Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Augusztusban utalhatják a reálhozamot

Június hetedikétől válik ismertté, pontosan mennyi is a felvehető reálhozam: várhatóan azonban csak augusztusban juthatnak hozzá az érintettek pénzükhöz. Két és fél millió egykori magán-nyugdíjpénztári tag reménykedik, hogy a május 31-i elszámolás napján kedvezőek lesznek a részvénypiaci árfolyamok.
„Nekem is kiküldték a január végi állapotokat, eszerint kétszázezer forint körüli összegre számíthatok. Jól kitalálták ezt az átlépést: az emberek nagy része most csak annyit vesz észre belőle, hogy pénz áll a házhoz" – mondta lapunknak a halászi Papp Zoltán, amikor a reálhozamáról kérdeztük.

A legtöbb magán-nyugdíjpénztári tag Győr-Moson-Sopron megyében maradt (valamivel több mint négyezer), ám így is itt közel százezren az állami ellátórendszerbe kerültek. Ők most a magánnyugdíjpénztárakban elért reálhozamuk kifizetésére várnak. Ennek pontos összege az elszámolás napjával (május 31.) lesz meghatározható: az alapkezelők megítélése, az akkori részvénypiaci árfolyamok alapján dől el, hogy pontosan mekkora lesz a reálhozam – ez június 7-től válik ismertté. Várhatóan azonban csak két hónappal később juthatnak hozzá a pénzükhöz.

A Stabilitás Pénztárszövetség becslései azt mutatják, hogy a 3,1 millió egykori tagból mintegy 2,3–2,5 millióan számíthatnak pozitív reálhozamra. Sokan a kiküldött levelekből, az internet segítségével már kalkulálhatták, hogy nagyságrendileg mekkora összegre számíthatnak. Akik többet fizettek be, s akiknek a pénzével jobban gazdálkodtak a pénztárak, azok több százezerre, a kisebb befizetők és rosszabbul beruházók néhány tízezer forintra. Olyan eset is előfordulhat persze, hogy valakinek nem volt pozitív hozama, így egy fillért sem vehet fel.

A magánnyugdíjpénztáraknak – miután június 12-ig átadták a vagyont a Nyugdíjreform és Államadósság Csökkentő Alapnak – a volt tagok reálhozamát július 20-ig kell visszaigényelniük. Legkorábban ezután vehetjük fel a megállapított összeget. „Augusztus végéig mindenkinek meg kell kapnia a reálhozam és a tagdíj-kiegészítés összegét" – hangsúlyozta Nátrán Roland, a szaktárca helyettes államtitkára.

Az ING-nél lejárt az a határidő, amíg az állami rendszerbe visszatérő ügyfeleik nyilatkozhattak a reálhozamuk felvételének mikéntjéről. A későn, érvénytelenül vagy egyáltalán nem nyilatkozó tagjaik reálhozamát a jogszabályi előírásoknak megfelelően állandó lakcímükre kell postázniuk. Az esetleges lakcímváltozás bejelentésére is figyelni kell: ha ugyanis a reálhozamot nem veszik át, a visszaérkező összeget a magánnyugdíjpénztár az államnak utalja. Az MKB úgy tájékoztatott, hogy várhatóan augusztusban kezdik meg a reálhozam kifizetését. Az AXA pedig érdeklődésünkre azt közölte: a kifizetés dátuma attól függ, hogy a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap mikor utalja vissza a pénztárnak ezen összegeket.

A Stabilitás Pénztárszövetség becslései azt mutatják, hogy a 3,1 millió egykori tagból mintegy 2,3–2,5 millióan számíthatnak pozitív reálhozamra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Uniós támogatásból fejlesztenek

112 millió forint vissza nem térintendő európai uniós támogatás segítségével korszerűsíti győri és… Tovább olvasom