Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Audi-tanszék a Széchenyi-egyetemen

Győr - Január elsejétől Audi Hungaria Belsőégésű Motorok néven új tanszék kezdi meg működését a győri Széchenyi István Egyetemen – jelentették be kedden az intézmény ünnepi rendezvényén, ahol dr. Szekeres Tamás rektor értékelte a 2007-es esztendőt.
A győri Audi Hungaria Motor Kft. és a győri Széchenyi István Egyetem között hosszú évek óta tartó együttműködés újabb mérföldkőhöz érkezett. Az Audi nevét viselő tanszék megalapításától mindkét fél előnyöket remél. Az egyetem azt, hogy az itt végző mérnökök az ingolstadti nagyvállalat tudására alapozva olyan képzést kapnak, amellyel kapósak lesznek a munkaerőpiacon.

Az Audi pedig abban bízik, hogy kiválóan képzett szakemberekkel tudja bővíteni munkatársi gárdáját, tovább erősítve győri telephelyének pozícióit, amely immár a világ második legnagyobb motorgyára.
A tanszék létrehozását hétfőn írásban is deklarálták a felek. Az Audi részéről Thomas Faustmann ügyvezető igazgató és Rozman Richárd személyügyi vezető, az egyetem részéről pedig dr. Szekeres Tamás rektor látta el kézjegyével a dokumentumot.

Thomas Faustmann, az Audi ügyvezető igazgatója, dr. Szekeres Tamás rektor és Rozman Richárd, az Audi személyügyi vezetője az aláírt dokumentummal. Fotó: Bertleff András

A megállapodás értelmében az új tanszék 2008-tól, a nyári szemesztertől kezdve fogad hallgatókat, akik többek között mechatronikai, gépész és gépjármű-technológiai szakirányok közül választhatnak. A tanszék megalapításának bejelentését Szekeres Tamás évértékelővel kötötte össze.

– Ha azt mondom, nehéz év végére értünk, nem mondok igazat. Sikeres évet zárunk, gazdasági, pénzügyi helyzetünk változatlanul stabil – jelentette ki a rektor, aki hosszasan sorolta az eredményeket. Elmondta: a 20 alapképzéses szak mellé sikerült 12 mesterszakot akkreditáltatniuk. Két szakon már meg is indult a képzés.

A Multidiszciplináris Társadalomtudományi Doktori Iskolában két doktort avattak. Ugyancsak doktorrá avatták az első végzett széchenyis joghallgatókat. A rektor beszélt arról is, hogy hatszázmillió forintot költhetnek pályázaton nyert tervekre, felerészben építési, felerészben pedig informatikai fejlesztésekre.

– Hallgatóinknak köszönhetően megvalósult a régi álom: a Bridge az egyetemhez méltó diákközpont lesz, ahol a város valamennyi egyetemistája, főiskolása otthonra lelhet. Nyitni kívánunk a középiskolások felé is – folytatta Szekeres Tamás.

A jövővel kapcsolatban elmondta: hosszas előkészítő munka után beadtak egy 6,5 milliárd forintos pályázatot az oktatási minisztériumba. A győri Széchenyi-egyetemnek ugyanis régi vágya egy olyan információs központ létrehozása, amely nemcsak könyvtárként, nemcsak kutatási helyként funkcionál, hanem a térség informatikai központjaként és motorjaként is.

Az évértékelőn Borkai Zsolt polgármester adta át azt a zászlót a rektornak, amelyet a győri közgyűlés adományozott a Széchenyi-egyetemnek, hogy kifejezze köszönetét az intézménynek azért, hogy meghatározó módon részt vesz a város fejlesztésében.

A megállapodás értelmében az új tanszék 2008-tól, a nyári szemesztertől kezdve fogad hallgatókat, akik többek között mechatronikai, gépész és gépjármű-technológiai szakirányok közül választhatnak.

Olvasóink írták

 • 6. John Smith 2008. július 27. 21:40
  „Ami itt igazán sokatmondó, hogy a kép (fotó) úgy lett beállítva, hogy Rozman Richárd feje fölül -- ö valószínüleg amúgy sem népi német -- szinte sugároz a dávid csillag, akár egy sábesz dekli. Hol készült a felvétel: a zsinagógában, a szabadkömüves páholyban, az egyetemen avagy a városházán? Mindenesetre az egész szimbolikus jelentése félemetes, s ezt a "látóknak" valószínüleg szándékosan tudomására akarták hozni. Vagyis, hogy mind az Audinak, mind az egyetemnek le kell feküdnie ezen jelkép elött, kihagyni e törpe minoritást nem lehet. Nincs mese, mert aki ellenszegül ,annak lesz nemulass ...”
 • 5. Tom 2007. december 19. 22:37
  „Lehet jobban örülnék, ha nem egy külföldi tulajdonú cég tudna belefolyni ennyire a hazai oktatásba.Hanem például több magyar alapítású cég.
  Amúgy ki van ez találva, hogy a pénzzel meg lehessen oldani és lényegében mással meg ne.Azoknak jó ez,akiknek tőke van a kezében. Nade ha a képet jobban szemügyre vesszük,
  kiderülhet, hogy egykori pártoknál erősebb kapcsolat könnyebben megoldhat dolgokat.Ebbe nem mennék bele, eléggé jellemző tünet más területeken is.
  Amúgy annak örülhetünk,hogy itt fejlődött az ipar, az Audi és jópár beszállítója és kiszolgálója által,és nem más olcsóbb és divatosabb helyeken.Lakóhelyemről több száz dolgozni akarót
  foglalkoztanak ezek a cégek.Olyanokat, akik egykor lakóhelyükön dolgozhattak, kisebb cégeknél,amelyek hasznosak voltak ugyan, de nem elég versenyképesek.Egy ideje meg ez a mérvadó.
  De attól még lehessen véleményt mondani...Mert ha már azt sem lehet, akkor már tényleg a pénz az úr.”
 • 4. Nagy Árpád 2007. december 18. 18:21
  „Kedves Tom! A pénz beszél, a kutya ugat szindróma ami közelebb áll az igazsághoz. Egy kicsit azért az zavaró, hogy egy cég erre is képes. A Budapesti Műegyetemen még orosz időkben sem volt Volga Tanszék, vagy T 54-es, még Ikarusz sem Rába pedig pláne. Vörös Csepelen is dolgoztak pár tízezren... adóstul, pártbizottságostul, ... # 3 Amit leírsz az is igaz, szép is jó is a Máltai Szeretetszolgálat központja is a fritczeknél van! Lehet nem Audi a neve? A szőlő mostanában valóban savanyú 1 kicsit, lehet sok a vegyszer rajta? Másoknak sem jó a szájuk íze, mikor mások ilyen mélyre nyalnak...”
 • 3. T_McVay 2007. december 18. 17:16
  „# 1 Nagyon vicces próbáltál lenni barátom de most nagyon gyengére sikeredett. Egyébként pedig az Audi Győrben és vonzáskörzetében több mint 5700 embernek nyújt munkát és magyar viszonyok között tisztes megélhetést. Az ide hozott ipari kultúráról és technológiáról nem is beszélve. Nem feketén és nem "zsebből" vagy "borítékos" fizetés mellett. Lehet fanyalogni de azt hiszem Neked csupán savanyű a szőlő.”
 • 2. Tom 2007. december 18. 09:02
  „Tudod Árpád : pénz beszél, kutya ugat. Ha olyan mértékben támogatsz, lehet tanszéked neked is.Aztán válogathatsz a legjobbak közül, mivel mindenkire nem lesz szükséged a végzősök közül.
  Egyébként meg szerintem lesz keletje a tanszék szakirányainak. Egy két évig biztos.”
 • 1. Nagy Árpád 2007. december 18. 07:42
  „Rába Traktor Tanszék nem indul? Ja és fogkrém, meg fogkefe, és vc papír Tanszék? A Porcelán Billi Tanszék élére már ott van Rechniczer profeszzor Úr”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétszáz rászoruló tölti az utcán a karácsonyt

Győr - Január végéig van pénz a győri hajléktalanellátásra. Az életmentő teajáratok addig… Tovább olvasom