Kisalföld logö

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 11°C | 19°C Még több cikk.

Audi: 1 milliárd forintos infrastruktúra-fejlesztések

A győri Audi-gyár bővítéséhez mintegy egymilliárd forintos önkormányzati infrastruktúra-fejlesztések kapcsolódnak - olvasható a megyeszékhely 2014-ig szóló gazdasági programjának tervezetében, amelyről pénteken tárgyal a városi közgyűlés.
Az előterjesztésben utalnak arra, hogy a fejlesztés jelentős hatással van a környező városrész közműhálózatára is. Egyúttal jelzik, hogy az önkormányzat által tervezett műszaki megoldás "a későbbiekben lehetővé teszi a jelenleg számos problémával terhelt győrszentiváni közműhálózat tehermentesítését, korszerűsítését, üzembiztonságának növelését, emellett megfelelő alapot teremt Győrszentiván városrész csapadékvíz-elvezetési problémáinak megoldására is".

A már most is túlterhelt vízhálózat kiváltására olyan új vonalat építenek ki, amely Győrszentiván ellátásához is hozzájárulhat, a szennyvízelvezető-hálózat kiépítésénél pedig figyelnek arra, hogy azt össze lehessen kötni a településrész rendszerével, amely csapadékos időben már így is túlterhelt.

Az új csatornaszakasznak köszönhetően csökken a dél-nádorvárosi átemelő terheltsége, és jelentősen lerövidül a szennyvíz eljutásának ideje a szennyvíztisztító-telepre, ahová jelenleg mintegy 13 kilométer megtétele után, Győr város csatornahálózatát megterhelve kerül - olvasható a Borkai Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester által előterjesztett anyagban.

A program kitér arra is: a fejlesztések keretében megvalósul az Audi gyárterületét három oldalról határoló kétszer egysávos közvilágítású önkormányzati út is. A fejlesztési terület északi határán futó út mentén új kerékpárutat építenek. E munkálatok becsült értéke bruttó 900 millió és 1,1 milliárd forint között van.

A bővítés eredményeként 1,8 százalékkal nőhet Magyarország bruttó hazai terméke (GDP), a magyar állami költségvetés bevételei pedig csaknem 20 milliárd forinttal emelkedhetnek. A beruházásnak köszönhetően jelentős mértékben javulni fog Győr, illetve a környező települések munkavállalóinak munkaerő-piaci helyzete, emellett a város infrastrukturális és gazdasági adottságai. A beruházás várhatóan számos új vállalkozás alapítását, letelepedését eredményezi, amelyek kedvezően befolyásolják Győr gazdasági helyzetét - áll a dokumentumban.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter január 27-én, kormányszóvivői tájékoztatón jelentette be: Brüsszel kiemelt közérdekre hivatkozva a Natura 2000 program keretében jóváhagyta az Audi győri beruházásához szükséges terület átminősítését, amely így szabaddá vált. Leszögezte: ezzel a döntéssel elhárult az akadály az Audi óriásberuházása elől.

A miniszter felidézte: az Audi csaknem egymilliárd eurós beruházással teljes vertikumú gyárat hoz létre Győrben, ezzel közvetlenül 1800 új munkahelyet teremt és 15 ezer család megélhetését biztosítja; 2013 második felétől, a gyár teljes kapacitású működésétől kezdve, napi 500 autót gyártanak majd.

Olvasóink írták

 • 8. Agent 2011. március 22. 12:20
  „7, az ilyen kinyilatkoztatások előtt szerintem olvasgassad az ISO 14001-es szabványt.
  Tényleg, egy lakóövezetnek nincsen káros anyag kibocsájtása (égéstermék, szennyvíz, kommunális hulladék)?”
 • 7. Cloeon_dipterum 2011. március 22. 10:15
  „5. Agent!
  Más jelent a lakóövezet és mást egy folyamatosan működő vegyi veszélyforrás.”
 • 6. győr5 2011. március 22. 09:50
  „Kíváncsi vagyok, hogy az AUDI megoldja-e Győrszentiván belvízproblémáját az egész faluban? Vagy csak a Gólyarétiek járnak jól? Most kitolódott a probléma megoldása 2013-ra, és ha akkor is lesz belviz a falu másik részén, akkor így jártunk? eLhet, hogy ezt nem az AUDI-nak kellen megoldani.”
 • 5. Agent 2011. március 22. 08:58
  „3. gondolj bele, hogy a lakóhelyed, településed létrejötte micsoda "iszonyatos pusztítás" lehetet az addig ott burjánzó természetnek:)”
 • 4. OldSpice 2011. március 22. 07:39
  „miért milyen pusztítás volt te nagyon okos :D:D:D:D:D:D”
 • 3. Cloeon_dipterum 2011. március 22. 07:30
  „De milyen áron és milyen iszonyatos pusztítás mellett.”
 • 2. Lobbo71 2011. március 22. 06:46
  „Egyállampolgár: ha egy vállalkozás csődbe megy, akkor arra nincs szükség. Felesleges lenne bármilyen állami segítséget nyújtani neki (mert feltételezem, arra gondolsz, hogy az állam segítsen az ilyen vállalkozásoknak).”
 • 1. Egyállampolgár 2011. március 21. 17:53
  „Egy példa:
  A magyar családi vállalkozások még ÁRUT sem tudnak már venni, amit eladhatnának. Ezek n em olyan vállalkozások, hogy szlovák rendszám, dőzsölés és számlagyár.
  Hanem tisztességes és becsületes családok vállalkozása.

  FIDESZ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Kerékpáros Ifjúsági Kupa˝ városi versenyének döntője

2011. március 31-én 9 órai kezdettel, Győrben a Győri Rendőrkapitányság II. emeleti nagytermében… Tovább olvasom