Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Audi - Vesztegetésért elítélték a környezetvédőt

Három év börtönbüntetést kapott Zs. Ferenc zöld szervezeti vezető, akit az Audival szemben elkövetett vesztegetés elfogadása miatt helyeztek vád alá Debrecenben. A Tiszántúli Természetvédők Társulatának (TTT) elnöke fellebbezett, az ítélet nem jogerős.
Úgy tudjuk, Zs. Ferenc elsietett az első fokon kihirdetett ítélet után, amivel sokak meglepetésére letöltendő börtönt szabtak ki rá. A bíróság indoklása szerint a környezetvédő sokszor került ellentmondásba magával.

Társadalmi szervezet önálló intézkedésre jogosult tagja által elkövetett vesztegetés elfogadása bűntettében mondta ki bűnösnek a Debreceni Törvényszék Zs. Ferencet, aki a Tiszántúli Természetvédők Társulatának elnökeként 2011-ben egy 200 millió forintos támogatási szerződés fejében visszavonta a győri autógyár beruházása ellen beadott bírósági keresetét. A törvényszék Zs. Ferencet 3 év börtönbüntetésre ítélte, 3 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától és kötelezte 190 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére - tudtuk meg a Debreceni Törvényszék tájékoztatásából.

Tatár Tímea közölte: a bíróság elfogadta a vádirati tényállást, ami szerint az Audi 2010 nyarán kötött megállapodást a kormánnyal a győri befektetésről. A beruházás Natura 2000 besorolású természetvédelmi területet is érintett, ezért a cégnek be kellett szereznie egy ún. egységes környezethasználati engedélyt, emellett vállalták, hogy 650 millió forint kompenzációt fizetnek. Első fokon 2011 februárjában megkapták az engedélyt. A vádlott által képviselt civil szervezet fellebbezést jelentett be a határozattal szemben. A beruházó egy ügyvéd közreműködésével ezt követően vette fel a vádlottal a kapcsolatot, 2011. márciusában személyes megbeszélésre is sor került, ahol már szó esett egy 30-35 milliós támogatásról, melynek fejében a TTT visszavonná a fellebbezését.
Ezután 2011 áprilisában a másodfokú hatóság a TTT fellebbezését elutasította. A felek ismét tárgyalóasztalhoz ültek, hogy folytassák a támogatási szerződéssel kapcsolatos megbeszélésüket. A találkozó másnapján a TTT felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a másodfokú határozattal szemben. Egy újabb megbeszélésen aztán Zs. Ferenc egy 400 milliós projektre hivatkozva azt mondta, „a projekt értékének fele összegéért, kb. 200 millió forint ellenében megegyezés születhet a felek között". Május végén végül aláírták a támogatási szerződést, amelyben a cég 200 millió forintos támogatást vállalt, 5 évre lebontva. Az első 72 millió forintos részletet 3 napon belül kellett volna megfizetnie. Az aláírást követően Zs. Ferenc visszavonta a felülvizsgálati kérelmet és kérte az eljárás megszüntetését. A beruházó azonban nem fizette ki a támogatási szerződésben leírt első, 72 millió forintos részletet sem, hanem feljelentést tett.

Csizmadiáné Pethő Tímea bíró indoklásában kiemelte: a vádlott következetesen tagadta, hogy bűncselekményt követett volna el, de rendre ellentmondó vallomásokat tett és megdőlt a szavahihetősége. A bíróság szerint a büntetőeljárás szempontjából nem az a kérdés, hogy a támogatást valóban természetvédelmi célokra fordították volna, hanem az, hogy a vádlott nyomást gyakorolt a cégre és a támogatási szerződést szabta meg a felülvizsgálati kérelem visszavonásának feltételeként. A törvényszék szerint az autógyártó cég nem akarta ezt a szerződést, és szükségük sem lett volna rá, hiszen hazai és uniós szinten is zöld utat kaptak a beruházáshoz. A cég egyébként a médiából értesült Zs. Ferenc terveiről és már akkor sejtették, hogy a pénzszerzés a cél. A törvényszék azt is megállapította, hogy a vádlott készült a bűncselekmény elkövetésére, ezt többek között a titkos információgyűjtés hangfelvételei is bizonyítják. A bírósági tényállás szerint következetes természetvédőként végigvitte volna a keresetet és nem vonta volna vissza a támogatásért cserébe. Az indoklásban az is elhangzott: a találkozók célja az volt, hogy lássa a cég hajlandóságát és kipuhatolja, mekkora összeget szánnának a megállapodásra.

Az ítélet nem jogerős, a határozatot az ügyészség tudomásul vette, a vádlott és védője azonban felmentésért fellebbezett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mennyit ihatott? Buszt akart lopni Győrben, haladt is vele pár métert

A győri járőrök a helyszínen fogták el a gyanúsított 24 éves fiút. Tovább olvasom