Kisalföld logö

2018. 09. 22. szombat - Móric 14°C | 25°C Még több cikk.

Audi bértárgyalások - Megegyeztek: mutatjuk, mennyi fizetést kapnak az audisok

Választható béren kívüli juttatás 2017-ben: 600.000 forint, 2018-ban: 620.000 forint.
Péntek 15.00 - Lezárult a bértárgyalás!

Az Audi Hungária Független Szakszervezet pénteken sikeresen lezárta a bértárgyalásokat a munkaadói oldallal - közölte a szakszervezet péntek délután.

A bértárgyalások végeredményeként a 2017-2018-as évekre az alábbiakban állapodtak meg:

Alapbéremelés
2017. január 1-től: +30.000 forint,
2017. június 1-től: 3% alapbéresítése az egyéni mozgóbérből,
2018. január 1-től: +30.000 forint

2018. január 1-től: 3% alapbéresítése az egyéni mozgóbérből.

Választható béren kívüli juttatás:

2017-ben: 600.000 forint
2018-ban: 620.000 forint

Lojalitás bónusz bevezetése 2017. július 1-től:
5-10 év 5.000 Ft/hó
10-15 év 8.000 Ft/hó
15. év 10.000 Ft/hó
16 .év 11.000 Ft/hó
17. év 12.000 Ft/hó
18. év 13.000 Ft/hó
›9. év 14.000 Ft/hó
20. év 15.000 Ft/hó
21. év 16.000 Ft/hó
22. év 17.000 Ft/hó
23. év 18.000 Ft/hó
24. év 19.000 Ft/hó
25. évtől 20.000 Ft/hó

A megállapodást a felek várhatóan február 13-án (hétfőn) írják alá.

Csütörtök 20.30 - Az Audi független szakszervezet facebook oldalán azt írta: "
Rendkívüli bértárgyalás és sztrájkbizottsági gyűlés! Az AHFSZ a pénteki, azaz a holnapi napon egész napos sztrájkbizottsági értekezletet tart. A sztrájkbizottsági gyűlés oka, hogy két rendkívüli bértárgyalási időpont került beállításra! A holnapi eseményekről a lehető leghamarabb részletes tájékoztatást igyekszünk kiadni!"

Szerda
- Az Audi Hungária Független Szakszervezet szerda esti közleménye szerint az "Audi Hungária Független Szakszervezet már többször jelezte, hogy jelenleg már csak az alapbér emelés mértékében nem ért egyet a munkáltatóval. Ennek tükrében folytatódott a mai tárgyalás azzal, hogy a munkáltatói oldal javaslatot tett
arra, milyen módon tudná elképzelni a jelenlegi alapbér emelési javaslatának emelését.

Sajnos  egyértelművé  vált, hogy a munkáltatói oldal minden javaslata, ami az alapbér emelés növelésével járna, csak a leegyeztetett, vagy már létező juttatási elemek terhére történhetne meg. Az AHFSZ megvizsgálta a bemutatott lehetőségeket, majd egyértelműen közölte a munkáltatóval, ez nem lehet a jelenlegi helyzet megoldása. A szakszervezet képviselői biztosították a munkáltatót arról,  hogy a megállapodás a legfontosabb számunkra, de ahhoz mindenképpen bővíteni kell a bértárgyalás jelenlegi pénzügyi kereteit."

A közlemény részletei itt >>

Kedd - Peter Kösslerrel, az Audi vállalatvezetésének elnökével is tárgyalt már a  szakszervezet sztrájkbizottsága, s bár mindkét fél fontosnak tartja a helyzet megoldását,  bérmegállapodás egyelőre nincs.

Bértárgyalással, majd egész napos sztrájkbizottsági üléssel folytatódott a hét első napjaiban az Audi vállalatvezetésének és szakszervezetének a programja. Tavaly november óta zajlanak a tárgyalások, egy kétórás figyelmeztető  sztrájkon már túl vannak a felek, s mindenki tudja, a végtelenségig nem húzható a béralku. 

A Kisalföld úgy értesült, hogy az Audi-munkatársaknak tájékoztatót is kiadott a munkáltatójuk, amelyben leírják, miként kell viselkedni egy esetleges sztrájk alatt. Ezt az információnkat megerősítette a tegnap este kiadott szakszervezeti hírlevél is, amelynek megfogalmazói említést tesznek arról, hogy a sztrájkbizottság átbeszélte ezt a bizonyos tájékoztatót. 

A „sztrájkinfóban" szerepel az is, hogy tegnap délelőtt Peter Kösslertől is időpontot kaptak, vagyis vele tárgyaltak a sztrájkbizottság tagjai. Eddig a tárgyalások során – ahogy mindig is lenni szokott – a vállalatvezetés legfelsőbb szintjét a személyügyekért felelős igazgató jelentette. Az a tény, hogy ezúttal az Audi Hungaria igazgatóságának elnöke is fogadta a szakszervezet delegációját, nyilván azt mutatja, hogy a helyzet komolyságát senki nem vonja kétségbe. 

Annyit lehet tudni, hogy „pénzügyi keretekben még nincs egyezség", s ma folytatódnak a bértárgyalások. A munkaadó ajánlata és a szakszervezet követelése között az a bizonyos olló az alapbéremelésnél nyílik szét: az előbbi ugyanis egységesen 30 ezer forintot ajánl minden munkatársnak, az utóbbi viszont 40 ezret kér 2017-re és 2018-ra. A béren kívüli juttatásban (2017-re 600 ezer, 2018-ra 620 ezer) úgy tűnik, meg tudnak állapodni, mint ahogy a lojalitásbónuszban is, amely a régóta dolgozó audis munkatársaknak az alapbérét egészítené ki.

A szakszervezet legutóbb már kikérte tagjai véleményét, hogy a munkatársak döntő többségének 10 százaléknál magasabb emelést jelentő, újabb Audi-ajánlatot elfogadhatónak tartják-e, de a többség nemmel válaszolt.

Elsősorban nyilván azoknak nem mindegy, hogy az egységes alapbéremelés mennyi lesz, akik nem régóta munkatársak; mert számukra a lojalitásbónusz nem hoz öt-tíz-tizenötezer forint pluszt, ahogy másoknak igen. 
A tárgyalások tehát folytatódnak, a Kisalföld pedig ahogy eddig is, úgy továbbra is nyomon követi a fejleményeket. Az Audi-béralku ugyanis nyilván kihat Győr iparának fizetéseire, így sok ezren (tízezren) várják, mi lesz a vége. 

A szakszervezet sztrájkbizottsága mindenesetre tegnap azt is kitárgyalta, hogy „egy sikertelen szerdai forduló következményeként milyen eszközökkel tudná elmozdítani a munkáltatót a jelenlegi álláspontjáról, ezért tovább folytatjuk a sztrájk feltételeinek egyeztetését is a munkáltatóval".

Kedden írtuk:


Az Audi Hungária Független Szakszervezet közölte keddi álláspontját honlapján, a szöveget vágatlanul közöljük:

"Sztrájkbizottsági üléssel folytatta az Audi Hungária Független Szakszervezet a munkáját. Az egész napos gyűlésen természetesen átbeszéltük a munkáltató tájékoztatóját is, amiben már tényként állítja, hogyan kell viselkedni egy esetleges sztrájk alatt. Ebben a témában majd egy külön infóban is megismerhetitek a szakszervezet álláspontját!

A délelőtt folyamán a tárgyaló delegációnk időpontot kapott a vállalat igazgatóságának elnökétől a jelenlegi helyzet átbeszélésére. Mindkét fél biztosította a másik felet arról, hogy fontosnak tartja a helyzet megoldását.

Bár a pénzügyi keretekben még nincs egyezség, szerdán folytatódik a bértárgyalás. Szintén fontos témája volt a mai napnak, hogy egy sikertelen holnapi forduló következményeként milyen eszközökkel tudná elmozdítani a munkáltatót a jelenlegi álláspontjáról, ezért tovább folytatjuk a sztrájk feltételeinek egyeztetését is a munkáltatóval."
Adatok a szakszervezetről

- 2017-ben ez idáig 200-an csatlakoztak a több mint 7 ezres tagsághoz,

- a sztrájkfelhívást a Facebook-on 41 ezren látták,

- a sztrájkban gyakorlatilag a teljes délelőttös motorgyári műszak részt vett.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Békével az iskolai erőszak ellen - A programhoz a régióból a győrszentiváni Váci tantestülete csatlakozott elsőként

Békével az iskolai erőszak ellen - A programhoz a régióból a győrszentiváni Váci tantestülete csatlakozott elsőként
Békés Iskolák elnevezéssel országos program indult nemrégiben. Eddig hat Pest megyei és két… Tovább olvasom