Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Audi-beruházás - Vesztegetés gyanúja miatt az NNI vádemelést javasol a tiszántúli természetvédő ellen

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) vesztegetés megalapozott gyanúja miatt vádemelési javaslatot tett az illetékes ügyészségnél a győri Audi-gyár bővítését megakadályozni próbáló környezetvédő szervezet elnöke ellen.

Mint az m1 szerda esti Híradójában elhangzott: a rendőrség vádemelési javaslattal befejezte a győri Audi-gyár bővítését megakadályozni próbáló környezetvédő szervezet elnöke ellen folytatott nyomozást.

A gyanú szerint az egyesület elnöke 200 millió forintot kért azért, hogy visszavonja a gyár bővítése ellen benyújtott bírósági keresetét.

Magyarországon ekkora összegű vesztegetési ügy még nem volt.

Mint elhangzott: a Tiszántúli Természetvédők Társulatának (TTT) elnöke bíróságon támadta meg a gyár környezethasználati engedélyét, ám eközben az egyesületnek juttatandó támogatásról tárgyalt az Audival.


Látványterv az Audi győri gyárbővítéséről.
Látványterv az Audi győri gyárbővítéséről.

Az NNI tájékoztatása szerint a zöld szervezet elnöke előbb 30, majd 200 millió forintot kért azért, hogy visszavonja a fellebbezését a környezethasználati engedéllyel kapcsolatos bírósági eljárásban. A pénzt támogatási szerződés alapján, öt évre elosztva kérte. Az Audi látszólag elfogadta az ajánlatot, de közben feljelentést tett.

A Híradó információi szerint az NNI gazdaságvédelmi főosztálya a nyílt nyomozás elrendelése előtt titkosszolgálati eszközöket és módszereket is alkalmazott. Bartha László, az NNI szóvivője a Híradónak nyilatkozva azt mondta: "az eljárást a nyomozó irodánk befejezte és a gyanúsítottal szemben vesztegetés megalapozott gyanúja miatt vádemelési javaslattal elküldtük az ügyet az ügyben illetékes ügyészség felé."

Zsák Ferenc, a Tiszántúli Természetvédők Társulatának elnöke tagadja a vesztegetést. Szabadlábra helyezése után az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt mondta, hogy a hatósági eljárással fizikailag és lelkileg meg akarják törni.

A vádemelésről a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség dönt, várhatóan egy hónapon belül - hangzott el a Híradóban. A TTT tavaly év elején támadta meg a győri Audi-gyár bővítési beruházásának környezetvédelmi engedélyét.

A társulat vezetőjét tavaly május 30-án vette őrizetbe az NNI vesztegetés gyanújával, két napra rá viszont a Debreceni Városi Bíróság szabadlábra helyezte. Ezt az ügyészség megfellebbezte, és Zsák Ferencet június 16-án előzetes letartóztatásba helyezték.

A környezetvédőt tavaly októberben helyezték ismét szabadlábra. Ekkor a hajdú-bihari helyettes főügyész is elmondta: a Zsák Ferenc ellen vesztegetés megalapozott gyanúja miatt indult eljárás tovább folytatódik.

A győri Audi-gyár üzemcsarnokának alapkövét 2011. július 7-én rakták le.

Olvasóink írták

 • 15. elemér 2012. február 26. 12:00
  „6. h.sz. pappe
  a magyar nyelvben vannak kettős betűk is, de röviditésben az nem modern. A magyar az nem egy modern nyelv. Ki használlja a nyelvet Mo.-n kivül ? Én használlom, de csak a net-n, és szerencsére minden itt van, audio, video, telefon stb. Két nyelv rendszeres használata jót tesz az agymüködésre és therápia az öregedés ellen. Ezt viszont azok akik mindig ott éltek nem tudják és ezért is öregszenek elöbb. Soha nemkellet agyukat eröltetni.”
 • 14. Hadvezér 2012. február 17. 09:29
  „Én ezt el sem tudom képzelni, hogy ilyen megtörténjen...”
 • 13. Valaki 2012. február 16. 20:39
  „Azért audigyár ügyben megnéznék egy függettelen környezettanulmány, pl. a természetbe ilyen durva mód beavatkozásról! :))”
 • 12. habitus 2012. február 16. 17:12
  „Emlékszem anno a tv hiradoban mikor megkérdezték egy környezetvédöt,hogy ha bezárnák a paksi atomerömüvet, honna kapnánk áramot,erre azt felelte a nagy okos, hát a konnektorból)))) ennyit roluk)))”
 • 11. mikipapa 2012. február 16. 14:48
  „SPS- annak még ma is érezzük a hatását -nem előnyös sajna -”
 • 10. agoston1754@freemail.hu 2012. február 16. 14:12
  „Láttam annó az ATV adását. Nekem az volt borzasztó, hogy "Olga" előre borítékolta, hogy mennyire ártatlan. No, és mennyire aggódik a Győri beruházás miatt a TTT környezetvédője... OOOOOO egypicit sem lóg ki a lóláb...
  A Tiszántúliak éppen egyedül az országban csak Győrben találnak aggódni valót...
  Remélem olyan büntit kapnak, hogy a Hortobágyot fásítsák be és vátoztasák erdővé, és amíg ez meg nem történik addig megfelelő személyek vigyázzanak rá! Csak azért, hogy ízelítőt kapjanak a "környezet védelemből".”
 • 9. ekkenekepen 2012. február 16. 11:05
  „7. Goldmund 2012.02.16. 10:44
  De csak megsúgom, működő atomerőművek működési engedélyeibe se azoknak se semelyik más lázító csürhének nincs beleszólása és belelátni se tud, azt egy nemzetközi szervezet az Atomenergia Hivatal ellenőrzi. Karöltve az adott állam Energetikai hivatalával pl nálunk az MVM-mel. Az hogy pár kanárimaskarába öltözött munkanélküli s**rkeverőnek épp nem tetszik hogy ilyen létesítmények vannak, hát senkit nem érdekel.
  Tudod az atomerőmű okozHAT bajt ha felrobban, a fosszillis tüzelésű az első perctől okoZZA a bajt, amit pl magadon is érezhetsz mikor télen -20 fok van, és mennydörgéses havazás, nyáron meg +40 árnyékban, meg áradás, özönvízszerű eső, hetente tornádók, és ez csak kegyetlenebb lesz idővel, a sarkkörök jelentős része már elolvadt, a bolygó vízháztartása felborult, és remélhetőleg rövidesen elsöpri a hátáról ezt a "civilizációnak" nevezett fertőt.”
 • 8. ekkenekepen 2012. február 16. 10:59
  „7. Goldmund 2012.02.16. 10:44
  Mit gondolsz haver a zöld.... ki pénzeli? mert bevételt nem termel egyik se. .... multik egymás ellen, aki túllicitálja a másikat annek az érdekei mellett fognak fröcsögni.
  De az a vicc, hogy annak .... semmiféle hatásköre nincs, a legnagyobb balhé max az összeláncolva tüntetés amit meg tudnak lépni, amit meg rendőrséggel szét is lehetne veretni, mert túllépi a megengedett eszközöket, mozgásban korlátozza a helyszínen lévőket, szóval akár magasról le is lehetne a vélemnyüket sz**ni, ennek ellenére sokan mésgse teszik. <moderálva..>”
 • 7. Goldmund 2012. február 16. 10:44
  „4. Hedon 2012.02.15. 22:32

  Egyetértek veled!
  Szerintem így működhet a Greenpeace is, azért van annyi pénzük.
  És azért támadnak pl. atomerőműveket, hiszen azoknál van pénz.”
 • 6. pappe 2012. február 16. 09:04
  „Én csak azt nem értem, hogy a Nemzeti Nyomozó Irodát miért úgy rövidítik, hogy NNI. Mivel a magyar nyelvben vannak kettős betűk is, ezért nyelvtanilag helyesen NNyI-nek kellene rövidíteni. Vagy a nevüket illesztve a rövidítéshez: Nemzet Nomozó Iroda. Ugye?”
 • 5. SPS 2012. február 15. 23:09
  „Nem tudom emlékszik-e még valaki arra, hogy egyszer majdnem -vagy meg is épült egy része- épült kicsiny hazánkban egy vízlépcső is...”
 • 4. Hedon 2012. február 15. 22:32
  „Iparággá fejlesztett módszer a megélhetési zöldek részéről.
  - beruházások szimatolása felkutatása
  - ügyfélként való bejelentkezés az engedélyezési eljárásba
  - első fokú engedélyek megtámadása zsigerből alapértelmezetten
  - milliós pénzekért cserébe visszavonják a fellebbezésüket

  Szerencsétlen alföldi hülyegyerek nem tudott különbséget tenni
  az AUDI és a magyar viszonyok között.

  Remélem egy 6-8 évet a nyakába, varrnak csak hogy gondolkodhasson
  Érdemes volt-e több ezer ember új munkahelyét veszélyeztetni

  A hasonló recept szerint gengszterkedők pedig talán kicsit visszavesznek.
  ebből a pofátlan, szakmainak álcázott lenyúlásokból”
 • 3. Motorka007 2012. február 15. 21:54
  „Széllel szembe h*gy*zn* nem lehet hé”
 • 2. tkrs9980 2012. február 15. 21:50
  „megélhetési környezetvédelem. sokan csinálják.
  a környezethez nincs sok köze, akol pénzt lát ott véd a saját javára.”
 • 1. háté 2012. február 15. 21:29
  „Az NNI tájékoztatása szerint a zöld szervezet elnöke előbb 30, majd 200 millió forintot kért azért, hogy visszavonja a fellebbezését - nevetséges!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hogyan védekezzün​k egy esetleges tavaszi árvíz ellen?

Erre a kérdésre segít választ találni a Holcim részvételével februárban ˝Mérnökszakmai megoldások… Tovább olvasom