Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Autólopások:Rács mögött a nem-maffia utolsó hét tagja is

Győr–Budapest - Lezárhatják végre az embermagasságú aktákat: jogerős büntetésüket töltik a szövetségben bűnöző autótolvajok. A Győri Ítélőtábla nem látta megalapozottnak a fellebbezéseket, viszont megállapította, hogy nem maffiáról van szó.
Száznegyvenhét autó ellopásával, jogtalan tartásával vagy értékesítésével vádoltak meg „hajdan" csaknem ötven embert, akikből végül már csupán heten maradtak a több részre különített eljárás végére. Többségében budapesti férfiakról van szó, s valamennyi eset a fővárosban és környékén történt 2003–2004-ben. Az ügy végül azért került Vas megyébe – és onnan a győri táblára –, mert a lopott kocsik szétszerelését végző egyik fiatalember szombathelyi és itt bukott ki az ügy. Ekkorra már feljelentések egész sora érkezett kétmilliós, négymilliós vagy ötmilliós kocsik eltűnése miatt, a vallomásokkal a rendőrség később összevetette a látókörébe került gyanúsítottak lehallgatott telefonhívásait, mobillistáit és a listák alapján betájolható, akkori tartózkodási helyét. Végül Nagy Zoltán került a gondosan megrajzolt kapcsolati rendszer középpontjába, eszerint az ő kezén ment át a legtöbb ügy. Lopás és orgazdaság miatt ítélték el, akárcsak néhány társát, ugyanakkor azt nem lehetett megállapítani, hogy a fiatalok között alá- és fölérendeltségi viszony állt volna fenn.

Mint azt korábban részleteztük, az egyik legvitatottabb kérdése ennek a pernek az volt, hogy bűnszervezetnek vagy csak bűnszövetségnek kell-e tekinteni a bandát, mivel a szervezett bűnözést a törvény jóval szigorúbban bünteti. Dr. Nagy Zoltán tanácsa ennyiben megváltoztatta a Vas megyeiek döntését: a tábla szerint a társaság tevékenysége nem merítette ki a bűnszervezet fogalmát.

Mint megtudtuk egyébként: a törvény így definiálja a köznyelvben „maffiának" nevezett összeszövődést: 3 vagy több ember, hosszabb időre szervezett, összehangoltan működő csoportja, amelynek célja súlyosabb (értsd: 5 évnél többel büntetendő) tettek elkövetése. A bíróság szerint itt is fellelhetők a szervezettség egyes elemei, de a különböző csoportok egymástól függetlenül (is) működtek a törvény túloldalán, s az elkövetők tevékenysége nem az állandó bűnözésre, hanem bizonyíthatóan csak bizonyos bűncselekmények elkövetésére irányult. Hozzá kell tenni, hogy egy szervezet felderítése különösen nehéz nyomozati munkával jár, ritka ezért az ilyen ítélet. Tudomásunk szerint a megyében egy kábítószer-terjesztő társaságra és az autópályán garázdálkodó „trükkös lopókra" sikerült ezt rábizonyítani. Mivel Nagy Zoltán tolvajokból és orgazdákból álló bandáját csak szövetségnek minősítették, a fegyház fokozatot is börtönre kellett változtatni, s nem lehet kizárni a feltételes szabadságra helyezés lehetőségét sem. Nagy Zoltánt tehát nyolc év börtönre, Dani Zsoltot 2 év, 4 hónap, Kiss Sándort 4 és fél év börtönre, társaikat hosszabb-rövidebb idejű szabadságvesztésre és mellékbüntetésre ítélték. Mivel a főelkövető négy évet már előzetesben töltött, a negyedelhető szabadságvesztésből valószínűleg már csak kettőt kell leülnie.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cicciolina nem lesz királynő

Győr-Moson-Sopron - Legyen-e Cicciolina magyar királynő? – annyi ehhez hasonló komolytalan népszavazási kezdeményezésről kell tárgyalnia az Alkotmánybíróságnak, hogy kevés idő marad az érdemi ügyekre. Tovább olvasom