Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 13°C | 20°C Még több cikk.

Audi, BMW, Skoda: a vagyonadó nem csak a luxusautókat érinti

Kalkulációs példáinkból kiderül, hogy a vagyonadótól nem csupán a luxusjárgányok tulajdonosainak kell tartaniuk. Számolgasson velünk Ön is!

"Körülbelül hány autót érinthet a Győr-Moson-Sopron megyében a vagyonadó? Megyénkben milyen nagyságú bevetélt jelenthet ez az államkassza részére?" – kérdezte a kisalfold.hu első körben az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságától.

"Az adó bevallása önadózással történik. A kötelezettség teljesítését utólagos ellenőrzéssel tudjuk kontrollálni, pontos darabszámokkal majd ekkor rendelkezünk.

Nem csak tunning Audik, hanem hétköznapi kocsik után is fizetni kell majd a vagyonadót.
Nem csak tunning Audik, hanem hétköznapi kocsik után is fizetni kell majd a vagyonadót.


Egyelőre nem tudni, mennyi bevétel folyhat be az autók és jachtok vagyonadójából

"Az adóbevétel nagyságára nincs megyékre lebontott adat. A 2010. évi költségvetési törvény 40 milliárd forinttal számolt országos szinten, de ebben benne volt a legnagyobb részt kitevő, a lakóingatlanok utáni – Alkotmánybíróság által időközben törölt – fizetési kötelezettség" – kezdte az adóhatóság.

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) szerint 2,5-4 milliárd forinttal gyarapodhat az államkassza az új adónemmel.


Vajon könnyen kibújhatnak a vagyonadó alól a szlovák rendszámú luxusautók magyar tulajdonosai? Ha érdekli a válasz, kattintson ide!


Mennyi adót kell fizetni 220 lóerős autó után?

A legfontosabb és valószínűleg legtöbb embert izgató kérdés, hogy évente körülbelül mennyi adót kell fizetnie annak, akinek 170, 200 vagy akár 220 lóerős gépjárműve van?

"A nagy értékű vagyontárgyakról szóló jogszabály alapján csak a 125 kW-ot elérő teljesítményű személygépkocsikat terheli adó. Az adó összegét két tényező határozza meg, egyfelől a gépkocsi – nyilvántartásban feltüntetett – teljesítménye, másfelől a gyártási éve. Kivételt képeznek az OT (old timer) betűjelű rendszámtáblával ellátott gépkocsik, amelyek teljesítménytől és gyártási évtől függetlenül mentesek az adó alól.

A lóerőben kifejezett teljesítményt tehát 1,36-tal kell elosztani ahhoz, hogy megkapjuk a kW értékét" – tájékoztatott az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatósága.


Szavazzon!

Legális kiskapuk, avagy kik kaphatnak 50 százalékos adókedvezményt?

Az adó mértéke a személygépkocsi teljesítményétől függően a gépjárműadó-törvény szerinti adóösszeg kétszeresétől annak háromszorosáig terjedhet.

125 kW-175 kW között kétszeres, 175 kW-200 kW között 2,5-szeres, legalább 200 kW és a felett pedig háromszoros a szorzó.

A korábbi gyártási évű személygépkocsit kisebb összegű gépjárműadó terhel.

A kizárólag elektromos meghajtású, valamint a hibrid meghajtású személygépkocsi után 50 százalék adókedvezmény vehető igénybe. Ugyancsak 50 százalék adókedvezmény illeti meg annak az adóalanynak – legfeljebb egy darab – személygépkocsiját, aki a háztartásában 3 vagy annál több gyermeket nevel (tart el).

Az adózó az adóévben levonhatja a fizetendő adó összegéből a személygépkocsi után a terhére az adóévre kivetett (járó) gépjárműadó összegét. (A levonás feltétele, hogy a vagyonadó alanya és a gépjárműadó alanya ugyanazon személy legyen.)


Kattintson a nagyobb képért! Forrás: APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatósága.
Kattintson a nagyobb képért! Forrás: APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatósága.


Lássunk konkrét példákat!

A kemény matematikai kiképzés után próbáljuk három példa segítségével megfejteni a számokat.

Egy 2 éves, 125kW (170 lóerős) teljesítményű személygépkocsi esetében az adó éves összege (125X690) 86.250 forint.

Ugyanezen személygépkocsi után az adóévre kivetett gépjárműadó összege (125X345) 43.125 forint. Tehát a fenti személygépkocsi után az adóévre fizetendő vagyonadó összege 43.125 forint (86.250 Ft-43.125 Ft).

Itt megtekinthetik, milyen paraméterrel bíró autók tartoznak a példában említett kategóriába.

5 éves, 200 lóerős kocsi után 44.100 forint adót kell fizetni 

Második példánk szerint egy 5 éves 147kW (200 lóerős) teljesítményű személygépkocsi esetében az adó éves összege (147X600) 88.200 forint.

Ugyanezen személygépkocsi után az adóévre kivetett gépjárműadó összege (147X300) 44.100 forint, a fizetendő adó tehát 44.100 forint.

A hasznaltauto.hu segítségével nézzék meg, körülbelül milyen autókat érint második példánk.

Harmadik példánkban egy 10 éves 162kW (220 lóerős) teljesítményű személygépkocsi esetében az adó éves összege (162X460) 74.520 forint. Az adóévre kivetett gépjárműadó összege (162X230) 37.260 forint, s ez egyben a fizetendő "végösszeg" is.

Íme, a konkrét példák!


A bevallás önkéntes alapon történik majd, vagy az adóhatóság listát készít 170 lóerős vagy lóerőt meghaladó gépjárművek tulajdonosairól?

A bevallás önadózás keretében történik. A magánszemély adózó az adóévi személyi jövedelemadó bevallásban, a társasági adóalany a társaságiadó-bevallásban, az eva szabályai szerint adózó személy pedig az eva-bevallásban ad számot az egyes nagy értékű vagyontárgyait terhelő adóról.

A bevallásokat a tárgyévben kell megtenni. Ez azt jelenti, hogy a 2010. évre vonatkozó adókötelezettséget az egyéni vállalkozó és a vállalkozási tevékenységet folytató, áfa fizetésére kötelezett magánszemély 2010. február 25-ig, minden más magánszemély 2010. május 20-ig vallja be. A társasági adóalanyok 2010. május 31-ig, az eva szerint adózók pedig - a rájuk irányadó bevallási határidő szerint - 2010. február 25-ig, illetve május 31-ig adnak számot kötelezettségükről.

Azoknak a magánszemélyeknek és szervezeteknek, akik/amelyek egyik bevallás beadására sem kötelezettek, a külön erre a célra rendszeresített 1042-es számú nyomtatványt kell benyújtaniuk 2010. május 20-ig.

A bevallást az adóhatóság ellenőrzés keretében vizsgálhatja.

Mikortól kell befizetniük ezt az új adónemet az érintett autó- és hajótulajdonosoknak?

Az adót két részletben kell megfizetni. Az első részlet a bevallás benyújtásával egyidejűleg esedékes, a második részletet pedig az adóév szeptember 30-ig kell megfizetni.

Olvasóink írták

56 hozzászólás
 • 56. golfgti22 2010. március 11. 14:20
  „..”
 • 55. saabolcs 2010. március 05. 19:42
  „Mankapunka...köszi a hozzászólást!

  Hagyjuk, mert te dizelbuzi vagy...ennyi...nem az országot gazdagitani vettem ilyen autót, hanem mint irtam saját örömömre és mert rühellem a dizelt!
  Mellesleg érdekelne ha nem lennének igy fellegekben a benzinárak és adók, akkor is dizellel járnál e...

  De hagyjuk....te dizelre esküszöl, mert óccso, én benzinesre, mert a dizellel nincsenek jó tapasztalatok...ennyiben sztem egyezünk ki...szájkarate nuku

  Üdv:
  észosztó :)”
 • 54. Mankapunka 2010. március 05. 12:06
  „Ha hentelni akarok,arra mondtam ott van a hawerék bukócsöves BMW-je rendszám nélkül.

  Tudom,annál királyabb egy BMW-s minél többet eszik az autója.
  De áruld már el,milyen az a király kocsi,amitől az ismerősöd elájult.

  CSak kérdem,mert én inkább teherautós,meg buszos vagyok,úgyhogy engem nagyon nem nyűgöznek le ezek a benzintemetők. 1,4-es G aStrám van,és bőven elég a mai világban! Dízelen majd jövőre gondolkodok,mikor változik majd rájuk a kötelező. Mert azt is teljesítmény alapján akarják.

  Száguldozni azt 1,4-el is lehet,ha annyira akarok,de nem igazán köt le.”
 • 53. Lobbo71 2010. március 05. 07:09
  „Oké, azt hittem elírtad, mert ez meg még értelmetlenebb összehasonlítás.
  Vagy te is olyan vagy, mint egyik ismerősöm, aki 5 literes fogyasztású kisautóval jár és elborzadva hallgatja, amikor a 10 literes fogyasztásomról beszélek, és meg volt győződve róla, hogy semmit nem nyújt az autóm az övéhez képest, csak szar a motorja és azért fogyaszt kétszer annyit.
  Aztán egyszer elvittem egy körre és negyedóra sikoltozás után már látta, mi a különbség az 5 meg a 10 literes fogyasztású autó között :-)))”
 • 52. Mankapunka 2010. március 04. 23:45
  „Lobbo

  Olvasd el mégegyszer!!!!!!!!!!Légyszíves!!!!!!!!!!!!!!!!Nem kell mindig a rizsa az én részemre!!!!!

  "Minek járjak 15 liter benziinnel 100 km-t,mikor megtehetem tegyük fel 6 liter benzinnel is????????"

  Ott van,benzinnel!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Mert az 1,4-est megállítom annyiban!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee”
 • 51. Lobbo71 2010. március 04. 17:50
  „Azért nem fer egy 15 literes fogyasztású benzinest a 6 literes fogyasztású dízelhez hasonlítani. Egy alsóközepes autóban 1,5-2 liter körüli a benzines plusz fogyasztása. Kisebbekben még kevesebb.”
 • 50. Mankapunka 2010. március 04. 16:26
  „saabolcs

  Minek járjak 15 liter benziinnel 100 km-t,mikor megtehetem tegyük fel 6 liter benzinnel is????????
  Ilyen hasonló típúsú emberekre szoktam rámosolyogni a másik piroslámpánál,hogy"mi van,ezért nyomtad neki,hogy hamrabb odaérjél"

  Ha van pénzed fölöslegesen tankoni,akkor ki fogod fizetni ezt is.
  Imcsi jól írta,haweroméknak is van egy bukócsöves 318-as BMW-jük,ha rallyzni akarnak.Napi életben normális autóval járnak.
  HA normálisan be van állítva a motor gyújtófoka,akkor rohadtul nem szennyez a dízel. Nekem a 7,5 Ategom,amivel dolgoztam,egyáltalán nem okádta a kormot. Jól meg lett csináltatva.
  Ja és nyáron 13 literes fogyasztást kihoztam az alap 5 tonna összsúlyból, és 4,6 szívódízel volt benne.

  Gazdagítsad csak az országot!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Jól teszed!!!!!!!!!!!!4”
 • 49. saabolcs 2010. március 04. 13:12
  „Imcsi, köszi a hozzászólást!

  Félreértetted, utcai "versenyautóm" van...nem csak verseny, azaz hétköznap is használom.De a gondolat teljesen igaz...”
 • 48. Imcsi 2010. március 04. 12:32
  „saabolcs! Ha csak versenyekre kell egy autó, akkor azt ki kell vonatni a forgalomból, utánfutóval szállítani, és már nem is kell fizetni utána semmit!”
 • 47. saabolcs 2010. március 04. 11:48
  „Mankapunka, még egy dolog kiegként...a dizeled több kárt okoz a környezetben mint az én versenyautóm..ha már kijelented h mindenki vegyek dizelt...nincs igazam?”
 • 46. saabolcs 2010. március 04. 11:47
  „Mankapunka...mi az hogy normál dizel autót kell venni mindenkinek?

  Az meg sem fordul a fejedben, hogy az idóta "utcai versenyző" azért vett olyan autót, mert nem a te dizeled az álma?Mellesleg az ész nélkül száguldozók miatt itélik el a legtöbb "versenyautóst", mert ha már olyan autója van akkor normálisan biztos nem közlekedhet vele...hogy minek vette akkor meg, az a kérdés ötlik fel benned?Hogy néhány alkalommal kivihesse versenypályára, ügyességi versenyekre(magamból indulok ki).Lényeg,megvette, élvezi, kivetettek rá egy értelmetlen és tisztességtelen adót és ettől még jobban döngölöd a melled hogy dizel autó dizel autó mindenkinek?Járj el a dizeleddel olcsón, komfortosan, a választás lehetőségét meg hagyd nyitva másnak...

  És ezt legnagyobb tisztelettel mondom”
 • 45. saabolcs 2010. március 04. 11:37
  „Azzal remélem mindenki tisztában van hogy ez a luxusadónak nevezett adó tulajdonképpen a teljesítményadó dupla megadóztatása, ami tudtommal alkotmányellenes...kifizeted a 170LE-s autó után a "normál" kw adót, meg luxusadó címén a dupláját még...mintha a benzinárba kalkulált dupla jövedéki adóhoz hasonlítana ez a felállás. MSZP egy dologhoz ért, de ahhoz nagyon jól...adók!Fain...jó hogy igy kell megtudnom, luxusautóm van...”
 • 44. Mankapunka 2010. március 03. 22:54
  „zotya

  Ha vizet kap a csomagtartó belseje,akkor hamar elkezd rohadni a kasztnija,és elektromoszárlat lehet a csomagtérvilágításnak köszönhetően.

  info

  Ha utána néznél,miért kellene fizetni a politikus A8-ok után?????? Kinek a tulajdonában vannak????
  Várom a válaszod,miután utána kerestél.”
 • 43. info2009* 2010. március 03. 22:06
  „Erdekelne, hogy ki fizet vagyonadot a politikusok Audi 8-asai utan illetve az utakon szaguldozo vallalati dzsippek utan?”
 • 42. Agent 2010. március 03. 21:51
  „41, még így sincsenek sehol a megbízhatóság szobrának tartott Toyotához képest, ha már a visszahívásoknál tartunk:)”
 • 41. zotya975 2010. március 03. 21:24
  „Ha már Suzuki..hallottátok hogy egy csomót visszahívtak valami benzincső esetleges kidörzsölődése miatt?”
 • 40. mikvannak 2010. március 03. 20:34
  „Sejtettem hogy valami ilyesmit fognak kitalálni.Eltörölték az ingatlan adót mert soknak nem tetszett, pedig halandó egyszerű embereknek nem kellett volna fizetni,persze a 2. 3. lakás után már igen ezt el is törölték ,mert
  nem is gondolták komolyan alig várták hogy tiltakozzanak.Most megkaptuk úgy ahogy lenni szokott!!Magyarosan dögölj bele,ha nem adod fel!!”
 • 39. fortuna54 2010. március 03. 20:24
  „moderálva személyeskedő”
 • 38. fortuna54 2010. március 03. 20:10
  „37-es.Bölcs hozzászollás.”
 • 37. bejáró 2010. március 03. 18:23
  „Az autótulajdonosokat a legkönnyebb megsarcolni,mert mindegyik tulaj ragaszkodik a jószágához.Egyébként mindenki olyat tart fenn amilyent akar.Nem kell lenézni a kisautóst sem mert ő is ember és lehet,hogy nem is vágyik egy ménesnyi lóerőre.”
56 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kibújhatnak a vagyonadó alól a luxusautók tulajdonosai? Elvileg nem

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) szerint külföldön forgalomba helyezett… Tovább olvasom