Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Aurora jubileum: Viszlát Iván és 25 év; Dal az új lemezről

Győr - Huszonöt évvel ezelőtt indult útjára a győri Aurora zenekar. A napokban jelenik meg az együttes jubileumi albuma, Tűréshatáron túl címmel. Viszlát Ivánról, kurvákról, sikerekről, rockzenéről, közönségről, öregedésről a pénteki Kisalföld Music Fest előtt beszélgettünk az Aurora frontemberével, Vigivel. Ráadásul a kisalfold.hu-n most két számot is meghallgathat az új lemezről!

- A győri Aurora 25 éves, 1983-ban indult: a magyar punkrobbanás csúcspontjának nevezik azt a korszakot. A Viszlát Iván hatalmas siker lett - ezek a kezdetek főbb eseményei, a hőskor. Nevezhetjük igazi áttörésnek?
- Érdekes volt a kilencvenes évek elején zenélni. Amikor megcsináltuk a '88-as demót, Nagy Feró, a Garázs című műsorában mind a hat számunkat játszotta, mi lettünk a győri kedvencek. A közönségünk megötszöröződött, nem hittük el, hogy hatszáz ember jött a koncertekre, ahol a rádióban játszott számok mellett már pengettük a Viszlát Ivánt is.


Hallgassa meg! A megjelenés előtt!
Az Aurora együttes új albumának Valamit tennünk kellene című száma itt!

- A Viszlát Ivánnak külön története van, évekkel előzte meg a korát.
- Pusztai Zoli, egy próbára hozta be a szöveget. Kérdezte, ehhez mit szóltok. Mondtam, baromi jó, de ki fogja elénekelni? Te - jött a rövid válasz. Kicsit elcsodálkoztam, hiszen akkor még bőven itt voltak az oroszok, nyoma sem volt, hogy indulnának haza. A Zolinak olyan megérzése van a szövegek kapcsán, mintha jövőbe látna. Az oroszokat is kiszagolta.

- A sikert senki nem kérdőjelezte meg. Fontos volt akkoriban, hogy miről énekeltek?
- Zenéltünk, a kilencvenes évek elején pedig az együttes csúcsra ért. Telt házak előtt játszottunk. Olyan idő volt, hogy ült, amit csináltunk, vették az adást. Az igényes szövegek fontos részei az Aurora zenekarnak.

Vigi
Norbi, KisBé, Galacs, Vigi


- Nem nagy kiadók jelentették még az albumaitokat, hanem szerzői kiadásban jöttek ki. Nem gondoltatok szerződésre?
- Mehettünk volna már a korai időszakban kiadókhoz, de nem láttuk az előnyét. Szerettünk mindig függetlenek lenni. Voltak egy kiadó, de aztán az is altatott minket másfél évig a lemez megjelenésével.

- Ezért volt egy nagyobb szünet a Viszlát Iván és az Előre kurvák, gengszterek között?
- Az Előre kurvák, gengszterek már kész volt, amikor olyan feltételeket kaptunk, amiket nem fogadtunk el. Eltelt úgy néhány év, pont a sikerek után, amikor ez történt, pedig jobb lett volna a Viszlát Iván után azonnal kihozni egy lemezt.


Hallgassa meg! A megjelenés előtt!
Az Aurora együttes új albumának Októberi emlék című száma itt!


Kurvák, betiltások

- A közönség még így is szerette az Előre kurvák, gengsztereket, pedig az akkori nagy rocker lap eléggé lehúzta, és néhány koncertet be is tiltottak (Tatabánya, Szeged: 1992, a szerk.). Ez se vette el a kedveteket?
- Utat törtünk magunknak, de nehéz volt. Amikor sok időt hagysz ki elbizonytalanodsz. Nekünk is volt benne részünk, volt tévutunk. jó ideig egy menedzser iroda szervezett minden koncertünket, s nekik nem állt érdekében, hogy fusson a szekér. Három-négyszer elvittek minket koncert turnézni a Viszlát Ivánnal. Nem volt szerencsés időszak.


- A kilencvenes évek közepén több minden magyar rock zenekar válságba került, a művelődési házak kiürültek, néhányan visszatértek a klubokba, és sokan beadták a kulcsot. Ti tovább zenéltetek. Hogy sikerült átvészelni?
- Végignéztem sok metál és rock zenekar végnapjait azokban az években. A közönség elmaradt, Győrben például a Vasasba egy-egy rock koncerten hat-nyolcszázan is bejöttek, majd kétszázra apadt ez a szám. Az együttesek deficittel zártak, s vagy elhagyták a szakmát vagy jegelték magukat. A történet minket is utolért, de könnyen átálltunk, hiszen a korábbi klubzenekarból váltunk nagyzenekarrá. Fogtuk magunkat és visszamentünk a kocsmákba, a mi zenénk ott is működött. A nyári fesztiválok hoztak új színt és lehetőséget.

- Azt is látni kell, hogy nincs annyi fesztivál Európában mint máshol. A fellépési lehetőség bizonyára jó a zenekaroknak, de a túlkínálattal nem esünk át a ló túlsó oldalára?
- A közönségnek mindenképp jó, amíg életképesek, örülünk. Emlékszem egy pécsi metálfesztivál volt hosszú idő után első, amikor a színpadra álltak zenekarok, addig fék volt. Körülbelül 1500 ember hallgatta a koncerteket. Ekkor állt talpra a metál.


- A közönség is veletek "öregedett"?
- Szerintem, aki annak idején a Viszlát Ivánt hallgatta, a gyereke is előveszi a poros kazettát. A fesztiválokon és a koncerteken minden korosztály ott van.

- Hamarosan megjelenik a 14. albumotok Tűréshatáron túl címmel. 25 év után érdemes még lemezt kiadni?
- A lemezkiadás már a múltté, az új albumunk is szerzői kiadásban jelenik meg. Sajnos korábban nem volt annyi időnk, hogy ennyit foglalkozzunk egy-egy lemezzel. Mindig van valami ami összeáll bennünk, üzenet, amit érdemes a kirakatba tenni.

- A kezdetekkor világos volt mit gondoltok a korról. Az új albumában mit gondol az Aurora?
- A jelenkor dolgaival foglalkozunk, kritikát lehet várni. Üzenetet próbálunk közvetíteni, hiszen készítettünk egy zeneileg választékos anyagot tizenkét dallal.

Győrből indultak

- A dobos leváltása mennyire befolyásolta az album készítését?
- Kilenc évvel ezelőtt volt tagcserénk, s most jött el a pillanat, hogy váltsunk. (Az új dobos Vigi fia, Norbi; a szerk.) Már vele vettük fel az új anyagot. A frissítés pedig hallatszik a lemezen, rockosabban szól a dob.


- A két és fél évtized alatt, annak hogy győriek vagytok előnyei vagy hátrányai voltak?
- Nem foglalkoztunk vele. Ha működik egy zenekar, akkor mindegy honnan jön. Debrecenben például felhívták a szervezőnket, lenne három fiú, aki összeállna, játszana a koncertünk előtt, hallgassuk meg őket, és mondjunk véleményt. Megdicsértük a játékukat. Azt mondták csak azért álltak össze, mert megtisztelő az Aurora előtt zenélni. Ők voltak a Tankcsapda.

- A Kisalföld Music Fest-en viszont épp a Tankcsapda előtt léptek fel, ahogy említetted korábban fordítva volt. Nincs bennetek emiatt rossz érzés?
- Az élet arról, szól, lent is vagy, fent is vagy. Túl vagyunk tizennégy lemezen, a koncertjeinkre még mindig eljárnak. Kevés zenekarnak adatik meg egyáltalán, hogy topon legyen. Az is ritka, hogy legyen néhány éved, amikor „fürdőzöl a sztárságban". Mi ezt megkaptuk, tartott, amíg tartott, de tisztelik a zenekart és eljönnek a koncertekre. Ellentétben a két-három évig felfújt zenekarral.

- Remélem, nem ez az utolsó album.
- Koncerteztünk: nyári fesztiválok, külföld, ősszel lemezbemutató.

Olvasóink írták

37 hozzászólás
12
 • 37. lalaz 2008. október 12. 12:38
  „A punk nem öltözködésmódot jelent, hanem például a "do-it-yourself" értékrendet. Amikor elutasítod, amit kínálnák, mert elfogadhatatlan, és megteremted annak kritikus ellenpontját, mert képes vagy autonóm módon cselekedni és gondolkodni. Aki ezt nem látja be, az boldogan leírhatja, hogy meghalt a punk.

  Az Aurórát illető bármilyen kérdésről egyedül a zenekar dönthet. Akinek nem tetszik, hogy egyszer punkok előtt lépnek fel, másszor neonácik előtt, ne figyeljen rájuk. Attól még nem lesznek szélsőjobboldaliak a zenekar tagjai, hogy kiszolgálják a "nemzeti érzelmű" címkével takarózók ízlését is. (A MIÉP-tag Pusztai Zoltán "csupán" dalszövegíró, ideológiáját nem lehet számon kérni az egész zenekaron, ha nem hangoztatják, hogy teljesen egyet értenek vele.) Mindenki pénzzel fizet a boltban. Tehet arról szegény zenekar, hogy sokféle közönség szereti őket? Miért volna ez köpönyegforgatás?

  25 évvel ezelőtt az Auróra kiállt a szólásszabadságért is. Október tizedikén Győrben Vigi szándékosan megütött két punkot, akik Pusztai Zoltán internetes "verseiből" olvastak fel a koncert előtt, és megpróbálták felhívni a figyelmet Pusztai úr internetes ámokfutására. Vigi megveretett már korábban neki nem szimpatikus személyeket a közönségből (pl. a Szigeten két szabadságos kiskatonát, mert szkinhednek nézte őket), de úgy tűnik maga is szívesen pofozkodik. Amikor őt bántják a rendőrök, a kereskedelmi televíziókig elfut, hogy mit tesznek a szegény rokkantnyugdíjassal. Ha erőfölényben érzi magát, ő üt. Furcsa.”
 • 36. k.hercegnő 2008. október 03. 11:59
  „Az Aurora egy független egyedi zenekar,szabadgondolkodású és szókimondó.Sok dal szól a mindennapok problémáiról.Szó sincs idegengyűlöletről az új albumon sem.Akárki teszi tönkre az országot és minket, tűrni nem szabad.Most egy kicsit eltérek a témától.Akik idegengyűlölő és náci vádakkal dobálóznak akiknek az is azt jelenti ha a Magyar Magyar zászlót lenget valaki , vagy magyar árut vásárol.Ők mit szólnak Ady Föl-földobott kő című verséhez ami arról szól hogy szereti hazáját,földjét.A mai világban őt is lenáciznák egyes hozzáértő fazonok.Igaz ők kőszívűek,kőagyúak és követ látnak csak a versben.Vagy a Magyar Jakobinus dala amiből idézek:Te álmos szegény Magyarország vajon vagy -e és mink vagyunk? Magyarország népe meddig lesz kalitkás seregélyfiók? stb.Hát ha válaszolhatnánk a kalitkából nem szálltunk ki, összefogás nincs, pulyahad az van.Szolganépek bábele alszik még.De van rablánc koldusbot, rongyosruha,rémálom.Pank meg már nem igazán van csak divatból hordanak olyan ruhát, hogy miről szól azt nem tudják.Egy igazi panknak ha nem tetszik egy zene nem hallgatja,nem pedig undorító módon mindennek elmondja és hergelni próbálja ami ugyan ,nem sikerül mert lepörög.A Pank pont az ilyen embereket is utálja .Tehát 80-90-es években vége lett ennek a dolognak .Aki az maradt ma is benne él de nem a cipőfűző színe vagya minél nagyobb taraj miatt az valaki.Kropotkin félékből csorog a nyál, keze nehogy bemocskolja az aurora cd-ét inkább nézze tévét neki való műsor megy a késő délutáni órákban.Aurorának kívánom, minél több gitárhúrt kelljen venni, szóljon minél hangosabban pattanjanak szét.”
 • 35. k.kercegnő 2008. szeptember 11. 14:35
  „Kropotkin hazudsz hogy Vigi betiltotta a pogót. finoman pogózzatok, ezt azért mondta mert majdnem verekedett két punknak öltözött majom, és ti meg kiforgatjátok a szót.Azt is fecseged hogy Vigi nem ismeri a pogót azt hiszi hogy a pogó alkotója a te istened volt.Tudd meg aurórán már akkor volt pogó mikor a gumibugyidban pogózott még két sorvadt golyód.Bár lehet hogy 10-15 év van közted és Vigi közt, de remény nincs hogy te a pempörsöt kinövöd.És még midig jobb egy szántó-vető mint egy sarkadi semmirekellő pofátlan bajkeverő.Bár a veteményt idén elmosta az eső , éppúgy mint a süket dumád az sem ehető.Nyugdíjba küldenéd az aurorát,a te isteneid az előnyugdíjat bőven tapossák ó te büszke tanítvány.Azt kiabáltad aki nem teljesen komcsi, az mindenki náci.Magyar zászlót a te szemedből szégyen látni.ÉLjenek a ruszkik és éljen jános bácsi.Viszlát iván után elgondolkodtató, tán te vagy itt az egyik rosszakaró.Irigyled az AURÓRÁT pénzéhesnek nevezed, ha jól tudom a te gázsid tán több de nem kevesebb.Lassan lehull arcodról a takaró nem punk az ilyen csak alattvaló.Történetem véget ért,meg kell hallgatnom egy auróra cd-t.Igaz ez anóta mindhalálig szóljon auróra.Szövegem remélem még elfér itt, nem durvább mint Déni és s gábor. Ha valaki nem így látja bocsi, de nem tudtam visszatartani.”
 • 34. bakancs 2008. szeptember 10. 11:04
  „S Gábor. A verés igaz volt, sokan ezt tudják is.Vigi semelyik oldalnál nem akar befutni, ő már a 80-as években letette amit akart.Az aurora a rossz ellen van. De idézném neked egy másik zenekar szövegrészletét igaz ők nem élhették át amit az aurora mert őket már nem üldözték.szövegrészlet:A rendszerváltás óta semmi se jobb, nem segít rajtunk se bal se jobb. Most akkor ő is Geréb?Igazi punkok már nem nagyon vannak, és bizony sok a tökfilkó aki attól érzi punknak magát hogy a rockboltba vesz egy bakancsot, egy méter láncot pár kitűzőt.A punk életérzés és nem divat.Egy igazi punk nem ad a hazug szóra ellőbb megbizonyosodik róla hogy mi az igazság. És főleg nem piszál irigységből másokat.TI még a rendőrverést is irigylitek, akkor veressétek meg magatokat .Hidd el nem nehéz.”
 • 33. k.Hercegnő 2008. szeptember 09. 15:09
  „Sok álca mögé bújó ember
  Ki igaz arcot mutatni nem mer
  Álnév nekik a védőpajzsuk
  Rágalom az összes szavuk
  Van köztük egy bátor herceg
  Csak szembenézni soha nem mer
  Tudd meg arcnélküli senki
  Többség az aurórát szereti
  Huzz el a lovadon a fenébe hercegem
  Úgyis az AURÓRÁT kedvelem”
 • 32. színház az élet 2008. szeptember 09. 15:00
  „S Gábor.Én tőled viszolygom.Vigi nem eljátszotta hogy elvitték a rendőrök erre szemtanúk voltak hogy durván bántak vele.De lehet hogy nem is rendőrök voltak hanem határőrökből átképzett szinészek.A karján pedig a kék-zöld foltok amiket többen láttak lehet hogy csak festék volt. Tárgyalás is volt az ügyből ahol a bűnös elnyerte büntetését.De lehet hogy nem a bíróságon zajlott hanem a színházban.Tehát forditsuk komolyra a szót aki az aurórát ismeri nem csak pletykákból,az tudja hogy a verés igaz volt.A mese az amit neked előadtak,szánalmas vagy.”
 • 31. dollár 2008. szeptember 09. 11:02
  „Déni! igen Norbi19 éves de agyilag mellőled már 4 évesen nyugdíjba mehetett volnameg pár társad mellől akik tizenévesen nincsenek 4 éves szinten sem.Ja ezt lehet fel sem fogtad.Méghogy pénzéhes az auróra! Egy zenekar cd eladásból ma már meg sem él mert mindenki letölti.Csak az igazi rajongók veszik meg,még így is olsón adják,sokkal többet ér!Rendezvényükön a belépő sem sok,ugyan annyi mint más punk zenekaroké,esetleg az amatőröké pár száz forinttal olcsóbb.Sokszor nagy távolságokat tesznek meg,a benzin sem olcsó,meg a hangszerek beszerzése évek munkája.Nem is kellett volna az új számokat az oldalra feltenni,mert így süket fülekre is talál.Nme is értem,aki nem szereti az aurorát,miért nem hallgat mást?Ha én nem szeretek egy zenét,nem hallgatom.Pénzéhes emberek pedig olyanok,mint te,akiknek mindenről csak a pénz jut az eszébe.Rágalmaidat alátámasztani nem tudod.”
 • 30. kobrakolsa 2008. szeptember 04. 16:18
  „DÉNI, te kis ostoba! Norbi még nincs 19, szóval vén marhának nevezni elég nagy idiótaság volt.”
 • 29. kolbász 2008. július 03. 18:14
  „Ott a probléma kedves sakaali, hogy annyira sok manapság a tizenéves számítógépen és interneten felnőtt agyilag nulla emberke, hogy az már hihetetlen. Egyszerűen nincs képessége, hogy megértsen valamit. Ezeket nevezzük birkáknak.... Csak már túl nagy a nyáj....”
 • 28. sakaali 2008. július 03. 14:55
  „ne gyertek már ezzel a pálfordulás-dumával, a róra mindig is antikommunista zenekar volt, pusztai sose írt balos szövegeket, hol itt a probléma?”
 • 27. aurorafan 2008. július 01. 16:35
  „Nem tudom elképzelni, hogy Te milyen zenét hallgatsz, de ha nem punkot akkor azt sem értem, mit keresel itt, miért fikázol bárkit is.Véleményed lehet, de csak akkor ha meghallgattad már az összes számukat ismered azokat a dolgaikat amin te nem mernél kersztül menni, és arról tudsz valami képet alkotni.Ha viszont meghallgattad már valamelyik számukat akkor.....
  Én nem hallgatok olyat amit nem szeretek.vén marha????Norbi meg kisbé sztem nincsenek több 20-28 nál.neked ez vén?mert akkor te valami 15 éves lehetsz aki viszont meg ne is formáljon véleményt.ű
  Tiszteld inkább Kordát!”
 • 26. DÉNI 2008. június 30. 07:39
  „na pont ezeket az ostoba fajankókat,pénzéhes vén marhákat fogom tisztelni! FUCKRÓRA!”
 • 25. kolbász 2008. június 29. 16:30
  „Először is megnézném melyikőtök állt volna 1985 környékén ki és kiabálta volna hogy "bomlik a rend és nő a szigor, a beígért jólét nincs sehol." Nos tudom, hogy nagyon könnyű 2008-ban az internetre hozzászólásokat írni ebben a régihez képest sokkal kényelmesebb világban és fikázni egy olyan zenekart ami letett az asztalra már "valamit" és ahogy hallgatom még le is teszi!!!

  Ha 25 év múlva Te is eléred ezt, szóba állok veled. De addig akárki vagy és akármilyen stílusúnak mondod magad tiszteld azt aki már elért valamit saját erejéből és ne az irigység, a tehetségtelenség, és a tétlenség beszéljen belőled.

  Üdv.

  Akinek nem ingen nem veszi magára...”
 • 24. S. gábor 2008. június 27. 07:27
  „ez a vígh még tavalyelőtt azt is eljátszotta hogy összeverték a zsaruk.még a tv-be is mutatták"megverték a mozgássérült ROCKERT"így szó szerint!ezzel gondolom azt akarta elérni hogy a jobboldal őt is futtassa mint a "rendőrterror" újabb áldozatát.persze csak azt érte el hogy a punkok jól kiröhögték.lassan olyan lesz mint geréb,az áruló a pál utcai fiúkból akitól már mindkét oldal viszolyog.ebből is világossá vált hogy a punk nem a buta tökfilkók műfaja!”
 • 23. otzidomjan 2008. június 25. 13:36
  „Na most kedves NORBI!

  Abba ne menjünk bele, hogy ki pénzéhes abba meg végképp ne, hogy ki a bunkó... Nekem az egyetlen bajom az, hogy már minden ezek a vízágyúkról és hasonlókról szóló szövegek elcsépeltek és Pusztai ismétli önmagát, a logoról meg inkább ne beszéljünk...”
 • 22. NORBI 2008. június 25. 12:52
  „ezt a szart!!az auróra egy buta tökfejekből álló haknibanda akiknek egy szélsőjobbos tapló adja a szájukba a szöveget.ez nem punk hanem egy undormány!pénzéhes buta bunkók.”
 • 21. mARCi 2008. június 23. 23:05
  „heló! nem értek itt pár hszt, köpönyegforgatás? most is a rendszer ellen lázadnak mint akkor, ettől punkok!
  az h most is ilyen szenny a politika mint 25 éve(!!!) arról nem tehetnek, ez élteti a zenéjüket,
  a szkinhedeket meg az élteti, h utálhassanak valakit aztán jól összeverjék, kinek mi.
  akinek nem tetszik, az meg tényleg hallgasson mást és legyen attól jól!”
 • 20. raffy2 2008. június 23. 20:00
  „akkor is jók még mindig.”
 • 19. hajrá 2008. június 23. 17:50
  „jók az új számok! nem kell az okoskodókkal foglalkozni, ti mindig azok lesztek/vagytok akik voltatok!”
 • 18. -sass- 2008. június 23. 16:48
  „A világ legjobb zenekara! Hajrá, még minimum 25 évet!
  üdv
  -sass-”
37 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megvizsgálják olvasónk javaslatát

Győr - Zsenák Dezső olvasónk szerdán levelet küldött szerkesztőségünkbe, amelyben Bácsai út és a… Tovább olvasom