Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Audi-megaberuházás: az előkészítő földmunkák elkezdődtek - videó

Az Audi győri szerszámgépgyára mellett már látszanak a 250 milliárdos megaberuházás első jelei: a szóban forgó területen nagyban zajlanak az előkészítő földmunkák. Fotók.


Megkeresésünkre az Audi Hungaria Motor Kft. sajtóosztályától megtudtuk: a szerszámgépgyár melletti területet 2006-ban vásárolta meg a négykarikás cég, míg az újonnan vásárolt terület átminősítése és törvényi engedélyezése jelenleg is tart, s ameddig ez a folyamat le nem zárul, addig itt értelemszerűen semmilyen előkészítő munka nem történhet.


Videó: Cseh Róbert.


Mint ismert, az Audi idén szeptember végén jelentette be, hogy új gyárat épít Győrben 900 millió euróból, átszámítva körülbelül 250 milliárd forintból.

Ennek köszönhetően közvetlenül 1800 új munkahely létesül Győrben 2013 végéig – ebben a számban nincsenek benne a beszállítói partnerek –, s teljes gyártási folyamat végrehajtására alkalmas lesz a győri gyár.

Mindez azt jelenti, hogy a karosszériagyártástól kezdve a fényezésen át egészen az összeszerelésig minden feladatot el tud majd végezni a négykarikás autógyártó a megyeszékhelyen.


Előkészületek: megkezdődtek a földmunkák az Audi-beruházásnál - fotók: Cseh Róbert.


800 millió forint természetvédelmi kompenzációra


Múlt csütörtökön a győri közmeghallgatáson elhangzott, hogy az Audi 800 millió forintot szán a természetvédelmi kompenzációra.

Így a tervezett gyárbővítés által érintett, Natura 2000 védelem alatt álló terület élővilágát úgy kompenzálnák, hogy a közelben fekvő elhanyagolt, az utóbbi évtizedekben erdővel benőtt részeket alakítanának vissza pannon homoki gyeppé.


Olvasóink írták

46 hozzászólás
 • 46. Cloeon_dipterum 2011. április 06. 09:05
  „Országrombolóknak támogatás? 100 új extra adót nekik!

  45. pancser 2011.01.08. 23:29
  Szégyelld magad az audiddal együtt. Ti vagyatok az ország szégyenei és a törvénytelenség képviselői.”
 • 45. pancser 2011. január 08. 23:29
  „A pannon homoki gyep egyáltalán nem érdekel, meg az ottani gazok sem.
  Hanem az Audi ma is Magyarország büszkesége, és ami lesz még belőle a földmunkák alapján az fantasztikus. "sok van ami csodálatos, de az embernél semmi sem csodálatosabb"”
 • 44. Dr_Kriszpi 2010. december 12. 20:21
  „Zöldek menjenek aztán magyarázzanak a saját házuk táján kis senkik vagy adjanak munkát azoknak akiknek az audi fog de még csak a pofájuk tud sirni addig maradjanak kusba”
 • 43. b.ildi57 2010. november 27. 23:14
  „igaza van Borsodi 14 nek amikor a katonaság területe volt akkor senki se zajongott, most meg már minden kis virágért már küzdenek a zöldek”
 • 42. borsodi14 2010. november 18. 07:48
  „Értem én! De miért kell máshol védeni amikor ott a rengeteg érték!!!! Hogyan tovább? Megint növény áttelepítés lesz és megint sikertelenül? Komoly kérdéseket vet fel ez a "máshol védünk" vélemény. Egyszer már volt ilyen ha jól tudom és nem maradtak meg a növények csak valami elenyésző százalékban. Különben egyetértek azzal, hogy kell a munkahely nem ezzel van a gondom. Aggályaim vannak a kompenzációval kapcsolatban. Vagy inkább a "máshol alakítanának ki homokgyepet" elképzeléssel. Nem lennék sem az Audi sem a természetvédők helyében!!!”
 • 41. hokiel 2010. november 18. 07:32
  „Kedves Hozzászólók!
  A jelenleg, az Audi területén folyó munka bejelentéshez sem kötött, tehát nem kell hozzá engedély. A 3 éve vett Audi területre most van folyamatban az építési engedély. Az új, a Natura 2000 területen eddig csak és kizárólag előkésíztő tevékenységek mentek, mint lőszermentesítés, felmérések és a régészeknek kerestek helyet, hol lehetne a N 2000 sérelme nélkül elkezdeni próbafeltárni. Aztán az sem indul el az uniós vélemény előtt, hiszen az Audi nem akar támadási felületet nyitni maga ellen.
  A lőtér védelemre is lett tervezve, mert az elmúlt 40-50 évvben a katonai terület volt annak a záloga (meg hogy őrizték, és nem mehetett be senki, és időnjként leégett) hogy nagyon sok védett növény, állat találta meg az élőhelyét itt. Ha az Unió megállapítja a közérdeket, ez a feltétele annak, hogy az Audi az első kapavágást megtehesse, akkor kompenzálnia kell, tehát a N 2000 hálózaton nem eshet csorba.
  És ahogy már többen mondták: munkahely kell, termelni kell, adófizető kell és az adóból megint lehet majd a természetet védeni, máshol.”
 • 40. Primax 2010. november 17. 21:30
  „38. hozzászólás Cloeon_dipterum !
  Ettől még - szerencsére - nagyon messze vagyunk.
  Igazad van : a pénz nem ehető.
  Amit viszont megeszünk, ahhoz pénz kell.
  Pénzt pedig a munkahelyen lehet "találni". Általában...
  Üres zsebbel és korgó gyomorral sétálgathatnánk naphosszat a leendő AUDI üzemcsarnokok helyén, de az égvilágon semmire sem mennénk vele.
  Szerintem nem egy közkedvelt hétvégi túracélpont az a terület.
  Ne legyünk álságosak : kell ez a beruházás, mert kellenek az új munkahelyek, mert kell a pénz.
  Ilyen egyszerű ez.”
 • 39. borsodi14 2010. november 17. 20:48
  „Fején találtad a szöget!!!!”
 • 38. Cloeon_dipterum 2010. november 17. 19:28
  „A pénz nem minden!
  Ha majd kivágtad az utolsó fát, megmérgezted az utolsó folyót és kifogtad az utolsó halat, akkor rájössz, hogy a pénz nem ehető. Milyen igaz ez a mondás napjainkban.”
 • 37. borsodi14 2010. november 17. 17:33
  „Sajnos a természetvédők nem arra hivatottak, hogy élelmezzék az embereket!!!! A hozzászólásokból kiderül, hogy mennyire nincsenek tisztába milyen pótolhatatlan értéket rejt ez a terület. Igenis fontos megvédeni...természetesen úgy, hogy mindenki jól járjon. Vagyis a kompromisszum nagyon fontos ebben az esetben. Nem egyszerűen egy-két gaz található ott!!! A terület egészének beépítésével PÓTOLHATATLAN értékek tűnnének el VÉGÉRVÉNYESEN, mellesleg milliós nagyságrendben. Még valami pont azért maradtak meg az értékek mert viszonylag érintetlen maradt az emberi beavatkozásoktól.”
 • 36. Túrabakancs 2010. november 17. 15:34
  „A régészek már tuti dörzsölik a tenyerüket, ugyanis
  lesz ott mit "kapirgálni".”
 • 35. pityesz 2010. november 17. 14:26
  „A Természet védők adjanak kenyeret és szállást a egyszerű NÉPNEK.Én még akkor jártam ott mikor Reptér volt.
  Szóval mit is védenek.A német katona sírokat ?Vagy a titkos föld alatti Orosz gáz olaj raktárakat.?????”
 • 34. mstummer 2010. november 17. 12:25
  „Egy korábbi téma során már említettem hogy én eléggé sokat jártam/járok az említett területen. Továbbra sem értem hogy honnét veszik egyesek hogy az egy gázolajjal szennyezett terület. Egyáltalán nem az. Bár a környéken az 1-es és 19es utak között valóban van egy ilyen rész,de ugye nem erről a területről beszélünk.

  Mivel a terület sosem volt lőtér csak gyakorlótér a szintén emlegetett töltényhüvelyekbe sem kell térdig gázolni...
  Akad néhány vaktöltényhüvely...de nem számottevő.

  Sokkal számottevőbb az a szemét amit a kedves emberek odacipeltek az elmúlt évek-évtizedek során, de többnyire ezek is a főbb utak környékén találhatóak.Plusz ugye rendszeresen járnak oda kábelt égetni bizonyos emberek....

  Nem örültem hogy az Audi megvette azt a területet,de hála égnek a kevésbé szép részeket vásárolták fel. Az viszont tetszetős lenne ha a fennmaradó részeket rendbe tennék abból a 800 millióból. A kérdés az hogy kivel csináltatnák és hogyan képzelik el. Rengeteg izgalmas rész van ott amelyek például áldozatul eshetnek ennek a rendrakásnak is. Gondolok itt a területen megtalálható lövészárok-bunker rendszerekre. Alapvetően ezek nem tartoznak bele a természetes környezetbe,de mégis érdekességei.”
 • 33. Agent 2010. november 17. 08:15
  „30, életemben nem jártam azon az elhagyott katonai gyakorlótéren és nem is volt tervezve, tehát...”
 • 32. tudo 2010. november 17. 08:05
  „Az újságírónak a gép jól fordíthatott ,csak nem tudja,mi az a szerszámgyártás ,azért írta ezt a szöveget.
  A Natura 2000 úgy s..r ahogy van pénzkiforgatásra jó és a benne szereplők ellustulását generálja.
  Az Audi 800 milliója jobban érdekel.Ki végzi a munkát (Reflex,vagy minisztérium)?Attól félek teljesen eredmény
  telen projekt lesz.Az Audi jelenlegi gyára sem tiszta udvar ,rendes ház.Szomorú,a környezetvédők teljesítése
  Államfőstől TV-vel séta a Tubesre,vonyítás a győri gyakorlótér beépítése miatt a futrinkákért,közben az
  Ajkai lúgos iszap kiömlik 10 ember halálát és egyéb károkat okozva.Azt kellett volna megakadályozni!!!!
  Szerintem kss”
 • 31. kisokoska 2010. november 17. 07:48
  „Ha minden úgy történne , vagyis nem történne semmi akkor még mindig a népvándorlás korszakát élnénk és az újságírónak tolla sem volna amivel hülyeségeket írogatna. Csodálom a szerkesztőt, hogy állandó kritika alatt tartja az Audi beruházását. Győr ebből él, ebből élnek a győri emberek ( nagy többségben ), és ebből él a Kisalföld is áttételesen, hogy megtudjuk venni a lapjukat mert van munkalehetőség.”
 • 30. Cloeon_dipterum 2010. november 17. 07:48
  „Gondolom, egyikőtöket sem érdekel, hogy a gyerekeitek (ha lesznek és egészségesek), akkor milyen világot hagytok rá.
  Az ökológiai katasztrófa fogalma pedig helytálló az audi ügyében. De ugye aki nem ért hozzá, ne szóljon bele. :)”
 • 29. alfonz53 2010. november 16. 23:35
  „22.-es Teljesen igazad van. Megint egy okostojás firkász magyarázza azt amiről fogalma sincs. Valószínüleg nem látott még egy gyárat belülről, az Audiról ne is beszéljünk. Tán meg kellett volna nézni az Audi honlapját mielött hülyeségeket irkál. Na meg persze nyelveket sem árt tudni, főleg Győrben. Werkzeugbau=szerszámgyártás - Werkzeugmaschinenbau=szerszámgépgyártás.
  Újra és újra felvetődik a kérdés, hogy manapság egy megyei napilapnál milyen kritériumok alapján alkalmaznak egy úgynevezett "újságírót"”
 • 28. Agent 2010. november 16. 22:24
  „25, aztán még azt képzeld el, hogy réges-régen szinte mindenhol érintetlen táj volt a földön, sok-sok őshonos fajjal, életközösséggel, aztán a földeket feltörték, megművelték, ezzel károkat okozva azért - hogy többek között TE is élelemhez juss, elfogadható áron, hogy mik vannak!”
 • 27. Táncos 2010. november 16. 22:17
  „Cloeon_dipterum: ehh....”
46 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Regionális állásbörze Győrben

Az első állásbörzét 1995 tavaszán rendezték a győri egyetemen, 2006-tól minden év őszén regionális… Tovább olvasom