de az meg erősíti a szabáyt...”
 • 7. iux 2011. november 09. 09:19
  „alekínyó!
  1.Ahonnét a sértett jött,ott ilyen problémákért is szerelőt hivnak!(megjegyzem a magyar kresz is taglaja,hogy milyen feltételeknek kell megfelelnie egy gépkocsinak,hogy a közuti forgalomban részt vehessen,és kitér az ablaktörlő működésére,állapotára!)Hogy Te nem hivsz mentőt az egy dolog,de hogy más betartsa a szabályokat rajtad kívül,az nem baj!
  2.A zsebmetsző maszekok lettek volna legjobban megsértődve,ha forintba fizetett volna!De szerintem fel sem ajánlották nekik a lehetőséget,mert akkor nem tudták volna igy lenyúlni zsével!Ha korrektül akart volna a maszek eljárni,akkor figyelmeztette volna a károsultat a fizetés mikéntjére,s egy ATM autómatánál vehetett volna forintot a sértett!
  3.A rendőr nem ezért van!Nem történt bűncselekmény,csak egy maszek hozta a formáját!
  4.Ha valaki bunkó velem,az nem jogosít fel engem arra,hogy Én is az legyek!(Mellesleg évtizedek óta nyugaton dolgozom,s nem ezt tapasztalom!)Persze ott is vannak kivételek!”
 • 6. Loich 2011. november 09. 08:36
  „Miért nem mondja meg a diszpécser, hogy melyik hivatalos partnere fog a helyszínre érni. Név rendszám cégnév , ügyintézés száma stb., akármi Amig ő odaér, a többi hívatlan "segítő"-t el lehet hajtani.
  Az euró pedig nem hivatalos fizetőeszköz, a beváltásánál elég nagy a szórás árfolyam tekintetében. Feltehetőleg ezt hivatalosan meg lehet tenni, máskülönben a szállodák, éttermek, benzinkutak egyéb helyek nem válthatnák mélyen árfolyam alatt.”
 • 5. Goldmund 2011. november 09. 08:08
  „Én is azon gonodlkodtam, miért fizetett?
  Egyrészt mondhatta volna, hogy forintban állították ki a számlát, tehát forintban fog fizetni, másrészt az irreális szerelési díjnál én egyszerűen rendőrt hívtam volna és kész.
  Ja, és a szerelőnél amíg nem adják kezembe a számlát, addig elő se szedem a pénztárcámat.

  Az jó kérdés, hogy elromlott ablaktörlőhöz hívjon-e az ember autómentőt. Talán ésszerűbb lett volna elvergődni egy pihenőhelyig és ott először saját magának megnézni, tud-e vele valamit kezdeni. Vagy várni, hátha eláll az eső. Persze az is igaz, hogy zuhogó esőben ablaktörlő nélkül (kvázi vakon) vezetni nagyon veszélyes. Viszont pl. félórát állni a leállósávban szintén veszélyes lehet: ki tudja mikor ütközik neki valami észlény, aki jobbról előz, vagy kisodródik a sávjából. Az biztos, hogy esőben lerobbani az autóval nagy pech. :-(”
24 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

`A busz a megállóban hagyott´ - miért nem várnak csatlakozásra a győri járatok?

Nyomorgás a buszon, kimaradó járatok, otthagy a sofőr a megállóban - többek között ilyen észrevételekkel keresték meg portálunkat olvasóink. Tovább olvasom