Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Átveszik az összes dolgozót

Nem vesztik el állásukat a győri Skála Áruház dolgozói, miután kínai tulajdonba megy át az Arrabona.

Most már biztos, hoyg kínai boltként fog műkődni.
Nem vesztik el állásukat a kínai tulajdonba kerülő győri Skála Áruház, az Arrabona dolgozói, sőt, ezentúl nem kell vasárnap dolgozniuk. A kereskedelmi alkalmazottak érdekvédő csoportja tárgyal átvételük körülményeiről a régi és az új működtetővel. Kínai bolt lehet a Skála – a mindenkit meglepő hírről korábban már beszámoltunk.

A sajtóértesüléssel nagyjából egy időben kaptak jelzéseket az érdekvédők is a dolgozóktól a munkahelyüket érintő változásról. Potyondi Antal, a KASZ (Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete) megyei titkára azóta szinte mindennapos látogató a győri Arrabonában, a megyénkbeli Skálában. Informálja az alkalmazottakat az országos szintű tárgyalásokról, amelyeket a szakszervezet a tulajdonossal folytat, annak ellenére is, hogy az arrabonásoknak csak mintegy tíz százaléka szakszervezeti tag. Igyekszik választ adni a felmerülő kérdéseikre és nyugtatni őket. Ám az eladók és más munkakörökben dolgozók mégis félnek az új helyzettől. Nem tudják, mennyiben lesznek mások a feladataik az átalakuló áruházban.

Alkalmazotti aggodalom

Aggodalmuk szinte tapintható, amint megérkezik a titkár, azonnal körülveszik. Már az is egyfajta biztonságot nyújt számukra, hogy azonnal jelezhetik neki gondjaikat. Az viszont jó hír, hogy akárcsak az eladásról, arról is döntés született, hogy az új tulajdonos jogilag április elsejétől mindegyiküket átveszi. Méghozzá úgynevezett munkáltatói jogutódlással. Ez azt jelenti: mindazt a juttatást, amit eddig kaptak, az új gazda egy évig garantálja. Többek közt alap- és mozgóbérüket, utazási és étkezési támogatásukat. Mindennek ellenére Potyondi úgy véli, ilyen váltásnál résen kell lennie az érdekvédelemnek. E héten Győrött a dolgozók fórum keretében részletesebb tájékoztatást kapnak az őket érintő témákról.

Maradhatnak a munkások

Győrben több mint hatvan embert érint a tulajdonosváltás, országosan több mint négyszázat. A Skála-lánc több áruházát értékesíti a Skála Divatáruház Rt. , amellyel a KASZ alelnöke, Mátraházi István tárgyalt. Az egyeztetések során derült ki: a dolgozók maradhatnak. Mátraházi elmagyarázta: nem azért kívánt külön figyelmet a KASZ-tól az eladás, mert kínai szakmai befektető a vevő, hanem mert ilyenkor fontos, hogy a jogban jártas, a munkaadótól független ember képviselje az alkalmazotti érdekeket. Elmondta, hogy a munkáltatói jogutódlás speciális védelmet ad. Lényege, hogy érvényben marad a munkavállaló munkaszerződése, ami lehet, hogy már egy évtizede köttetett – sok a törzsgárda a Skálákban –, de a dolgozó nem is távozhat végkielégítéssel csak azért, mert nem akar az új tulajdonosnál dolgozni.

Átalakuló árukínálat

Az alelnök szeretne mielőbb az új tulajdonos képviselőivel is személyesen találkozni.  Az eddigi megnyilvánulásai alapján a kínai cég vezetése szerinte szakmailag hozzáértő, érdeklik az alkalmazottak.  Első, a munkavállalók számára hozott előnyös intézkedése, hogy vasárnap nem tart nyitva és szombaton is hamarabb becsuk.  Bár ennek a döntésnek a hátterében nemcsak emberbaráti, hanem gazdasági indokok is állhatnak.  Van olyan Skála, ahol már közvetlenül találkozott fórum keretében az új tulajdonos képviselője a dolgozókkal.  Ők megkérdezték tőle, mennyire változik az áruházban a kínálat jellege.  A válasz szerint a cég az olcsó kínai holmik mellett magyar és drágább, magasabb minőséget képviselő árukat is akar tartani.  Mindent, amivel haszonnal kereskedhet, tudtuk meg Mátraházitól.

Kapcsolódó anyag >>

Mi legyen a kínai boltokkal? (2005-02-11) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az utcára kerüléstől félnek

Félnek az önkormányzati helyiséget bérlő üzlettulajdonosok, hogy az utcára kerülhetnek. Akik pedig 2004 januárjától határozatlan idejű szerződésüket határozottra módosították, azok az öt, tíz, akár huszonöt éves időtartammal járó rizikótól tartanak. Az önkormányzat szerint a kockázat kölcsönös. A határozatlan idejű szerződést évekkel ezelőtt kötötték. Tovább olvasom