Kisalföld logö

2016. 10. 26. szerda - Dömötör 8°C | 15°C

Ausztria elcsábítja a jó mérnököket

Győr-Moson-Sopron - Messze túlnőtte az ingázás határait a megyénkbeli műszaki-gépészeti szakemberek ausztriai munkavállalása. Ha nem érik utol a fizetések a kintit, két éven belül kimerül a megyei munkaerő.
Bár Ausztria csak három év múlva köteles feloldani a hazánkra vonatkozó munkaerőforgalom-korlátozást, már most egyre több olyan szakma akad, amely valósággal átvándorol a szomszédba. A magasabb fizetés, ahogy arról korábban beszámoltunk, legutóbb a szakácsok javát ragadta el megyénkből, most pedig a műszaki-gépészeti pályán dolgozók vannak soron. A hazai szakemberek külföldi munkavállalása messze meghaladta azt a mértéket, amely még belefér a határ menti ingázás gyakorlatába. Kiss Ambrus, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ főigazgatója a Kisalföldnek elmondta: járt olyan kistérségi munkáltatói fórumon Tirolban, ahol a jelen lévő több száz vállalkozó valóságos megrendelést adott a magyar munkaerő fogadására. Nagyszámú magyar szakembert fogadna ugyanakkor Csehország és Németország, sőt, újabban Szlovénia is.

A főigazgató szerint a környező országok két éven belül „kitakaríthatják" a régiót. A legkézenfekvőbb megoldás a hazai álláskeresők átképzése
és motivációja.

Vass Zoltán, Kocsárdi Zoltán és Gerendi Attila a Széchenyi-egyetem mérnökhallgatói. Minden eddiginél nagyobb szükség van a képzett szakemberekre. Fotó: Krizsán Csaba

Ausztriában a munkavállalási engedélyek beszerzésében is segítenek a magyar nyelvű tanácsadó irodák.

Hallgassák meg a Nap Rádió riportját!

Dr. Kardos Károly, a Széchenyi István Egyetem innovációs rektorhelyettese szerint a régiónkban jelen lévő multinacionális cégek és a hozzájuk kapcsolódó kis- és középvállalatok az országos átlagot meghaladó fizetéseket tudnak nyújtani. A végzősök körében nem tapasztalható, hogy első munkahelyként mondjuk ausztriai állást pályáznának meg, míg később, amint magas képzettséggel, kommunikációs készéggel és külföldi tapasztalatokkal rendelkeznek, ez inkább felmerül. Az érezhető, hogy az elmúlt években hiába emelték folyamatosan a gépészmérnöki képzésre felvettek számát, szinte ugyanolyan mértékben nő a hiány is.

Olvasóink írták

 • 3. Joe Smith 2008. január 25. 19:33
  „A lehetosegeket ki kell használlni, mert az a kolbász sem tart orokké.
  Ha valaki akar suket helyen alapozni az csak maradjon.”
 • 2. Attila 2008. január 25. 19:07
  „Menjenek csak, itt úgysincs jövőjük a karikagyáron kívül. Azt azért nem állítom hogy ottkint is kolbászból van a kerítés, de ha valaki ügyes,és tényleg szívból csinálja amit csinál, megcsinálhatja a szerencséjét. Ez van,eddig jutottunk. Nem tudom itt miért nem éri meg a szakképzett munkaerőt megtartani és megfizetni.”
 • 1. Joe Smith 2008. január 25. 15:40
  „Lehet hogy szereznek nyugati tapasztalatot és nyelvtudást de azt nehezen tudják Mo.-n hasznositani. Ott inkább a kapcsolatok fontossak amit pedig elvesztenek. Mo.-n nem jó dolgozni, az csak látogatásokra jó, f?leg távolrol a net-röl.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarország legjobb WC-je

Győr - A Magyarország legjobb vécéjének járó díjat tegnap adták át a győri Árkád illemhelyének.… Tovább olvasom